Правителството одобри разпределението на допълнителните 150 млн. лева от актуализацията

...
Правителството одобри разпределението на допълнителните 150 млн. лева от актуализацията
Коментари Харесай

Правителството пусна още 150 млн.лв. към общините за образование

Правителството утвърди разпределението на спомагателните 150 млн. лв. от актуализацията на бюджета за общини и министерства, които финансират просветителни институции. Средствата са за увеличение на възнагражденията и за компенсиране на нарасналите разноски за прехрана и храна в системата на предучилищното и учебното обучение. С част от тях от 1 септември 2022 година ще бъдат увеличени заплатите на на учителите с 5%, а на непедагогическия личен състав в детските градини и учебните заведения - с 4 на 100.
Прочетете още
Общините ще получат 102,3 млн. лева, Министерството на образованието и науката -10,4 млн. лева, Министерството на културата -1,4 млн. лева и Министерството на младежта и спорта- 400 хиляди лева

С 35,5 млн. лева ще се добавят средствата за национални стратегии за развиване на образованието.

Правителството отпусна 2 736 581 лева за хонорари и командировки на просветителни посредници и обществени служащи. Това е предплатено заплащане за юли, август и септември 2022 година за 652 учебни заведения, включени в националната стратегия „ Подкрепа на просветителните посредници и обществените работници”. Чрез тази нова стратегия са обезпечени възнагражденията на посредниците до края на 2022 година. Тя бе основана, с цел да продължи тяхната работа, откакто в края на юни завърши финансирането по план „ Подкрепа за триумф “. Част от средствата са и за работа с родителите на учениците от учебни заведения с централизация на възпитаници от уязвими групи.

Други 12 203 лева се дават на общините за подкрепяне на екипите за обсег, които работят по Национална стратегия „ Заедно за всяко дете”. Средствата са за 19 общински учебни заведения и четири детски градини. С още 85 800 лева ще се финансират 9 детски градини и 28 общински учебни заведения. Те са за взаимни действия с родители, с цел да бъдат ангажирани и фамилиите в процеса на обгръщане и включване на децата и учениците в системата на предучилищното и учебното обучение.

961 млн. лева повече вложила страната в обучение и просвета през последните седем месеца. От тях в детските градини, учебните заведения и университетите влязоха 785 млн. лева над средствата от 2021 година За просвета бяха отделени176 млн. лева в допълнение спрямо предходната година. Това регистрира Министерството на образованието и науката (МОН) в края на мандата на държавното управление.
Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР