Правителството одобри годишния доклад за дейността на Съвета за координация

...
Правителството одобри годишния доклад за дейността на Съвета за координация
Коментари Харесай

Ето какво реши Министерският съвет днес

Правителството утвърди годишния отчет за активността на Съвета за съгласуваност в битката с правонарушенията, засягащи финансовите ползи на Европейски Съюз

Правителството утвърди Доклад за активността на Съвета за съгласуваност в битката с правонарушенията, засягащи финансовите ползи на Европейския съюз през 2018 година. Одобрен е и Отчетът за осъществяване на Плана за деяние за 2018 година за осъществяване на Националната тактика за предварителна защита и битка с нередностите и измамите, засягащи финансовите ползи на Европейски Съюз, за интервала 2014-2020 година

Годишният отчет и Отчетът са направени въз основата на информация, показана от членовете на Съвета и Прокуратурата на Република България.

Докладът обгръща ограниченията, подхванати в България за битка с измамите, засягащи приходната и разходната част на бюджета на Европейски Съюз, в осъществяване на член 325 от Договора за действието на Европейския съюз. В документа са показани и по-важните законодателни, административни, организационни и оперативни ограничения за реализиране на ефикасна предварителна защита и противопоставяне на нередностите и измамите. Съдържа също резюме и разбор на статистиката за 2018 година за докладваните нередности, засягащи бюджета на Европейския съюз, делегиран за осъществяване на България в режим на споделено ръководство.

Отчетът за осъществяване на дилемите, заложени в Плана за деяние за 2018 година, отразява достигнатите стойности на заложените знаци за наблюдаване, като неговото осъществяване е 81%.

Двата документа са признати единомислещо на постоянното съвещание на Съвета, извършено на 27 март 2019 година.

Секторната тактика за „ е-Митници “ се променя в сходство с измененията в Многогодишния стратегически проект на Европейската комисия

Правителството утвърди изменение на Секторната тактика за развиване на електронното ръководство в Агенция „ Митници “ - „ е- Митници “ 2016-2020 година, както и на Пътната карта за осъществяването й. С измененията хоризонтът на Стратегията и на пътната карта се удължава до 2025 година, като документите към този момент са утвърдени от Държавна Агенция „ Електронно ръководство “.

Промяната в Секторната тактика и в Пътната карта се постанова по отношение на промени в Многогодишния стратегически проект на Европейската комисия, посредством който се ръководи и възнамерява осъществяването на Инициативата „ Електронни митници “ и който съставлява пътната карта за развиване на всички митнически администрации на държавите-членки. В обновената тактика се планува продължение на развиването и въвеждането на Институционалната архитектура на Агенция „ Митници “ като инструмент за осъществяване на националните и европейски условия към построяването на електронни митници.

Решението на Министерския съвет ще усъвършенства изискванията за осъществяване на Стратегията за развиване на електронното ръководство в България, ще се основат нужните предпоставки за продължение работата на Агенция „ Митници “ в региона на автоматизиране на процесите, свързани с използването на митническото законодателство и заложените за осъществяване ограничения за това в Секторна тактика „ е-Митници “. Изпълнението на ограниченията, заложени в Стратегията на Агенция „ Митници “, ще способства за осъществяване на поетите задължения от България като държава-членка на Европейския съюз за улеснение на законната търговия.

Министерство на регионалното развитие ще реализира механически и финансов надзор на пътните планове с бенефициент АПИ по Механизма за свързване на Европа

Правителството одобри промени в Постановление на Министерски съвет № 76 от 2014 година, с които разпорежда на министъра на районното развиване и благоустройството да извършва функционалностите по техническо наблюдаване и финансов надзор, както и да обезпечава нужните средства за национално съфинансиране за пътни планове с бенефициент Агенция „ Пътна инфраструктура”, финансирани по Механизма за свързване на Европа (МСЕ), бранш „ Транспорт”.

До момента дейностите по утвърждение на кандидатстването, последващия надзор и обезпечаването на националното съфинансиране на плановете по Механизма, се реализират от министъра на превоза, осведомителните технологии и известията.

Агенция „ Пътна инфраструктура” е бенефициент по план за рационализация на път Калотина - Софийски околовръстен път, финансиран по МСЕ, на обща стойност 162 млн. лв..

Две компенсации ще бъдат изплатени по тъжби пред Европейски съд по правата на човека

Правителството утвърди изплащането на 4 500 евро обезщетение след съглашение по тъжба пред Европейския съд по правата на индивида. Разглежданото пред Европейски съд по правата на човека дело касае недоволство по член 1 от Протокол 1 на Конвенцията заради продължителната правна неустановеност у жалбоподателя, подбудена от невъзможността реституционната процедура да дефинира дефинитивно обсега на неговите реституционни права, приети му с влезнало в действие правосъдно решение.

Жалбоподателят е единствен правоприемник на своя татко - притежател на земеделска земя, колективизирана през 50-те години. През 1991 година, след влизане в действие на Закона за собствеността и използването на земеделските земи, жалбоподателят подава заявление за реституиране на парцела. През 1993 година съответната Поземлена комисия възвръща собствеността върху наследствения парцел на Петко Дянков, а с нотариален акт от 2006 година той е приет за притежател на възобновения парцел.

В края на 2006 година против жалбоподателя е предявен иск за благосъстоятелност върху реституирания парцел от трето лице. Националните съдилища преглеждат желае и през 2011 година Върховен касационен съд го признава за притежател на парцела.

Вземайки поради практиката на Европейски съд по правата на човека по сходни случаи, българското държавно управление подписа приятелско съглашение с жалбоподателя, на съображение член 39 от Конвенцията, като одобри да заплати на Дянков препоръчаната от Съда сума от 4500 евро за претърпени вреди и направени разноски и разходи и с това да постави завършек на делото.

Правителството утвърди също изплащането на 1 000 евро обезщетение след показване на едностранна декларация по тъжба пред Европейски съд по правата на човека.

През месец май 2010 година жалбоподателят е притеглен като обвинен за обезчестяване на малолетно лице и му е наложена мярка за неотклонение задържане под стража. В правосъдната фаза на производството и до постановяване на неоправдателната присъда на 4 май 2012 година съдът преглежда неколкократно мярката за неотклонение на жалбоподателя. В сходство с наредбата на член 270, алинея 2 от Наказателно-процесуалния кодекс, в редакцията й все още на събитията, съдът не се произнася по въпроса дали продължава да съществува обосновано съмнение за осъществено закононарушение от страна на жалбоподателя. Този въпрос обаче е обсъждан в практиката на Европейски съд по правата на човека като съществена причина за законосъобразността на задържането.

През месец ноември 2017 година влязоха в действие промени в Наказателно-процесуален кодекс. Разпоредбата на член 270, алинея 2 от Наказателно-процесуален кодекс беше изменена в сходство с условията на член 5, алинея 4 от Конвенцията. Фактите по делото на жалбоподателя обаче са се развили през 2010-2012 година, когато беше в действие проблематичната наредба. Повдигнатите в жалбата проблеми са предмет на добре откритата процедура на Европейски съд по правата на човека по делата „ Бонев против България “, „ Стоян Димитров против България “, „ Рангелов против България “, „ Николай Герджиков против България “.

Взимайки поради практиката на Европейски съд по правата на човека по сходни каузи, българското държавно управление утвърди едностранната декларация на съображение член 37 от Конвенцията за правата на индивида и главните свободи.

Правителството се разпореди с парцели

Министерският съвет трансформира статута на парцела, в който се обитава Професионална гимназия „ Никола Йонков Вапцаров “ - гр. Белица, от обществена в частна държавна благосъстоятелност и го трансферира на община Белица. Теренът с повърхност 15 799 кв. м и постройките в него се намират на ул. „ Димо Хаджидимов “ в града. Промяната дава опция за пълноценно ръководство на парцела, защото учебното заведение се финансира от общинския бюджет.

Друг имот-публична държавна благосъстоятелност се афишира за частна държавна благосъстоятелност и се трансферира в благосъстоятелност на община Генерал Тошево. Имотът се намира в град Генерал Тошево и съставлява терен с повърхност от 6 487 кв. м с две здания в него. Той ще бъде употребен за създаване на гаражи и заслон за предпазване на моторните транспортни средства, благосъстоятелност на общината. Досега той е бил ръководен от Държавна организация „ Държавен запас и военновременни ресурси “, само че е с отпаднала за нея нужда.

Също заради отпаднала нужда от Агенция „ Пътна инфраструктура “ се лишава правото на ръководство върху намиращ се на ул. „ Георги Сава Раковски “ № 5 в град Враца парцел - обществена държавна благосъстоятелност. Имотът, ситуиран на първия етаж в триетажна административна постройка № 1, е със застроена повърхност от 43,83 кв.м, дружно със съответните идеални елементи от общите елементи на постройката и от отстъпеното право на градеж върху терена. Имотът се дава безплатно за ръководство на Министерството на районното развиване и благоустройството. Предвижда се в следствие той да бъде възложен за ръководство на Главна дирекция „ Гражданска регистрация и административно обслужване “, за потребностите на Териториалното звено на ГРАО в град Враца.

Съгласно друго държавно решение парцел - частна държавна благосъстоятелност в гр. Луковит е разгласен за обществена държавна благосъстоятелност. Имотът се намира на ул. „ Милин камък “ № 2 и съставлява терен с повърхност 1541 кв. м дружно с намиращите се в него три едноетажни здания и част от пететажна постройка. Към момента е възложен за ръководство на разнообразни ведомства за осъществяване на функционалностите им. По тази причина и според Закона за държавната благосъстоятелност са налице предпоставки за оповестяването му за обществена държавна благосъстоятелност.

Националната здравноосигурителна каса получава за ръководство тринадесет пространства в Центъра по хигиена в град София, които до момента са били в ръководство на Министерството на здравеопазването. Предоставят се на НЗОК с оглед основаването на нова конструкция към нея, която да поеме изпълняваната досега активност от закрития Център „ Фонд за лекуване на деца “. В пространствата ще бъдат настанени новите структурни звена на централното ръководство на НЗОК, което ще бъде мярка за възстановяване на успеваемостта, организацията и качеството на работа и усъвършенстване процеса на обслужване.

България и Унгария контролират въпросите по отношение на недвижими парцели за потребностите на посолството ни в Будапеща

Министерският съвет предлага на Народното събрание да ратифицира междуправителственото споразумание с Унгария за споразумяване на въпросите по отношение на недвижимите парцели за потребностите на дипломатическото ни посланичество в Будапеща.

Споразумението бе подписано на 4 април във Вашингтон. С влизането му в действие българската страна придобива право на благосъстоятелност върху два поземлени парцела и издигнатите върху тях здания, както и финансова отплата за правата върху недвижимите парцели, вписани в имотния указател на Будапеща на името на унгарското сдружение „ CD-Hungary “ и предоставени за потребностите на дипломатическото посланичество на Република България в Будапеща по силата на двустранна конвенция от 1980 година сред държавното управление на Народна република България и държавното управление на Унгарската национална Република.

Одобрен е съставът на българската делегация за 108-та сесия на Международната конференция на труда

Правителството утвърди позицията на държавната част и състава на националната тристранна делегация на България, която ще взе участие в 108-та сесия на Международната конференция на труда. Форумът ще се организира в интервала 10-21 юни в Женева, Швейцария. Събитието е кулминационната точка на честванията по случай 100- годишнината на Международната организация на труда (МОТ).

Българската делегация ще се управлява от заместител министър-председателя по икономическата и демографската политика и ръководител на Националния съвет за тристранно съдействие Марияна Николова.

По време на сесията ще бъде признат финален документ във връзка със 100-годишнината на МОТ, както и нов стандарт на организацията за унищожаване на насилието и издевателството в света на труда. По време на конференцията ще бъдат извършени и тематични полемики и събития, отдадени на бъдещето на труда.

Одобрена е българската позиция за три идни съвещания на Съвета на Европейски Съюз

Правителството утвърди българската позиция за присъединяване в постоянното съвещание на Съвета по обучение, юноша, просвета и спорт на Европейски Съюз, което ще се организира на 22 и 23 май в Брюксел. Очаква се да бъдат признати две рекомендации - за изчерпателен метод към преподаването и проучването на езици и за висококачествени системи за обучение и грижи в ранна детска възраст. Ще се одобряват и изводи за пътища за възстановяване на уменията като нови благоприятни условия за възрастните. По точката за спор ще бъде разисквана тематиката „ Изграждане на бъдещето на Европа: приносът на образованието и образованието за усилване на общественото доближаване “. Съветът ще одобри също изводи за младежите и бъдещето на труда и резолюция за насоки за ръководството на разговора по въпросите на младежта в Европейски Съюз. Предвидена за разглеждане е и тематиката „ От битката с дезинформацията до усилването на доверието на жителите на Европейски Съюз в медиите “. Съветът, заседаващ във формат министри на спорта, ще дебатира по тематиката „ Комерсиализация на елитния спорт и резистентност на европейския състезателен модел”.

Съвет външни работи (Търговия) на Европейския съюз ще заседава на 27 май в гр. Брюксел. Ще бъдат разисквани тематики свързани с комерсиалните връзки сред Европейски Съюз и Съединени американски щати, подготовка за подписването на Споразумение за свободна търговия сред Европейски Съюз и Виетнам и на Споразумение за отбрана на вложенията, както и промяна на Световната комерсиална организация (СТО).

На 27 и 28 май в Брюксел ще се организира съвещание на Съвета на Европейския съюз по конкурентоспособност (вътрешен пазар, промишленост, научни проучвания и галактическо пространство). Ще бъдат признати три плана по отношение на: Ново равнище на упоритост за конкурентен обединен пазар; Стратегия на Европейски Съюз за индустриалната политика; Конкурентоспособността на туристическия бранш като мотор за резистентен напредък, работни места и обществено доближаване в Европейски Съюз през идващото десетилетие. В частта „ Научни проучвания “ ще се организира спор за научните проучвания и нововъведенията като движеща мощ за по-конкурентоспособен Европейски съюз.

Правителството утвърди също резултатите от българското присъединяване в две неофициални съвещания на Съвета на Европейски Съюз.

Във формат „ Здравеопазване “ Съветът на Европейски Съюз по претовареност, обществена политика, опазване на здравето и потребителски въпроси организира неофициално съвещание на 14 и 15 април в Букурещ. Делегациите разискаха провокациите, пред които са изправени държавите-членки по повод ускорения достъп до новаторски лекарствени артикули и обезпечаването на лекуване за редки болести. Направен беше и обзор на изгодите от Директива 2011/24/ЕС при подвижността на пациентите.

Съветът на Европейски Съюз по обучение, юноша, просвета и спорт организира неофициално съвещание в част „ Култура “ на 16 април в гр. Букурещ. Основна тематика на полемиката беше финансирането и нововъведенията в културните и креативен браншове. „ Да се учим от предишното, да построяваме бъдещето: Европейското културно завещание в светлината на прожекторите “ бе втората тематика в дневния ред на съвещанието, препоръчана от Румънското председателство. Министрите одобриха и Декларация от Букурещ по отношение на ролята на културата в построяването на бъдещето на Европа.

„ Г и Г кариери “ ЕООД е новият концесионер на находище „ Станеви ниви “

Софийското сдружение „ Г и Г кариери “ ЕООД е новият концесионер на находище „ Станеви ниви “, от което се добиват скалнооблицовъчни материали - варовици. Това реши Министерският съвет на днешното си съвещание, одобрявайки поисканата от предходния концесионер смяна.

Находище „ Станеви ниви “се намира на територията на община Мездра, област Враца. Концесията за него е предоставена през юли 2000 година за 25 години на „ НИИ Геология и геофизика “ АД, гр. София.

С днешното държавно решение правата и отговорностите по предоставената концесия се трансферират напълно на „ Г и Г кариери “ ЕООД, гр. София, като изискванията по концесионния контракт остават без смяна.

Възможността за прекачване на права и отговорности по предоставена концесия е регламентирана в Закона за подземните благосъстояния.

България и УНИЦЕФ не престават съдействието си

Правителството утвърди работен проект за осъществяване на Програмата за съдействие сред България и УНИЦЕФ в интервала 2019-2020 година Планираните в документа ограничения и действия са ориентирани към оказване на поддръжка на институциите в страната за повишение на успеваемостта на политиките за деца и подсилване на потенциала на системите за протекция на детето, обществено подкрепяне и даване на индивидуализирана поддръжка на уязвими деца и фамилии.

Изпълнението на двугодишния проект цели да поддържа напъните на страната ни за гарантиране на правата и благосъстоянието на всички деца, в това число на тези в неравностойно и уязвимо състояние, тъй че те да развиват своя цялостен капацитет в едно приобщаващо и закрилящо общество.

Застъпените в документа действия са от значимо значение за изпълняваните национални политики с фокус върху ранното детско развиване, процеса на деинституционализация и гарантиране на правото на детето да живее в сигурна и подкрепяща фамилна среда, приобщаващо обучение, предварителна защита на насилието над деца и протекция на жертвите, достъп до правосъдие/детско правораздаване, гарантиране правата на децата.

До 50 млн. лева е размерът на държавните гаранции за кредитиране на студенти и докторанти

До 50 милиона лв. е оптималният размер на новите държавни гаранции, които Министерският съвет утвърди по Закона за кредитиране на студенти и докторанти (ЗКСД).

Кредити се отпускат на български жители, жители на страните от Европейски Съюз, ЕИП и Конфедерация Швейцария и са единствено за образование във висши учебни заведения в България.

Наблюдава се увеличение на междинния размер на заемите по ЗКСД, което е резултат от няколко фактора - увеличеният размер на издръжката за образование за един студент/докторант и надлежно по-високият размер на таксите за образование, както и промените в Закона за висшето обучение, с които се дава право на висшите учебни заведения при избрани условия да правят образование против възнаграждение в образователно-квалификационна степен „ бакалавър “ и „ магистър “. За миналата 2018 година междинният размер на заема е 9 584 лева

Резултатите от програмата за кредитиране на студентите и докторантите през отчетния интервал от 2010 година до 2018 година демонстрират, че 20 499 студенти и докторанти са се възползвали от опцията да изтеглят заем по ЗКСД на обща стойност 136 993 996 лева Отпуснатите заеми за възнаграждение на такси за образование са 20 129, а отпуснатите заеми за прехрана са 320. Докторантите, сключили контракт за заем по ЗКСД са 87. Общо 555 студенти, жители на европейски страни и ЕИП, са сключили контракт за заем през интервала от 2010 година до 2018 година Броят на задграничните кредитополучатели съставлява 2,71% от общия брой отпуснати заеми по ЗКСД.

Максималният размер на новите държавни гаранции се утвърждава всяка година от Министерския съвет по предложение на министъра на образованието и науката, в съгласие с министъра на финансите и се включва в Закона за държавния бюджет на Република България за съответната година.

България и Република Северна Македония ще си сътрудничат в региона на битката против трафика на хора

Министерският съвет утвърди план на Протокол за съдействие сред Правителството на Република България и Правителството на Република Северна Македония в региона на битката с трафика на хора. Проектът ще послужи като основа за договаряния сред двете страни за сключване на финален документ. Протоколът ще способства за по-успешно опълчване на закононарушението трафик на хора в района, продан на положителни практики и най-много за по-ефективна поддръжка и грижа за евентуалните жертви на трафик.

Сътрудничеството сред България и Република Северна Македония е в сходство със декларираните цели на Българското председателство на Европейския съюз от първата половина на 2018 година, на Европейската комисия в нейната тактика за ускорена интеграция на Западните Балкани и на целите на Република Северна Македония.

Проектът планува обсегът на съдействието да включва въпросите, свързани с идентифицирането, насочването, отбраната и доброволното връщане на жертвите или евентуалните жертви на трафик на хора. То е належащо за възстановяване на успеваемостта в региона на предотвратяването и битката с всички форми на трафик на хора посредством увеличение на обмена на информация сред способените органи на двете страни за подкрепяне на идентификацията, отбраната и насочването на жертвите и евентуалните жертви на трафик на хора; реализиране на взаимни публични акции за осведомление за попречване на трафика на хора, изключително на трафика на деца и осъществяване на взаимни дейности за откриване на нови трендове, свързани с трафика на хора, и основаване на подобаващи механизми за съответна ответна реакция.

Проектът планува като способени органи по мониторинг за осъществяването на Протокола да се дефинират от страна на Република България - Националната комисия за битка с трафика на хора и от страна на Република Северна Македония - Националната комисия за битка с трафика на хора и незаконната миграция.

Проф. Владимир Овчаров е препоръчан за почитане с медал „ Св. Св. Кирил и Методий “

Правителството предлага на Президента на Република България да издаде декрет за награждаване на акад. проф. доктор Владимир Овчаров с медал „ Св. Св. Кирил и Методий “ - огърлие за изключително значимите му заслуги за развиването на здравната просвета и обучение.

Акад. Овчаров е професор по анатомия, хистология и цитология, а преподавателската му активност в български и задгранични висши медицински учебни заведения продължава 49 години. Носител е на редица награди, дипломи и грамоти за изследователската си активност и приноса си за развиването на медицината. Два пъти е избиран за „ Лекар на годината “ от Български лекарски съюз - през 2003 година за заслуги в региона на медицината, а през 2007 година получава огромната премия за цялостна активност. Носител е на Златен орден „ Алберт Швайцер “ на Световната академия по медицина „ Алберт Швайцер “. През 2014 година е определен за „ Лекар на Югоизточна Европа “ от The Southeast European Forum, а през 2018 година е награден с медал Ave vitae на International Public Health Coordination Committee of Eurasian Medical Association.

В своето професионално развиване акад. Овчаров прави научни проучвания в разнообразни области - невробиология, невроморфология, развиване и полови разлики на централната нервна система, клетъчна биология, клетъчни мембрани, сърдечно-съдова система, двигателен уред.

Освен научни постижения, акад. Овчаров има принос и за развиването на университетски структури, като по негова самодейност са основани Факултетът по публично здраве към Медицински университет - София и департаментът по езиково образование и студентски спорт.

Акад. Овчаров е заемал високи постове във висши образователни заведения и редица български и интернационалните научни организации - началник на катедра, ректор на Медицински университет - София в интервала 1999 - 2008 година, ръководител на Българска национална академия по медицина, ръководител на Българското анатомично сдружение и други.

Правителството предлага Христо Панев да бъда почетен с медал „ Св. Св. Кирил и Методий “

Правителството предлага на Президента на Република България да издаде декрет за награждаване на Христо Панев с медал „ Св. Св. Кирил и Методий “ - първа степен за огромните му заслуги в региона на културата.

Христо Панев е одобрен български художник в актуалното българско изкуство. Работи в региона на живописта, графиката, илюстрацията, оформлението на книги и монументалните изкуства. Произведенията му са повлияни от българската икона и българската фрескова живопис. Автор е на циклите „ Фрески “, „ Митологични подиуми “ и „ Библейски сюжети “. За монументалните работи работи в техниките сграфито и изсъхнало фреско.

Христо Панев е лауреат на голям брой български и задгранични награди, измежду които - Международни салони за нововъведения - София /1997/ - златен медал; Съединени американски щати - Питсбърг /1998/ - златен медал; Кипър /1998/ - златен медал; Казабланка /1998/ - сребърен орден.

Удостоен е с оценката „ Почетен жител на Димитровград “ през 2002 година

Правителството предлага също по този начин с медал „ Св. Св. Кирил и Методий “ - втора степен да бъдат удостоени Андрей Аврамов и Трифон Павлов за значимия им принос за развиването на културата и изкуството. Андрей Аврамов и Трифон Павлов са ерудирани, изобретателни и надарени представители на актуалната българска просвета и изкуство.

Актуализирани са звената, ангажирани в администрирането на системата на личните запаси на Европейския съюз в Република България

Министерският съвет утвърди Решение за изменение и допълнение на Решение №777 от 2015 година за установяване на виновните институции в Република България за използването на системата на личните запаси на бюджета на Европейския съюз.

С признатия документ се актуализират виновните звена, изпълняващи функционалности във връзка със системата на личните запаси на Европейския съюз. Измененията се постановат заради настъпили административни промени в Агенция „ Митници “ и отпадането на отговорността на други ведомства и звена за използването на системата.

Одобрени са пет разрешителни за изследване на строителни материали

„ Интерпром” ЕООД, гр. София, ще изследва строителни материали в повърхност „ Ветрен дол”, ситуирана в землището на с. Паталеница, област Пазарджик, реши държавното управление. Разрешението за изследване се дава за период от една година. През този интервал сдружението ще вложи най-малко 55 хиляди лева в проучвателните действия.

„ Интерпром “ ЕООД ще изследва строителни материали и в повърхност „ Извора “, ситуирана в землището на с. Черковна, община Търговище. В рамките на едногодишния период на разрешението ще бъдат вложени най-малко 45 хиляди лева в проучвателните действия.

За период от една година „ Ескана “ АД ще изследва строителни материали в повърхност „ Белите поляни “, ситуирана в землището на с. Близнаци, област Варна. В проучвателните действия ще бъдат вложени най-малко 31 хиляди лева

Едноличен търговец „ Еврокварц-Иванка Ватова “, гр. Плевен, ще изследва строителни материали в повърхност „ Осъм “, ситуирана в землището на гр. Летница, област Ловеч. Разрешението за изследване се дава за период от една година. През този интервал сдружението ще вложи най-малко 33 хиляди лева в проучвателните действия.

Mинимум 48 900 лв. ще вложи „ Девня трейд “ ООД в едногодишно изследване на строителни материали в повърхност „ Голямата могила “, ситуирана в землището на с. Щипско, област Варна.

Правителството утвърди над 21 млн. лв. за работа с деца и възпитаници от уязвими групи и за образование в предпазени специалности

Министерският съвет утвърди спомагателни прехвърляния в размер на 21 807 594 лева по бюджетите на общините за 2019 година за работа с деца и възпитаници от уязвими групи в детските градини и учебните заведения и за в допълнение финансиране за прехрана на паралелки за придобиване на подготовка по предпазени специалности от специалности и специалности от специалности, по които е налице предстоящ дефицит от експерти на пазара на труда.

Предоставянето на спомагателните средства по бюджетите на общините за 2019 година няма да докара до влияние върху държавния бюджет, защото нужните средства са планувани по бюджета на Министерството на образованието и науката за 2019 година

Васил Михайлов и Ириней Константинов са препоръчани за почитане с медал „ Стара Планина “

Правителството предлага на Президента на Република България да издаде декрет за награждаване на Васил Михайлов и Ириней Константинов с медал „ Стара Планина “ - първа степен за извънредно огромните им заслуги в региона на културата и изкуството.

Васил Михайлов е български сценичен и кино артист. Превъплащава се допълнително от 200 функции, като най-голяма известност му носи осъществяването на ролята на Петко Войвода в телевизионния сериал „ Капитан Петко челник “. Носител е на голям брой български и задгранични награди, измежду които: „ Златен век “ – огърлие на Министерство на културата, „ Награда за мъжка роля “ – във кино лентата „ Герловска история “ на Х фестивал на българския филм – (Варна, 1971 г.) и други

Ириней Константинов е български артист. Играл е на сцената на Драматичен спектакъл „ Стоян Бъчваров “- Варна, на спектакъл „ Сълза и смях “, а от 1984 година играе в спектакъл „ София “. Има многократни участия в радио-театъра, литературни излъчвания на БНР и телевизионния спектакъл. Носител е на „ Награда за актьорско майсторство “ (Варна, 1975), Литературна премия на гр. Варна и други

Одобрени са спомагателни прехвърляния по бюджета на община Стара Загора за 2019 година

Правителството утвърди спомагателни прехвърляния по бюджета на община Стара Загора за 2019 година в размер на 300 хиляди лева

Средствата са за придобиване на поземлени парцели с обща повърхност 83 266 кв. м., находящи се в землището на с. Хрищени, община Стара Загора, за създаване на техническа инфраструктура на територията на общината. Предоставянето им ще даде опция за развиване на локалната стопанска система и за повишение на нейната конкурентоспособност.

Допълнителните прехвърляния по бюджета на община Стара Загора се дават за сметка на преструктуриране на разноските и/или прехвърлянията по централния бюджет за 2019 година

България поддържа кандидатурите на 14 съдии за Общия съд на Европейски Съюз

Министерският съвет взе решение, съгласно което България ще поддържа кандидатурите на 14 съдии на Общия съд на Европейски Съюз. Въпросът за назначението на съдиите ще бъде прегледан на 29 май в Брюксел на съвещанието на равнище представители на държавните управления на страните членки (КОРЕПЕР II).

Според Договора за действието на Европейски Съюз на всеки три години се прави частична замяна на съдиите в Общия съд, като членовете, чийто мандат изтича, могат да бъдат преизбирани.

Христо Меранзов и Дончо Папазов са препоръчани за почитане с медал „ Стара Планина “

Правителството предлага на Президента на Република България да издаде декрет за награждаване на Христо Меранзов с медал „ Стара Планина “ - първа степен за извънредно огромните му заслуги в региона на физическото образование и спорта.

Христо Меранзов е дълготраен зам.-председател и ръководител на Българската федерация по повдигане на тежести, а от 1976 до 1992 година е член на борда и вицепрезидент на Международната федерация по повдигане на тежести. Като зам.-председател на БСФС Христо Меранзов управлява подготовката за олимпиадата в Токио през 1964 година, а по-късно води цялостната спортно-учебна активност на Съюза. В това си качество той създава планове за създаване на национални системи за олимпийска подготовка, за детско-юношески спорт, за центрове за високо спортно майсторство в страната, за научно-приложна активност в спорта и управлява тяхното внедряване. Помагал е и за откриване на спортни школи при построяването на стадиона и залите по битка в Община Харманли.

Христо Меранзов е създател на десетки книги, монографии, публикации и други, сред които: „ За славата на спорта и достойнството на родината “ (1974 г.), „ Система за олимпийска подготовка “ (1976 г.), „ Анализ на програмата и присъединяване на България на олимпийските игри “ (1980 г.), „ Българският спорт “ (2008 г.), „ Златният век на българския спорт “, (2012 г.), „ Да върнем спорта на обществото “ (2013 г.), „ Българският олимпийски спорт - напредък и проваляне “ (2017 г.).

Удостоен с най-високите оценки и звания от БСФС и от Международната федерация по повдигане на тежести и с почетен знак от ФИЛА (Международната федерация по борба). През 2017 е почетен със званието „ Почетен жител на Харманли “.

За почитане с медал „ Стара Планина “ - първа степен държавното управление предлага също Дончо Папазов за извънредно огромните му заслуги в региона на спорта, науката и публицистиката.

Дончо Папазов работи над 20 години като публицист в Българската национална телевизия. Депутат в 36-то Народно заседание и заместник-председател на Съюза на българските публицисти (1993-95 г.). През 2000 година е специалист в Националния съвет за радио и телевизия. Рекордьор по гмуркане и участник в леководолазни археологически експедиции. Ръководител е на програмата „ Планктон “ (1970-1982 г.), провеждана под егидата на Междуправителствената комисия по океанография на ЮНЕСКО, Българска академия на науките и вестник „ Орбита “. Програмата продължава 12 години и минава през 5 стадия: престой с рибарска лодка в Бургаски залив; пресичане на Черно море с корабна избавителна лодка с платно; пресичане на Атлантическия океан и на Пасифика със избавителна лодка с платна, обиколка на света с яхтата Тивия.

Дончо Папазов е създател на четири книги, описващи морските завършения, преведени на пет езика: „ С 'Джу' през Атлантика “ (1975 г.), „ С 'Джу' през Пасифика “ (1977 г.), „ С Яна към света “ (1985 г.), „ Невъзможният път “ (1994 г.). През 1977 година Папазов е почетен с медал „ Народна република България “, I степен.

Междуправителствено съглашение сред България и Гърция урежда данъчно-правните аспекти по плана IGB

Министерският съвет утвърди план на Междуправителствено съглашение сред Република България и Република Гърция по отношение на плана за интерконектор IGB. Тъй като планът за създаване на междусистемна газова връзка Гърция-България се осъществя в трансграничен подтекст и визира данъчно-правните режими на двете страни, поражда нуждата от стабилизиране на данъчно-правния статут и предвидимост в данъчното облагане.

Сключването на Междуправителствено съглашение се концентрира върху данъчните аспекти и по-специално въвеждане на уговорка, която стабилизира размера на корпоративното данъчно облагане както в България, по този начин и в Гърция за интервал от 25 години. С документа ще бъдат уредени въпроси за отбягване на двойно данъчно облагане, както и други данъчно-правни аспекти. С предлагания план на Междуправителствено съглашение ще се вкара закрепен режим на корпоративния налог, който ще се ползва за „ Ай Си Джи Би АД “ за интервал от 25 години, с начална дата - пускане на комерсиална употреба на интерконектора. Фиксираният данъчен режим допуска предвидимост на размера на разноските за вложителите и ръководи риска от неподходящо влияние на повишението на данъчните ставки върху нормата на възвращаемост, която акционерите са определили. Фиксирането на допустими данъчни нива ще разреши и използването на конкурентна цена за транспорт, с което запазването на потенциал в газопровода ще е по-атрактивно за бъдещите търговци на природен газ. Въвеждането на конкурентни цени има директно отношение към основаването на по-конкурентна среда на българския газовия пазар.

Сключването на Междуправителствено съглашение предстои на ратификация от парламентите на Гърция и България.

Интерконекторът Гърция-България има стратегическа роля за реализиране на действителна диверсификация на източниците и маршрутите за доставка на природен газ за България и пазара на Югоизточна Европа. Проектът има статут на Проект от Общ интерес за Европейския съюз и е главен предпочитан план според самодейността CESEC за междусистемна газова съгласуваност в Централна и Югоизточна Европа.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР