Правителството одобри измененията на Гьотеборгския протокол към Конвенцията на ООН

...
Правителството одобри измененията на Гьотеборгския протокол към Конвенцията на ООН
Коментари Харесай

Нови ограничения за вредните газове след 2020 г.

Правителството утвърди промените на Гьотеборгския протокол към Конвенцията на Организация на обединените нации от 1979 година за трансгранично замърсяване на въздуха на далечни дистанции. С измененията за всяка страна се дефинират нови отговорности за понижаване на излъчванията, които би трябвало да се съблюдават от 2020 година За България те са: сяра (главно серен диоксид) - 78%, азотни оксиди – 41%, амоняк - 3%, летливи органични съединения, разнообразни от метана - 21%, и фини прахови частици (с диаметър до 2,5µm) – 20%. За да се улесни спазването на тези процентни понижения, в приложенията към Гьотеборгския протокол са открити пределно възможни стойности за управление на изпусканите излъчвания на нездравословни субстанции в атмосферния въздух от избрани стационарни и нестационарни източници – главно от индустрията, превоза и селското стопанство.

Промените са записани в плана на Закон за одобрение на изменение на Протокола към Конвенцията за трансгранично замърсяване на въздуха на далечни дистанции за понижаване на подкиселяването, еутрофикацията и тропосферния озон (Гьотеборгски протокол). Одобреният от държавното управление документ ще бъде импортиран за ратификация от Народното събрание.

Конвенцията е главната международноправна рамка, която регламентира съдействието и ограниченията за ограничение, последователно понижаване и попречване на замърсяването на въздуха с акцент върху трансграничното замърсяване на въздуха на далечни дистанции. Към днешна дата действието й е разширено с осем протокола. Ратифицирането на измененията в Гьотеборгския протокол от България е спомагателен инструмент за обезпечаване на високо равнище за отбрана на човешкото здраве и околната среда от въздействието на нездравословните излъчвания в атмосферния въздух.
Източник: inews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР