Правителството одобри промени в Правилника за прилагане на Закона за

...
Правителството одобри промени в Правилника за прилагане на Закона за
Коментари Харесай

Родители ликуват! От Министерския съвет обявиха: 156 000 ученици ще вземат по 300 лева

Правителството утвърди промени в Правилника за използване на Закона за фамилни помощи за деца. С тях се регламентира редът за даване на еднократни помощи от 300 лева за деца, записани в първи, втори, трети, четвърти и осми клас, без значение от това дали учат в държавно, общинско или частно учебно заведение. Помощта се отпуска без рентабилен аршин, оповестиха от Министерски съвет.
Промените главно са свързани с привеждане на наредбите на правилника в сходство с направените промени и допълнения в Закона за фамилни помощи за деца, с които бяха въведени еднократни помощи за възпитаници във втори, трети и четвърти клас. Очаква се такава поддръжка да получат общо 156 000 деца. За изплащането им за 2023 година ще са нужни 23,4 млн. лева
С измененията в Правилника за използване на Закона за фамилни помощи за деца се уточняват и наредбите, които регламентират поддръжката за децата със или без право на наследствена пенсия от умрял родител и поддръжката на самотните осиновители.
Намалява се административната тежест за фамилиите при подаване на заявки заявления за разпределяне на фамилни помощи. Прецизира се и обсегът на обмена на информация сред АСП и МОН във връзка с децата и учениците в системата на предучилищното и учебното обучение, съгласно главните правила за обработването на персонални данни.
Източник: 7dnibulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР