Правителството одобри План за действие за държавните концесии за периода

...
Правителството одобри План за действие за държавните концесии за периода
Коментари Харесай

Вижте какво реши правителството днес, 20 януари

Правителството утвърди План за деяние за държавните концесии за интервала 2021 - 2027 година

Министерският съвет утвърди признатия от Координационния съвет по концесиите План за деяние за държавните концесии за интервала 2021 - 2027 година. Планът е създаден в сходство с Националната тактика за развиване на концесиите в Република България за интервала 2018 - 2027 година (Стратегията) и обгръща програмен интервал 2021 - 2027 година
Планът за деяние служи за установяване на концесиите, посредством възлагането на които ще се изпълнят задачите и целите, включени в Стратегията, за посочения програмен интервал. В него са включени плануваните процедури за установяване на концесионер, които ще се организират по реда на Закона за концесиите и на Закона за устройството на Черноморското крайбрежие, както и плануваните процедури за даване на концесии за рандеман на минерална вода, които ще се организират по реда на Закона за водите, наричани „ планове за концесии “.
Проектите за концесии са избрани по целите и характерните цели на Стратегията и са разпределени по години според от годината, през която се възнамерява разкриване на процедурата.
По оферти на министри в сходство с провежданата от тях секторна политика, в Плана за деяние са включени планове за концесии по следните цели и характерни цели на Стратегията:
- По Приоритет 2: Услуги, свързани с техническата инфраструктура в областите превоз, пътища и пътни уреди, транспортна инфраструктура в обитаемоте места, водоснабдяване и канализация, топлоснабдяване и отнасяне на отпадъците, Специфична цел 2.1. - „ Транспорт “.
- По Приоритет 3: Природни запаси - морски плажове; минерални води и други: Специфична цел 3.1. - „ Морски плажове “ и Специфична цел 3.2. - „ Добив на минерална вода за бутилиране “.
С оглед гласност и бистрота на държавната политика в региона на концесиите утвърденият от Министерски съвет План за деяние ще бъде оповестен в осведомителния раздел на Националния концесионен указател.

Одобрен е лист на предпазените от страната специалности от специалности и листата със специалности от специалности, по които е налице предстоящ дефицит от експерти на пазара на труда за образователната 2021/2022 година

Правителството актуализира описите на предпазените от страната специалности от специалности и тези, по които е налице предстоящ дефицит от експерти на пазара на труда за образователната 2021/2022 година
От Списъка на предпазените от страната специалности от специалности отпадат пет специалности, които към този момент не дават отговор на критерия „ Уникалност по териториален симптом “ и се учат допълнително от четири учебни заведения в страната. Това са „ Полиграфия “, „ Металообработващи машини “, „ Производство на месо, месни артикули и риба “, „ Производство и преправка на мляко и млечни артикули “ и „ Трайни насаждения “.
В същия лист се прибавят 17 нови специалности - „ Социална работа с деца и възрастни с увреждания и хронични болести “, „ Подпомагане на деца “, „ Подпомагане на възрастни “ „ Български жестов език “, „ Стругарство “, „ Художествена тъкан “, „ Плетачно произвеждане “, „ Минна електромеханика “, „ Локомотиви и вагони, „ Конструктивна реституция “, „ Декоративна реституция “ и други Те дават отговор и на двата нужни критерия - „ Уникалност по териториален симптом “ и „ Уникалност по изчерпателен симптом “.
Актуализира се и Списъкът със специалности от специалности с предстоящ дефицит на експерти на пазара на труда. Към него се прибавят 9 нови специалности - „ Металообработващи машини “, „ Осигуряване на продуктова информация “, „ Социална работа с деца в фамилии с риск “, „ Производство и обслужване в заведенията за хранене и развлечения “, „ Производство на кулинарни произведения и питиета “, „ Спедиция, транспортна и складова логистика “, „ Трайни насаждения “, „ Производство на месо, месни артикули и риба “ (професия „ Техник-технолог в хранително-вкусовата промишленост) и „ Полиграфия “. На учениците, които се образоват в тези специалности, ще бъдат обезпечавани стипендии за целия период на образованието им.

Сдружение „ Национален център за рехабилитация на слепи “ беше прието за национално представителна организация

Правителството призна Сдружение „ Национален център за рехабилитация на слепи “ за национално представителна организация за период от четири години. Сдружението реализира активност в социална изгода, като акцентът е осъществяването на съществена рехабилитация, образование, предпрофесионална и професионална подготовка и преквалификация на зрително затруднени лица за тяхното пълноценно приобщаване в обществото.

Правителството утвърди бюджетната процедура
за 2022 година

Министерският съвет одобри Решение за бюджетната процедура за 2022 година в периода, избран от Закона за обществените финанси. С Решението се основава нужната организация и съгласуваност сред обособените разпоредители с бюджет в процеса на бюджетно обмисляне и сформиране на средносрочната бюджетна прогноза за интервала 2022-2024 година и на плана на държавния бюджет за 2022 година.
В решението са включени стадиите, периодите, разпределението на отговорностите и условията към разпоредителите с бюджет по съставянето на средносрочната бюджетна прогноза за интервала 2022-2024 година и на плана на държавния бюджет за 2022 година. Определена е базата за създаване и актуализиране на средносрочната бюджетна прогноза за интервала 2022-2024 година и за сформиране на законопроекта за държавния бюджет на Република България за 2022 година.
Програмен формат на бюджет за 2022 година ще ползват всички първостепенни разпоредители с бюджет, чиито бюджети са част от държавния бюджет, като се изключи Народното събрание и на правосъдната власт. Това е следващият инструмент на държавното управление за повишение на качеството на ръководство на обществените финанси, възстановяване процесите на обмисляне и правене на проектобюджетите на бюджетните организации, повишение на прозрачността и отчетността на бюджетните системи.
Бюджетната процедура е съобразена със периодите по използването на механизмите и ограниченията, заложени в главните стадии на Европейския учебен срок за съгласуваност на икономическите политики през 2021 година
Спазването на процедурата основава условия за бистрота и е детайл на положителното ръководство на обществените финанси. Тя обгръща всички бюджетни организации и юридически лица, следени от страната и/или от общините, които не са част от консолидираната фискална стратегия, само че попадат в обсега на бранш „ Държавно ръководство “.

Щатът на Главна дирекция „ Изпълнение на наказванията “ се усилва със 134 бройки, на Главна дирекция „ Охрана “ - с 66

Персоналът на Главна дирекция „ Изпълнение на наказванията “ (ГДИН) да се усили със 100 тридесет и четири щатни бройки, а на Главна дирекция „ Охрана “ (ГДО) с шестдесет и шест щатни бройки, реши през днешния ден кабинетът с приемане на изменение на Постановление за установяване на второстепенните разпоредители по бюджета на Министерството на правораздаването.
Проектът на Министерския съвет е направен по отношение на обезпечаване осъществяването на Закона за държавния бюджет на Република България за 2021 година, с който при приемането на бюджета на Министерството на правораздаването за 2021 година са включени средства за увеличение на личния състав на двете профилирани дирекции с оглед застраховане на предоставените им със закони функционалности.
Спецификата в пълномощията на чиновниците в тези структури, които са включени и в системата за отбрана на националната сигурност, са свързани най-вече с осъществяване на наказванията и реализиране на защита на правосъдните здания.
През последните години се следи наклонност към понижаване на числеността на чиновниците при ГДО и ГДИН за сметка на увеличението на уговорките по обособените посоки на действия. В ГДИН, макар нуждата от засилени ограничения за защита в местата за отнемане от независимост, годишното съкращаване на броя на държавните чиновници в бюджетната сфера визира директно и персоналния състав на пенитенциарната система, в резултат на което настъпват проблеми в организацията на защитата и лостовата работа в пандизите. В ГДО се цели доизграждане на структурата на дирекцията, което ще докара до осъществяване на функционалните отговорности на чиновниците в цялостен размер.

Правителството се разпореди с парцели

Министерският съвет одобри Решение за оповестяване на парцели - обществена държавна благосъстоятелност, за парцели - частна държавна благосъстоятелност. Имотите са с предоставени права за ръководство на Министерство на защитата и с отпаднала нужда за ведомството и Българската войска. Като парцели - частна държавна благосъстоятелност, с тях могат да се правят разпоредителни дейности, според Закона за държавна благосъстоятелност /ЗДС/ и Правилника за използване на ЗДС. Обектите със заменен статут се намират в общините Пловдив и Варна.
С друго държавно решение се трансформира статутът на част от парцел на пл. „ Екзарх Йосиф “ № 6 в гр. Бяла от обществена държавна на частна държавна благосъстоятелност и се дава единодушие за премахването му. Решението е обвързвано с реализирането на капиталов план за възстановяване положението на сградния фонд за потребностите на органите на правосъдната власт посредством създаване на нова постройка - Съдебна палата. Частта от парцела включва постройка на два етажа със застроена повърхност 286 кв. м и постройка на три етажа със застроена повърхност 45 кв. м, ръководени от Висшия правосъден съвет. Те са със съществени недостатъци и повреди в градивно отношение и не дават отговор на условията за планиране на здания и уреди в земетръсни региони.
Правителството променя също по този начин свое решение от 2015 година в частта, обвързвана с парцел в с. Бохот, община Плевен с повърхност 20 762 кв. м, представляващ „ Школа за образование по Гражданска защита”, като го афишира за обществена държавна благосъстоятелност и го дава за ръководство на регионалния шеф на Плевен. Досега парцелът е стопанисван от Министерството на вътрешните работи, само че е с отпаднала за ведомството нужда.
На Областна администрация - Русе се дава ръководството върху урегулиран аграрен парцел е повърхност 990 кв. м, намиращ се в село Тръстеник, област Русе. Върху него е издигната ветеринарна амбулатория, представляваща солидна едноетажна постройка, със застроена повърхност от 155 кв. м. С решението на Министерския съвет парцелът придобива статут на парцел - частна държавна благосъстоятелност.
От обществена държавна благосъстоятелност в частна държавна благосъстоятелност се трансформира статутът на парцел, който се трансферира в благосъстоятелност на община Стара Загора. Имотът се намира в град Стара Загора и съставлява терен с повърхност 302 кв. м с четири здания в него. Той ще бъде употребен за създаване на безвъзмезден публичен паркинг за обезпечаване на по-добри условия за паркиране за жители и посетители на града. Досега парцелът е бил в ръководство на Министерството на вътрешните работи за осъществяване функционалностите на Областна дирекция на Министерство на вътрешните работи - Стара Загора, само че е с отпаднала за ведомството нужда.
Агенцията за обществено подкрепяне, Агенцията по заетостта и Агенцията за хора с увреждания получават безплатно елементи от парцел - обществена държавна благосъстоятелност на ул. „ Софроний Врачански “ № 106 в регион „ Сердика “, гр. София, за реализиране на активността им. Досега частите от парцела са били с предоставени права за ръководство на регионалния шеф на Софийска област.
Висшият правосъден съвет получава ръководството върху част от парцел - обществена държавна благосъстоятелност в град Кърджали за потребностите на Административен съд - Кърджали. Той съставлява независим обект в студентско общежитие № 1, намиращо се на ул. „ Булаир “ №12, и ще бъде употребен за архивохранилище към съда. С решението на Министерския съвет заради отпаднала нужда същото общежитие се лишава от Пловдивския университет „ Паисий Хилендарски “. Другите два независими обекта в общежитието минават в ръководство на регионалния шеф на Кърджали.
Министерският съвет одобри също Решение за основаване на право на градеж на секциониран трансформаторен пост върху част от парцел - обществена държавна благосъстоятелност. Съоръжението ще бъде присъединено към общите мрежи на построения в същия парцел Обект “Преустройство и уголемение на УМБАЛ „ Св. Екатерина “ ЕАД, Хирургичен блок, Блок „ Б “. С реализацията на горепосочения обект ще бъде приключен един план с 20-годишна история.

Правителството утвърди Годишна стратегия за присъединяване на България в процеса на взимане на решения на Европейския съюз през 2021 година

С Решение на Министерския съвет беше призната Годишна стратегия за присъединяване на Република България в процеса на взимане на решения на Европейския съюз през 2021 година.
Годишната стратегия дефинира въпросите от европейския дневен ред, които са от предпочитано значение за страната през настоящата година и формулира националния интерес по всеки един от тях. Тя подсигурява координираното и дейно присъединяване на страната на всички равнища в процеса на взимане на решения на Европейски Съюз и поредното използване на европейските политики.

Правителството утвърди шестмесечна стратегия с предпочитаните за Република България тематики и досиета по време на Португалското председателство на Съвета на Европейския съюз

С Решение на Министерския съвет беше призната Шестмесечна стратегия с предпочитаните за Република България тематики и досиета по време на Португалското председателство на Съвета на Европейския съюз (1 януари - 30 юни 2021 г.). Тя е действен документ, чиято цел е да насочи напъните на българската страна към отстояване на националните ползи и позиции по значимите за България въпроси, включени в дневния ред на Съвета на Европейски Съюз по време на шестте месеца на новото Председателство.
Шестмесечната стратегия с предпочитаните за Република България тематики и законодателни планове (досиета) по време на Португалското председателство на Съвета на Европейския съюз (1 януари - 30 юни 2021 г.) включва съответните теми/досиета и задачите, които си слагаме по тях в другите формати на Съвета на Европейския съюз в областите „ Общи въпроси “, „ Икономически и финансови въпроси “, „ Правосъдие и вътрешни работи “, „ Земеделие и рибарство”, „ Транспорт, телекомуникации и енергетика “, „ Социална политика, претовареност и свободно придвижване на хора “, „ Конкурентоспособност “, „ Гражданска отбрана “, „ Околна среда “.
В Шестмесечната стратегия са включени общо 42 законодателни досиета и тематики, които ще бъдат предпочитани за страната ни през идващите 6 месеца по време на Португалското председателство на Съвета на Европейския съюз, и по които ще се стремим в оптималната степен да защитим националния интерес.

Правителството утвърди доклад на шестмесечната стратегия с предпочитаните за Република България тематики и досиета по време на Германското председателство на Съвета на Европейски Съюз

С Решение на Министерския съвет беше признат Отчет на Шестмесечната стратегия с предпочитаните за Република България тематики и досиета по време на Германското председателство на Съвета на Европейския съюз (юли - декември 2020 г.). Отчетът дава систематизирана информация по отношение на развиването на дебатите по предпочитаните тематики и досиета, включени в европейския дневен ред и избрани като значими за България в Шестмесечната стратегия с предпочитаните за Република България тематики и досиета по време на Германското председателство на Съвета на Европейския съюз (юли - декември 2020 г.).
В Шестмесечната стратегия бяха включени над 60 законодателни досиета и тематики, които бяха предпочитани за страната ни през второто полугодие на 2020 година по време на Германското председателство на Съвета на Европейския съюз и по които България се стремеше в оптималната степен да отбрани националния интерес.
Голяма част от всички предпочитани досиета и тематики бяха свързани с двете съществени посоки в бъдещото развиване на Европейски Съюз — новата Многогодишна финансова рамка 2021 — 2027 година и Зелената договорка. Развитието по всички досиета и тематики беше постоянно докладвано на съвещанията на Съвета по европейските въпроси.

Правителството изпрати на Народно събрание за утвърждение Решението за личните запаси в бюджета на Европейски Съюз

Правителството предложи на Народното събрание да утвърди Решение (ЕС, Евратом) 2020/2053 на Съвета от 14 декември 2020 година по отношение на системата на личните запаси на Европейския съюз и за анулация на Решение 2014/335/ЕС, Евратом (Решението за личните ресурси). След одобряването му, министърът на финансите би трябвало да уведоми генералния секретар на Съвета на Европейския съюз за привършване на процедурата в нашата страна.
Съгласно член 86, алинея 1 от Конституцията на Република България Народното събрание следва да се произнесе по Решението за личните запаси, поради предмета на Решението и отражението на размера на вноската на България в бюджета на Европейски Съюз върху разноските от държавния ни бюджет. Одобрението му се постанова и в осъществяване на член 311, алинея 3 от Договора за действието на Европейския съюз, както и по отношение на член 12 от самото Решение за личните запаси. Съгласно тези разпореждания, след приемането от Съвета на Европейски Съюз на Решението за личните запаси, то би трябвало да бъде утвърдено от всички страни членки, според техните съответни конституционни условия, и всяка страна членка следва неотложно да уведоми генералния секретар на Съвета на Европейски Съюз за приключването на тази процедура.
Решението за личните запаси ще влезе в действие на първия ден от първия месец, след приемане на последното съобщение, и ще породи деяние със задна дата, считано от 1 януари 2021 година. Целта пред Европейски Съюз и България е своевременното му одобрение от всички страни членки, с оглед обезпечаването на нужните условия за финансиране на възобновяване от рецесията поради епидемията от ковид, посредством Инструмента за възобновяване „ Следващо потомство Европейски Съюз “, разпореждания за който се включват точно в Решението за личните запаси. Също по този начин влизането в действие на Решението за личните запаси има значимо значение за Европейски Съюз поради обстоятелството, че с него се контролира използването на системата на личните запаси, която обезпечава главната част от финансирането на политиките и дейностите от общия бюджет на Европейския съюз.
Очакваното финансово отражение на Решението за личните запаси върху бюджета на страната ни е леко нарастване на разхода за вноската ни в бюджета на Европейски Съюз - средногодишно с към 4,17 % (по планирани калкулации за 2021-2023 г.), спрямо догадка, при която се допусне продължение използването на актуалното Решение 2014/335/ЕС, Евратом по отношение на системата на личните запаси.

Правителството утвърди план за Договореност за съдействие в региона на образованието и културата сред България и Република Корея

Министерският съвет утвърди план за сключване на Договореност за съдействие в региона на образованието и културата сред държавното управление на Република България и държавното управление на Република Корея за интервала 2020 - 2023 година
Сътрудничеството ще спомогне за осъществяване на продан на студенти, преподаватели, културни дейци и експерти в горепосочените области, ще улесни взаимното показване на културите на двете страни. Предвижда също поощряване на директните контакти по линия на средствата за всеобщо осведомление и активизиране на човешкия продан.
Проектът не планува спомагателни разходи/трансфери/други заплащания, които да бъдат утвърдени по бюджета на Министерството на външните работи за 2020 година
Отношенията сред Република България и Република Корея в региона на образованието и културата се базират на подписана на 6 април 1994 година междуправителствена конвенция за културно съдействие.

Одобрена е българската позиция за идната неофициална видеоконференция на Съвета по обучение, юноша, просвета и спорт на Европейски Съюз, част „ Образование “

Министерският съвет утвърди позицията на България за присъединяване в неофициална видеоконференция на Съвета по обучение, юноша, просвета и спорт на Европейски Съюз, част „ Образование “, която ще се организира на 22 януари. Темата на видеоконференцията е приносът на бранш „ Образование и образование “ в използването на правилата на обществените права, залегнали в Европейския дирек на обществените права като част от подготовка за Социалната среща на върха.
По време на дебатите България ще подчертава върху приноса на образованието и образованието в използването на правилата на обществените права. Тя ще уточни ролята на достъпът до висококачествено обучение и грижи още в ранна детска възраст, които поставят основите за сполучливото учене през целия живот на всички деца, за обществената интеграция и личностното развиване, и по-късно - за пригодността за претовареност.
България ще показа в резюме подхванатите дейности, свързани с използването на правилата от Европейския дирек на обществените права, като сложи акцент върху от време на време осъвременяване на образователното наличие, модернизиране на образователния развой, поддръжка на политиките за развиване на дуалното образование и разширение на системата за ограмотяване на възрастните. Акцент ще бъдат и подхванатите дейности за основаване на условия за улеснение на прехода на дребните деца от фамилната към просветителната среда, обезпечаване на достъп до формите на учене през целия живот и вложенията в региона на цифровото обучение. Специално внимание ще бъде обърнато и върху обезпечаването на условия за реализиране на приобщаващо обучение и използване на диференцира
Правителството утвърди също резултатите от българското присъединяване в неофициална видеоконферентна среща на министрите на вътрешните работи, проведена от Германското председателство на Съвета на Европейски Съюз на 14 декември 2020 година В рамките на срещата бяха дискутирали следните тематики: пакта по миграцията и убежището; преразглеждане на времевия график за въвеждането на новата архитектура на осведомителните системи на ЕС; Заключения на Съвета по отношение на вътрешната сигурност и Европейското полицейско партньорство/други въпроси, свързани с вътрешната сигурност.
Съветът на Европейски Съюз по околна среда организира съвещание на 17 декември 2020 година в Брюксел. Министрите реализираха единодушие по цялостната позиция на Съвета по плана на Европейски закон за климата. Новият детайл, по който министрите се споразумяха, се отнася до залагането на ревизираната цел на Европейски Съюз за понижение на излъчванията с 55% до 2030 година в сходство с насоките на Европейския съвет от 10 - 11 декември 2020 година В рамките на полемиката България уточни, че регистрира като стъпка в вярната посока направените промени от Германското председателство за отчитане насоките на водачите. Страната ни, още веднъж акцентира притеснителна неналичието на някои основни детайли като референцията към улесняващата рамка, правилото за софтуерна индиферентност, разпределението на изгодите и напъните и потребността от гарантиране на обективен социо- стопански преход. В умозаключение, беше посочено, че са въведени редица позитивни промени в текста, което разрешава на страната да гласоподава „ въздържал се “.
Съветът реализира единогласие по плана на Национално избран принос на Европейски Съюз, който да бъде подаден пред Секретариата на Рамковата спогодба по изменение на климата към Организация на обединените нации до края на 2020 година С документа се декларира упоритостта на Европейски Съюз да увеличи понижението на излъчванията си до 2030 г от 40 на 55%, с което остава водач в интернационален проект.
Министрите утвърдиха и позицията на Съвета за започване на договаряния с Екологичен потенциал по плана на изменение на Регламента по отношение на Орхуската спогодба, както и Заключения за постигането на кръгово и екологично възобновяване и по отношение на ролята на цифровизацията за опазването на околната среда и климата. В рамките на съвещанието министрите на околната среда обмениха отзиви и по отношение на неотдавна показаната от Комисията Стратегия за резистентност в региона на химикалите - към нетоксична околна среда, която е първа политическа стъпка към упоритостта за нулево замърсяване, включена в Европейската зелена договорка.
Неформална видеоконференция на министрите на земеделието на Европейския съюз ще се организира на 25 януари. По време на нея се чака Португалското председателство да показа своята работна стратегия, а също по този начин и информация за развиването на договарянията по пакета за промяната на Общата селскостопанска политика след 2020 година
На срещата ще бъдат разисквани обвързваните с търговията въпроси на селското стопанство. По този въпрос страната ни е безапелационна в позицията си, че за всяко комерсиално съглашение е нужно да се направи предварителна оценка на предстоящите резултати от него. Република България е извънредно заинтересувана от това договарянията по комерсиалните съглашения да продължат с интензивни темпове. Страната ни остава в подготвеност да отбрани и отстоява своите офанзивни и дефазивни позиции при търговията с чувствителни български аграрни артикули. Стремежът към балансираност в комерсиалните договаряния ще докара до изгоди освен за Република България и Европейски Съюз като цяло, само че в последна сметка ще способства за ефикасни и обективни резултати за всички договарящи страни.
В региона на рибарството главната тематика на полемика ще бъде правене на насоки за установяване на опциите за лов на риба за 2021 година, и на някои дълбоководни рибни ресурси за риболовните кораби на Съюза за 2021 година и 2022 година

С 10 години се удължава концесионният контракт за находище „ Говедарника “ („ Дружба “)

С 10 години ще бъде удължен концесионният контракт за рандеман на оловно-цинкови руди от находище „ Говедарника " („ Дружба "), ситуирано на територията на област Пловдив. Това реши Министерският съвет на днешното си съвещание, приемайки настояването за това от страна на концесионера - „ Лъки Инвест " АД. От сдружението стимулират настояването си с съществуването на оставащи ресурси в находището, които биха останали неиззети. Възможността за продължение на периода на концесионния контракт до 10 години е регламентирана с член 36, алинея 3, от Закона за подземните благосъстояния.
С днешното си решение Министерският съвет промени също обсега и размера на дължимата от концесионера банкова гаранция. Занапред тя ще обезпечава осъществяването на всички договорни отговорности и условия за реализиране на концесията. До момента концесионерът е предоставял банкова гаранция в сходство със старите правила, годни към датата на сключване на контракта. Актуализират се и договорните клаузи, регламентиращи контролните пълномощия на министъра на енергетиката, както и отговорността на концесионера при несъблюдение на договорни отговорности. Концесионният контракт за находище „ Говедарника " („ Дружба ") е подписан през 2000 година.

Одобрени са спомагателни разноски по бюджета на Министерството на защитата

Министерският съвет утвърди спомагателни разноски в размер на 150 000 000 лева по бюджета на Министерството на защитата за 2021 година, за обезпечаване на второто предплатено заплащане по Договора сред Министерството на защитата и „ FR.Lurssen Werfit GmbH & Co. KG” за реализация на Актуализирания план за капиталов разход „ Придобиване на многофункционален модулен патрулен транспортен съд за ВМС”. Плащанията за осъществяване на контракта сред Министерството на защитата и „ FR. Liirssen Werfit GmbH & Co. KG” ще се реализират в границите на утвърдените разноски за защита за съответната година.
С реализирането на контракта ще бъдат добити два многофункционални модулни патрулни кораби, притежаващи качества да вземат участие в необятен набор от морски интервенции на НАТО и Европейски Съюз, които да заменят част от наличните във Военноморски сили кораби, неподлежащи на рационализация.

Преброяване 2021 ще се състои в интервала 7 септември - 3 октомври

Министерският съвет на свое съвещание одобри Решение преброяването на популацията и жилищния фонд в Република България да стартира в 0,00 часа на 7 септември 2021 година и да завърши в 20,00 часа на 3 октомври 2021 година
Преброяването посредством попълване на електронна преброителна карта ще се организира по интернет от 0,00 часа на 7 септември 2021 година до 24,00 часа на 17 септември 2021 година
Преброяването посредством посещаване на семействата, постройките и жилищата от преброител ще се извърши от 8,00 часа на 18 септември 2021 година до 20,00 часа на 3 октомври 2021 година
Всички данни за популацията и жилищния фонд, събрани по време на преброяването, ще се отнасят към 0.00 часа на 7 септември 2021 година, което е така наречен "критичен миг на преброяването ".
Промяната в интервала на осъществяване на Преброяване 2021 се постанова заради епидемиологичното разпространяване на COVID-19 и съществуващия риск за здравето на преброителите и преброяваните от тях жители, защото активността изисква пряк контакт с лицата и посещаване на семействата и жилищата.
Периодът е съгласуван с условията на Регламент (ЕО) № 763/2008 на Европейския парламент и на Съвета и Регламент (ЕС) № 2017/712 на Комисията най-голямото изчерпателно статистическо проучване да се реализира през актуалната 2021 година в целия Европейски съюз.

Одобрен е план на изменение на съглашението сред КЕВР и Европейска банка за възстановяване и развитие

Министерският съвет утвърди план на Споразумение за изменение на Споразумението за даване на поддръжка за планове сред Комисията за енергийно и водно контролиране и Европейската банка за възобновяване и развиване във връзка с програмата за регулаторно развиване на енергийния бранш, което ще бъде подписано с оглед удължение на периода за осъществяване в целокупност от страна на банката на контрактуваните услуги.
Европейска банка за възстановяване и развитие подкрепя и съветва Комисията за енергийно и водно контролиране в области като развиване на аналитичния и механически потенциал, по-ефективното реализиране на пълномощията на Комисията, произлизащи от динамично разширяващата се европейска регулаторна рамка, както и развиването на квалифицирани човешки запаси. Обучението на личния състав на регулатора ще докара както до възстановяване на успеваемостта на работа на Комисията, по този начин и до повишение на публичното доверие в институцията.

Министерството на правораздаването предлага основаването на Национален указател на запорите за движими движимости

Министерството на правораздаването предлага построяването на електронна осведомителна система „ Национален указател на запорите “ в Република България. Чрез нея информацията за движимите движимости с регистрационен режим, върху които са наложени запори по изпълнителните каузи, ще бъде централизирана в единна база данни. Системата ще е налична за правоимащите органи и лица на територията на страната и отвън нея.
Към момента в българското законодателство съществува нормативна празнина във връзка с опцията за информиране на заинтригуваните страни преди осъществяване на покупко-продажба на движими движимости (пътно-транспортни средства, селскостопанска техника, пътностроителна техника и др.) по отношение на наложени запори върху тях.
Предвидено е Националният указател на запорите и системата за електронен обществен търг да действат на основата на обща осведомителна система. Този метод ще разреши общ обединен стандарт при построяването на двете функционалности и автоматизирано придвижване на данни от регистъра на запорите на движими движимости към модула за продажбите и назад.
Системата ще способства за развиването на електронните услуги, които се дават на жителите и бизнеса, както и ще даде опция за взаимоотношение сред системи при инспекция за съществуване на запор върху движимост на обещано лице. Така ще се реализира оптималната осведоменост на жителите, бизнеса и държавните органи и ще се понижи опцията за предписание със запорирани движимости.

Министерският съвет одобри промени в Наредбата за документите, свързани с издаването на лицензи по Закона за
хазарта

Министерският съвет одобри Постановление за изменение и допълнение на Наредбата за документите, нужни за издаване на лицензи по Закона за
хазарта. С този нормативен акт се реализира сходство на Наредбата със Закона за хазарта (изм. и допъл. Дъждовни води, бр. 69 от 2020 г.).
Направените промени са в резултат на поемането на функционалностите на регулатор на хазартните и обвързваните е тях действия от Националната организация за приходите и са свързани с процедурите по издаване на лицензи и разпоредбите за осъществяване на инспекции по документите, представяни от искателите на лицензи.
Въвеждат се благоприятни условия регулаторът да изисква показване на спомагателни документи и данни, свързани със постройките, в които уредниците на
хазартни игри са разположили оборудването, належащо за активността им, както и за изясняване на взаимоотношенията сред уредниците на хазартни игри и възможни подизпълнители във връзка с изискванията за приемане на залози и погашение на облаги в съответния пункт.
С Постановлението се отстраняват и терминологични несъответствия и непълноти.

Приета е Национална стратегия за раз¬витие на физическата интензивност, физическото образование, спорта и спортно-туристическата активност 2021 - 2022 година

Министерският съвет одобри Решение за приемане на Национална стратегия за развиване на физическата интензивност, физическото образование, спорта и спортно- туристическата активност 2021 - 2022 година
Националната стратегия е направена в сходство с Националната тактика за развиване на физическото образование и спорта в Република България 2012 - 2022 година (приета с Решение на Народното събрание, Дъждовни води., бр. 96 от 2011 г.) и дава ясна тенденция и показва съответни дейности и периоди за осъществяването на задачите и дилемите на тактиката.
Заложените цели в Националната стратегия отразяват ролята на страната и локалната власт и на спортните организации при реализацията на общите хрумвания за развиване на физическата интензивност, физическото образование, спорта и спортно-туристическата активност, съобразени с новите цели и цели, заложени в Закона за физическото образование и спорта и икономическите и обществените цели на Програмата за ръководство на държавното управление на Република България за интервала 2017- 2021 година
Визията на Националната стратегия за развиване на физическата интензивност, физическото образование, спорта и спортно-туристическата активност 2021-2022 година е създаване на функционираща система за физическата интензивност, физическото образование, спорта и спортно-туристическата активност в Република България, за поощряване на физическата интензивност и практикуването на спорт и спортно- туристически действия от жителите като фактор за реализиране на забележителен обществен резултат и имаща за цел да поддържа развиването на спорта за високи достижения за издигане спортния авторитет на нацията.
Програмата регистрира и Целите за стабилно развиване на Организация на обединените нации, най-много Цел 3: „ Здраве и богатство “ и Цел 4 „ Качествено обучение “.
Оперативните цели на програмата включват развиване на детско-юношеския спорт и двигателната интензивност и спорта в системата на предучилищното, учебното и висшето образование; одобряване на спортните учебни заведения като институции за подготовка на запас за спорта за високи достижения на Република България; научно и здравно обезпечаване на спортната подготовка; развиване на спорта за високи достижения и на спорта за всички; възстановяване на спортната база в българските учебни заведения и на многофункционални спортни обекти и уреди за упражняване на спорт; битка против използването на допинг; и създаване на механизми за поощряване на положителното ръководство в спорта като метод за намаляване на риска от корупция и манипулиране на спортни надпревари.

Правителството утвърди българската позиция за съвещанието на Европейския съвет на 21 януари

Министерският съвет утвърди през днешния ден позицията на България за съвещанието на Европейския съвет, което ще се организира на 21 януари 2021 година посредством видеоконферентна връзка.
Заседанието ще бъде отдадено на координацията сред държавите-членки на Европейски Съюз по противопоставяне на COVID-19. Очаква се водачите да обменят информация по отношение на настоящите ограничения в страните, както и да обсъдят обстановката във Англия по отношение на открития там н

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР