Правителството одобри Национална стратегия за адаптация към изменението на климата

...
Правителството одобри Национална стратегия за адаптация към изменението на климата
Коментари Харесай

България прие стратегия за климата

Правителството утвърди Национална тактика за акомодация към изменението на климата и План за деяние. С приемането на тактиката България ще извърши интернационалните си отговорности като страна по Рамковата спогодба на Организация на обединените нации по изменение на климата, Протокола от Киото и Парижкото съглашение. На национално равнище създаването на тактиката е залегнало в Закона за ограничение изменението на климата.
Документът обрисува стратегическата рамка и целите във връзка с акомодацията към изменението на климата до 2030 година Целта е да се понижи уязвимостта на страната по отношение на последствията от изменението на климата и да се усъвършенства капацитетa за акомодация на екологичните, обществените и икономическите системи към въздействията на изменението на климата.
Националната тактика за акомодация към изменението на климата обгръща девет бранша, които са: бранш „ Селско стопанство “, бранш „ Гори “, бранш „ Биологично многообразие и екосистеми “, бранш „ Води “, бранш „ Енергетика “, бранш „ Транспорт “, бранш „ Градска среда “, бранш „ Човешко здраве “ и бранш „ Туризъм “.
Със тактиката се запълва празнина в политиката на България по изменение на климата, като се обрисува методът на страната за адаптиране на основните браншове на стопанската система към изменящия се климат. Част от документа е и създаденият План за деяние, в който са избрани задачите и целите за възстановяване на потенциала за акомодация. В проекта детайлно са написани действия за всеки от секторите, включително нужен финансов запас, предстоящи резултати, виновни институции за тяхното използване.
За първи път в България е направен и макроикономически разбор. В разбора са оценени социално-икономическите последствия от въздействията от изменение на климата. Изчисленията демонстрират, че в случай че не се подхващат дейности, изменението на климата ще окаже отрицателно въздействие във финансово отношение, като е допустимо да ликвидира икономическия напредък на страната до 2050 г.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР