Правителството одобри промени в Закона за резерва на въоръжените сили,

...
Правителството одобри промени в Закона за резерва на въоръжените сили,
Коментари Харесай

Всеки българин ще може доброволно да служи в резерва

Правителството утвърди промени в Закона за запаса на въоръжените сили, предвиждащи опция доброволци да служат в армията, оповестиха от държавната пресслужба. 
Всеки български жител до 40 година, по негово предпочитание и при изискване, че дава отговор на условията на закона, може да служи във въоръжените сили за период до 6 (шест) месеца, плануват утвърдените текстове. Става въпрос за срочна работа в доброволния запас. Осигурява се заплащане, здравно и обществено обезпечаване при осъществяване на контракт за срочна работа в доброволния запас. Наличие на контракт и предоставяне на статут на срочна работа в доброволния запас за периода на контракта, ще докара до повишение на интереса и ангажираността на българските жители към тяхната подготовката за отбрана на Отечество, показват още от държавната пресслужба. С увеличение броя на български жители с военна подготовка ще се усъвършенства опцията за попълване на запаса на въоръжените сили.
Открива се опция за по-гъвкав метод и разширение на образованието на българските жители в стадиите на междинното обучение за придобиване на умения, свързани със отбраната на родината, с оцеляване при рецесии от боен темперамент, както и за асимилиране на познания за задачите и дилемите на въоръжените сили.
Дава се статут и оперативна автономия на Централно военно окръжие като независимо юридическо лице, което ще способства за по- цялостно осъществяване на функционалностите и дилемите му, свързани с осъществяване на наредбите от ЗРВСРБ.
Създават се условия за повишение на качествата за обявяване, обезпечаване и снабдяване на запасни и техника-запас за военните формирования и структурите по член 50, алинея 2 от ЗОВСРБ.
Ще се усилят опциите на въоръжените сили за комплектуване на контингенти, участващи в интервенции и задачи отвън територията на страната с нужните експерти, изпълняващи контракт за работа в доброволния запас.
С увеличение на годините за водене на доклад на запасните, както и на чиновниците от структурите по член 50, алинея 2 от ЗОВСРБ ще се подобрят мобилизационните качества на страната и ще се увеличи готовността на въоръжените сили за отбрана на Отечеството посредством дейно потребление на тези български жители, съгласно характерната им подготовка.
Доброволните резервисти ще се употребяват по-ефективно за периода на контракта, посредством въвеждане на условие от 2 години до навършване на пределна възраст за банкет на работа в доброволния запас.
Работодателите ще имат опция да резервират личния състав си, като обезпечават неплатен отпуск на служащите и чиновниците си и им разрешават да преминат срочна работа в доброволния запас.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР