Правителството одобри годишната национална програма за предотвратяване и противодействие на

...
Правителството одобри годишната национална програма за предотвратяване и противодействие на
Коментари Харесай

Вижте какво реши Министерският съвет днес

Правителството утвърди годишната национална стратегия за попречване и противопоставяне на трафика на хора и протекция на жертвите

Правителството одобри Национална стратегия за попречване и противопоставяне на трафика на хора и протекция на жертвите за 2019 година Документът се изготвя годишно, в осъществяване на Закона за битка с трафика на хора и Националната тактика за битка с трафика на хора 2017- 2021 година
През актуалната година предварителната защита още веднъж ще е приоритет в Националната стратегия. Ще бъдат извършени трите годишни национални акции за предварителна защита на трафика на хора за трудова употреба, полова употреба, акция с акцент върху новите закани и действителности при трафика на хора, във връзка 18 октомври - Европейския ден за битка с трафика на хора.

На национално, районно и локално равнище ще бъдат осъществени и голям брой образования за повишение на потенциала на експертите за различаване и ранна идентификация на евентуален риск от трафик и взаимоотношение по насочването на жертви на трафик, в това число и профилирани образования за прокурори и чиновници на Министерство на вътрешните работи, в съдействие с държавни институции и неправителствени организации. Част от плануваните образования ще бъдат осъществени взаимно с десетте Местни комисии за битка с трафика на хора.
Друг акцент ще бъде затвърждаването на ролята на работещите механизми за институционална поддръжка и насърчаване на структурите на национално и локално равнище и обезпечаване на ефикасното им действие. Защитата, възобновяване и реинтеграцията на жертвите на трафик на хора остават също съществени цели, заложени в Програмата.
През 2019 година Националната комисия ще продължи да обезпечава профилирана поддръжка за жертви на закононарушението в разкритите услуги към нея. През миналата година в услугите са обгрижени 29 лица, измежду които и 7 деца. Понастоящем 13 лица получават здравна, психическа, правна и обществена поддръжка в приютите на НКБТХ. Освен психическа поддръжка за справяне и възобновяване от рецесията, жертвите получават и психо-социална поддръжка за реинтеграция в обществото. Около 70 % от жертвите, получили помощ в приютите към НКБТХ, спомагат на органите на реда за откриване на закононарушението, което значи че ефикасната отбрана и поддръжка на жертвите има резултат и върху преследването и наказването на причинителите на закононарушението.
Предвижда се също създаване на целенасочени действия за противопоставяне на трафика на хора, основани на настоящи трендове и статистически данни, справочник за следствие, разбори и изследвания по отношение на рискови стопански браншове и практическото идентифициране на случаи в обособените браншове. Ще бъде усъвършенствано националното законодателство в региона на противодействието на трафика на хора и протекция на жертвите, посредством приемане на промени и допълнения в Закона за битка с трафика на хора и Правилника за използването му, синхронизирани с европейското законодателство.

България основава Национален комитет по интернационално филантропично право

България основава Национален комитет по интернационално филантропично право (МХП), реши държавното управление.

Комитетът е междуведомствен орган с съвещателен темперамент, който ще подкрепя държавното управление в използването на интернационалното филантропично право и популяризирането на неговите правила, функционалности и роля. В него ще вземат участие представители на всички институции, които имат отношение към използването на МХП.
Национални комитети съществуват в 112 страни по света и в 20 от 28-те страни членки на Европейски Съюз. Международният комитет на Червения кръст в Женева като съществена организация на световно равнище, ангажирана в разпространяването и развиването на интернационалното филантропично право, предлага и предизвиква основаването на национални комитети в региона на МХП.

Председател на Националния комитет ще бъде министърът на външните работи, а заместник-председател - отраслов заместник-министър на защитата.

Комитетът има за цел да разисква и проучва въпроси, свързани със спазването на интернационалното филантропично право при въоръжен спор - по отношение на опазването на културните полезности, на околната среда, протекция на филантропичния и здравен личен състав, оказване на медицински грижи при изключителни обстановки, в това число и естествени бедствия.

Владимир Зарев е препоръчан за почитане с медал „ Стара Планина “ – първа степен

Правителството предлага на Президента на Република България да издаде декрет за награждаване на Владимир Зарев с медал „ Стара Планина “ - първа степен за извънредно огромните му заслуги в региона на културата и изкуството.
Владимир Зарев е създател на осемнадесет книги, дванадесет от които романи, сред които националният епос - трилогията „ Битието “, „ Изходът “ и „ Законът “, „ Разруха “, „ Светове “, „ Лето 1850 “, „ Поп Богомил и съвършенството на страха “, „ Хрътката “, „ Хрътката против Хрътката “, „ Орлов мост “. Негови произведения са превеждани в Германия, Русия, Съединени американски щати, Чехия, Турция, Полша, Унгария, Румъния, Украйна, Сърбия, Хърватия, Албания и други
По трилогията на Владимир Зарев „ Битието “, „ Изходът “ и „ Законът “ е сниман сериалът „ Дървото на живота “.
Владимир Зарев е лауреат на голям брой интернационалните и български награди. На 7 ноември 2017 година е почетен с годишната държавна премия „ Св. Паисий Хилендарски “ за изключителния си принос за развиването на националната културна, еднаквост и духовни полезности.

Определени са представителите на страната в Националния съвет за хората с увреждания

Правителството дефинира представителите на страната в състава на Националния съвет за хората с увреждания. Председател на консултативния орган ще е вицепремиерът Томислав Дончев, а заместник-председатели - министърът на труда и обществената политика Бисер Петков и министърът на опазването на здравето Кирил Ананиев. В състава на съвета ще влязат и по един заместник-министър от всички министерства.
Националният съвет за хората с увреждания е съвещателен орган, който взе участие в създаването и провеждането на държавната политика за правата на хората с увреждания. Той дава мнения по плановете на нормативни актове, тактики, стратегии, проекти и други актове, които засягат правата на хората с увреждания, сътрудничи с органите по съгласуваност и наблюдаване според Закона за хората с увреждания.
В Съвета вземат участие представители на страната, национално представителните организации на и за хората с увреждания, национално представителните организации на служащите и чиновниците и на работодателите и Националното съдружие на общините в Република България.

Министърът на стопанската система ще съпредседателства смесената комисия за съдействие със Сърбия

Правителството дефинира министъра на стопанската система за ръководител на Смесената мждуправителствена комисия за икономическо съдействие със Сърбия. От сръбска страна за ръководител е избран министърът без портфейл, отговарящ за нововъведенията и софтуерното развиване.
Република Сърбия, както и страните от Западните Балкани са значими сътрудници в региона на търговията и вложенията за нашата страна. България поддържа изцяло консолидираното им към Европейски Съюз и интензивно взе участие във всички форми на районно съдействие.

Важен аспект от двустранните стопански връзки сред България и Сърбия е установяването и поддържането на контакти сред представителите на формалните институции и деловите среди. Министерството на стопанската система и другите български институции имат подготвеност да продължат да оказват помощ икономическото развиване на Сърбия и да спомагат за разширението на двустранните търговско-икономически контакти.

България продължава присъединяване си в интервенцията на Европейския съюз ATALANTA

Правителството промени свое Решение № 410/2009 година за разрешаване присъединяване на военнослужещи от Въоръжените сили на Република България във военноморската интервенция на Европейския съюз за възпрепятстване, попречване и въздържане на пиратски дейности и въоръжени грабежи край крайбрежията на Сомалия (операцията на Европейския съюз (EC) ATALANTA).
Във връзка с идното овакантяване на Европейски Съюз от Англия, на срещата на Европейския съвет в Брюксел на 30 юли 2018 година беше взето решение да се предислоцира Оперативният щаб на интервенцията ATALANTA от Нортууд, Англия в Рота, Испания и Брест, Франция.

Продължаване на присъединяване на България в интервенцията ATALANTA на Европейски Съюз е на практика израз на приноса ни към напъните на Европейски Съюз в битката с пиратството и е съобразено с потребностите на интервенцията и ресурсните благоприятни условия на Министерството на защитата.

Държавата подсигурява до 50 млн. лв. за кредитиране на студенти и докторанти през 2019 година

Правителството издаде държавна гаранция до 50 млн. лева по Закона за кредитиране на студентите и докторантите (ЗКСД) за 2019 година за новоотпуснатите заеми през съответната бюджетна година.
Договорените заеми по реда на ЗКСД през предходните години са обезпечени от страната до тяхното цялостно погасяване. Финансовата поддръжка се показва в гарантиране на главницата и лихвите по кредитните отговорности на студентите и докторантите.
Министърът на образованието и науката подписва от името на държавното управление споразуменията за издаване на държавна гаранция въз основа на решението на Министерския съвет за разпределяне на заеми по ЗКСД през 2019 година с шестте банки, подписали типовия контракт - „ Банка ДСК “ ЕАД, „ Райфайзенбанк (България) “ ЕАД, „ Алианц Банк България “ АД, „ Юробанк България “ АД, „ Първа капиталова банка “ АД и „ Българо-американска кредитна банка “ АД.

Увеличават се средствата за българо-американската комисия за учебен продан „ Фулбрайт “

Министерският съвет одобри Решение за увеличение на средствата за финансовото присъединяване на българската страна в Споразумението сред държавното управление на Република България и държавното управление на Съединените американски щати (САЩ) по отношение на Българо-американската комисия за учебен продан „ Фулбрайт “.
Образователният продан сред Съединени американски щати и България под егидата на стратегия „ Фулбрайт “ стартира още през 1967 година През 1993 година Българо-американската комисия за учебен продан се учредява публично с двустранно държавно съглашение. Посланикът на Съединени американски щати в Република България и министърът на образованието и науката на Република България са почетни ръководители на Комисията, а бордът на Комисия „ Фулбрайт “ се състои от 10 членове: петима американски и петима български жители.
И двете държавни управления отделят средства за финансирането на Българо-американската „ Фулбрайт “ стратегия. Ежегодно отпусканите средства от американския Конгрес са в размер на към 600 000 $. От българска страна в началото отпусканите от българското държавно управление 40 000 $ годишно от 2009 година са увеличени на 140 000 $.
Между 1967 и 2018 година общият брой стипендианти възлиза на 1316 души. 594 българи и 722 американци са получили Фулбрайтови стипендии в разнообразни категории - учени и преподаватели, магистри и докторанти, помощник-учители по британски език, млади откриватели, експерти и експерти в държавния и неправителствения бранш.
В последните 3 години Комисията се концентрира върху набиране за присъединяване в програмата на водещи български учени в региона на точните науки, защото възходящ интерес към тях се следи както от българското Министерство на образованието и науката, по този начин и от Държавния департамент на Съединени американски щати.
Проведени са публични диалози сред министъра на образованието и науката на България и посланика на Съединени американски щати в България за увеличение на вноската на МОН в бюджета на Българо-американската комисия за учебен продан „ Фулбрайт “. Нарастването на тази вноска е за увеличение на въздействието и резултатите от програмата, а точно - увеличение броя стипендианти или пускане на нова стратегия за продан на експерти с избран профилиран профил.
Предвид обстоятелството, че през последните 10 години няма повишаване на българската вноска е допустимо да се усили и финансовият принос на страната в Българо-американската стратегия за учебен продан за приближаване до финансовия дял на Държавния департамент. Българското Министерство на образованието и науката може да стартира поетапно нарастване с 30% за идващите 2 до 3 години, след което ще се проведат още веднъж договаряния и ще се приготви финансов проект от 2021 година или 2022 година нататък.

Одобрено е заплащане за осъществяване на плана за капиталов разход „ Възстановяване на летателната валидност на самолети Су-25 “

Правителството утвърди отчет на министъра на защитата по отношение на заплащане в размер до 82 510 хиляди лева за осъществяване на Проект за капиталов разход „ Възстановяване на летателната валидност на самолети Су-25 “, признат с РМС № 863/2018 година Плащането следва да се извърши за сметка на възобновените през 2019 година средства по сметка на Министерството на защитата за осъществяване на плана.
Изпълнението на плана ще разреши възобновяване на летателната валидност на самолетите Су-25 и опазване на добити отбранителни качества в интервала до придобиване на новия вид военен аероплан и достигането до оперативна подготвеност за потребление на същия за дейности по земни/надводни цели.

Правителството се разпореди с парцели

Правителството даде единодушие седем парцела - частна държавна благосъстоятелност, намиращи се в гр. Бургас, Южна промишлена зона, да бъдат импортирани като непарична вноска в капитала на „ НАЦИОНАЛНА КОМПАНИЯ ИНДУСТРИАЛНИ ЗОНИ “ ЕАД (НКИЗ). От своя страна НКИЗ ще апортира тези парцели в капитала на „ ИНДУСТРИАЛЕН И ЛОГИСТИЧЕН ПАРК – БУРГАС “ АД. Дружеството е основано в партньорство с Община Бургас. Изчерпването на потенциала на зоната постанова да се търсят нови терени за индустриални цели. Община Бургас разполага с подобаващ терен в Южна промишлена зона, а с обединяването на общинските и държавните парцели, посредством апортирането им в капитала на сдружението, би се обособила нова територия с обща повърхност от 600 дка. По този метод ще се обособи подобаваща за индустриална активност зона, в непосредствена непосредственост до пристанище и с добре развита нова пътна инфраструктура.
Чрез Областния шеф на Стара Загора страната ще придобие безплатно посредством подаяние от община Мъглиж правото на благосъстоятелност върху парцели - частна общинска благосъстоятелност, с обща повърхност 400 кв. м. Имотите съставляват най-вътрешният пояс I на санитарно-охранителната зона към водовземни уреди: сондажи и минерален извор. Имотите стават обществена държавна благосъстоятелност в сходство с условията на член 15 от Закона за водите. Така ще се подсигурява опазването на оборудванията и минералната вода от находище „ Ягода “ в с. Ягода, община Мъглиж.
„ Български пощи “ ЕАД ще продадат своя дял от постройка в село Варвара, община Септември, област Пазарджик. Имотът не се употребява от сдружението и не е нужен за главната му активност. Продажбата на 70 кв. м застроена повърхност ще се извърши посредством директно договаряне с сдружение, което има останалата част от постройката. Общата застроена повърхност на парцела е 180 кв. м.
Отчуждават се парцели и елементи от парцели - частна благосъстоятелност, за създаване на пътните надлези за жп сектор Пловдив - Бургас, в землищата на с. Тополица и с. Черноград, община Айтос, област Бургас. Средствата за обезщетяване на притежателите, респективно правоимащите лица на засегнатите парцели - частна благосъстоятелност, са за сметка на Национална компания „ Железопътна инфраструктура “. Решението може да се апелира пред административния съд по местоположение на парцелите в 14-дневен период от съобщаването му на заинтересуваните лица по реда на Административнопроцесуалния кодекс, което ще се извърши от Национална компания „ Железопътна инфраструктура “.
„ Холдинг БДЖ “ ЕАД ще продаде неоперативни активи, благосъстоятелност на сдружението, на Национална Компания „ Железопътна инфраструктура “. Решението планува, посредством директно договаряне да бъдат продадени два парцела във Варна и Сливен. С продажбата им, холдингът ще може отчасти да погаси насъбраните финансови отговорности към НКЖИ по схемата „ дълг против благосъстоятелност “. Решението е част от ограниченията за финансово стабилизиране на националния железопътен транспортьор, като се цели ускорена продажба на всички неоперативни активи на сдружението.
Правото на благосъстоятелност върху парцел - частна държавна благосъстоятелност, се трансферира безплатно на община Генерал Тошево, област Добрич. Имотът се намира в гр. Генерал Тошево, ул. „ Добри Орли “ и е с повърхност от 598 кв. м, ведно с издигнатата в него постройка на два етажа, със застроена повърхност от 319 кв. м. В момента той е под ръководство на регионалния шеф на област Добрич. Община Генерал Тошево ще употребява парцела за обезпечаването на работни пространства за потребностите на общинската администрация и обособяването на ж.п. спирка „ Генерал Тошево “.
Променя се статутът на парцел от обществена в частна държавна благосъстоятелност и се трансферира на община Ловеч за даване на просветителни услуги посредством Центъра за поддръжка за личностно развиване - Общински детски комплекс, град Ловеч. Имотът в общинския център е терен с повърхност 8 591 кв. м и издигнати в него 8 здания. Досега е бил в ръководство на Професионалната гимназия по стопанска система, търговия и услуги - град Ловеч, към Министерството на образованието и науката, само че е освободен. Той не се употребява за осъществяване на образователни занятия и затова е с отпаднала нужда за системата на предучилищното и учебното обучение.
За период от 10 години парцел - обществена държавна благосъстоятелност се дава безплатно за ръководство на община Враца. Имотът се намира в местността „ Долна лъка “ и съставлява част от териториалния обсег на археологическа единична недвижима културна полезност „ Селище от ранния неолит “, с категория „ национално значение “. С даването на парцела на община Враца ще е допустимо опазването и развиването на културното завещание и превръщането му в значителен фактор за социално-икономическото развиване на общината, както и съхранението и популяризирането на недвижимата културна полезност. Дейностите, свързани с запазване на културната полезност и реализирането на други научни, културни, просветителни и туристически действия ще се правят в сходство с условията на Закона за културното завещание от Регионалния исторически музей – Враца.
Статутът на парцел, ръководен от Министерството на здравеопазването за потребностите на Регионалната здрава ревизия (РЗИ) - Габрово, се трансформира от обществена в частна държавна благосъстоятелност. Имотът се намира в град Севлиево и съставлява терен с повърхност 650 кв. м, дружно с издигнатите в него три здания. Теренът и постройките не извършват първичните си функционалности и са изгубили качеството си на парцели - обществена държавна благосъстоятелност. За сметка на РЗИ - Габрово ще бъде отстранена една от тях заради неприятното й положение при съблюдаване на наредбите на Закона за устройство на територията.
Също по този начин държавното управление предлага на Народното събрание да вземе решение за продажба на три обособени елементи от „ ВМЗ “ ЕАД, гр. Сопот. Те са неоперативни активи, нямат директно отношение и не са нужни за осъществяване на индустриалната и комерсиална активност на сдружението, не се употребяват, разрушават се и изискват спомагателни разноски за поддръжка. След решението на Народното събрание процедурата за продажба на парцелите ще бъде осъществена от Агенцията за приватизация и следприватизационен надзор по реда на Закона за приватизация и следприватизационен надзор.

България и Алжир ще си сътрудничат в областта на отбраната на класифицирана информация

Министерският съвет утвърди план на Споразумение сред българското държавно управление и държавното управление на Алжирската демократична и национална република за отбрана на класифицираната информация, обменяна в границите на двустранното съдействие, като основа за водене на договаряния, и упълномощи ръководителя на Държавната комисия по сигурността на информацията да го подпише.
Проектът е резултат от съвещания с представители на Алжирската демократична и национална република, състояли се в интервала 8-10 октомври 2018 година в София. В хода на консултациите са регистрирани предложенията на страните за смяна на някои от наредбите с оглед особеностите на законодателствата на двете страни в региона на отбраната на класифицираната информация.
В плана на Споразумение е разказан неговият предмет и са дефинирани главните понятия, употребявани в текста. Посочени са способените органи по сигурността на страните, виновни за използването на Споразумението, както и съответните равнища на подредба за сигурност на информацията. Регламентирани са ограниченията за отбрана на класифицираната информация и методите за съдействие сред двете страни. Включени са разпореждания по отношение на размножаването, превода и унищожаването на класифицирана информация; процедурите за осъществяване на интернационалните визити, както и дейностите при случаи на нарушение на ограниченията за сигурност на класифицираната информация. Уредено е сключването и осъществяването на класифицирани контракти.

България дава $125 000 за деца с увреждания в Армения

Правителството утвърди през днешния ден план на съглашение с Детския фонд на Организация на обединените нации (УНИЦЕФ) за финансова помощ за интеграцията на деца с увреждания в Република Армения.
Споразумението сред Министерството на външните работи на Република България и УНИЦЕФ-Армения е за даване на доброволна целева вноска от 125 000 $ за осъществяване на план „ Подкрепа за обществено включване на деца с увреждания в Армения “.
Проектът е ориентиран към ранното идентифициране, обществената интеграция и образованието на девойки и момчета с увреждания или със забавено развиване в Армения. Така ще бъдат подкрепени повече от 500 деца от предучилищна възраст, както и техните родители и учители. Внимание ще бъде отделено и върху грижите за 25 момчета и девойки с разнообразни увреждания като за тях ще бъдат основани подобаващи условия за занимания в детска градина.
Средствата ще бъдат обезпечени от бюджета на външното ни министерство, предопределен за публична помощ за развиване и филантропична помощ. Изпълнението на плана е и част от общите старания в реализирането на общоевропейската политика на съдействие за развиване, както и принос към Програмата на Организация на обединените нации за стабилно развиване до 2030 година

България и Азербайджан задълбочават съдействието си в региона на образованието

Правителството утвърди подписания на 31 октомври 2018 година в София Меморандум за съгласие за съдействие в региона на образованието сред Министерството на образованието и науката на Република България и Министерството на образованието на Република Азербайджан.
Документът планува поощряване на съдействието в региона на образованието, обмяна на опит и софтуерен трансфер в региона на образованието, поощряване на по-интензивни контакти сред междинните учебни заведения и директни контакти сред висшите учебни заведения, както и поощряване на образованието за езика, културата, историята и литературата на двете страни.
Дейностите по осъществяване на подписания Меморандум ще допринесат за запазването на дългогодишните връзки, както и за активизиране и задълбочаване на двустранните връзки в региона на образованието сред България и Азербайджан.

Промени в Договора за обществена сигурност сред България и Русия ще обезпечат повече права за жителите, работили в двете страни

България и Русия ще подпишат Протокол за изменение и допълнение на Договора за обществена сигурност сред двете страни. На днешното си съвещание държавното управление утвърди план на документа и упълномощи министъра на труда и обществената политика да го подпише. Одобрен беше и план на Протокол за изменение и допълнение на Споразумението за използването на контракта.
След като бъдат подписани, е належащо документите да бъдат утвърдени от Народното събрание. С влизането в действие на измененията в Договора за обществена сигурност ще се резервира опцията за придобиване на обществени права от жителите, работили или живели на територията на двете страни, като в същото време се позволяват зародили на практика проблеми от досегашното му приложение.
С направените промени се планува опция при преценка на правото на пенсия да се зачита застрахователен стаж, добит в трети страни, с които страната, която отпуска пенсията, има подписан интернационален контракт, при изискване, че тези интервали не съответстват по време на придобиване. По този метод се уголемява закрилата за обезпечените лица и се дава опция те да получават право на пенсия, в случаите на недостигащ застрахователен стаж.

Одобрени са българските позиции за идни съвещания на Съвета на Европейски Съюз

Министерският съвет утвърди българската позиция за постоянното съвещание на Съвета на Европейски Съюз „ Транспорт, телекомуникации и енергетика “, част „ Енергетика “, което ще се организира на 4 март в Брюксел. Очаква се енергийните министри да обменят отзиви по стратегическата дълготрайна визия за неутрална във връзка с климата стопанска система: „ Чиста планета за всички “. Румънското председателство ще показа информация за предложенията за изменение на Директивата за общите правила за вътрешния пазар на природен газ, както и на Регламента за основаване на Механизъм за свързване на Европа. В дневния ред е включено и предложение за Регламент за етикетиране на автомобилните гуми във връзка с горивната успеваемост и други основни параметри и за анулация на предходния Регламент (ЕО) № 1222/2009.
В рамките на Съвета на Европейски Съюз по околна среда, чието съвещание ще е на 5 март в Брюксел, ще се организира ориентационен спор по Съобщението „ Чиста планета за всички - европейска стратегическа дълготрайна визия за просперираща, съвременна, конкурентоспособна и неутрална във връзка с климата стопанска система “. Очаква се Съветът да реализира общ метод по предлагането за Директива по отношение на качеството на водите, предопределени за консумация от индивида. Министрите ще търсят доближаване на позициите по два основни въпроса - по отношение на материалите в контакт с питейна вода и по отношение на достъпа до вода за всички. Съветът на Европейски Съюз по околна среда ще дискутира и Екологизирането на европейския учебен срок и Рамката на Европейския съюз по отношение на ендокринните извършители.
Неформално съвещание на Съвета на Европейски Съюз по превоз, телекомуникации и енергетика (формат „ Телекомуникации “) ще се организира на 28 февруари и на 1 март в Букурещ. В рамките на форума ще се организира и Третата среща на министрите от Източното партньорство по въпросите на цифровата стопанска система. Очаква се участниците да потвърдят уговорката си за задълбочаване на съдействието по шест предпочитани тематики: електронни известия и инфраструктура; доверие и сигурност; електронна търговия; цифрови умения; екосистеми за нововъведения и започващи предприятия; електронно опазване на здравето.
Правителството утвърди също резултатите от съвещанието на Съвета на Европейския съюз по стопански и финансови въпроси (ЕКОФИН), което се организира на 12 февруари в Брюксел. Съветът реализира общ метод във връзка с останалата част от пакета за обзор на Европейската система за финансов контрол. Бяха обменени отзиви по отношение на известието на Комисията „ Към по- ефикасно и демократично взимане на решения в данъчната политика на Европейски Съюз “. Министрите одобриха изводи по отношение на Доклада за фискалната резистентност за 2018 година, рекомендация за освобождение от отговорност на Европейската комисия по отношение на бюджета за 2017 година, както и изводи по отношение на бюджетните насоки за 2020 година Съветът взе под внимание предоставената от Нидерландия информация по отношение на ценообразуването на въглеродните излъчвания и налога върху авиацията.

Прекратява се договорът за даване на концесия върху част от крайбрежната плажна линия – морски плаж „ Сарафово “

Правителството одобри Решение за едностранно преустановяване на контракта за даване на концесия върху част от крайбрежната плажна линия – морски плаж „ Сарафово “, община Бургас. Договорът е подписан на 7 септември 2000 година сред страната, представлявана от министъра на районното развиване и благоустройството и „ Международен автомобилен транспорт (стопанско обед “ ООД.
Прекратяването на концесионното правно отношение се постанова, защото концесионерът е неизправна страна по контракта, в резултат на установени систематични нарушавания на съществени нормативни и договорни отговорности.
Концедентът цели обезопасяване на морския плаж посредством обезпечаване на наложителните действия по смисъла на Закона за устройство на Черноморското крайбрежие и даване на услуги от публичен интерес.

Близо 34 000 лева ще бъдат вложени в изследване на строителни материали в община Брезник

„ Трейс рисорсиз” ЕООД, гр. София, ще изследва строителни материали в повърхност „ Бабица”, ситуирана в землището на едноименното село, община Брезник. Това е регламентирано в решение на Министерския съвет, взето на днешното му съвещание. Разрешението за изследване се дава за период от една година, като през този интервал сдружението ще вложи най-малко 34 хиляди лева в проучвателните действия.

Одобрено е държавното мнение по конституционно дело № 17/2018 година

Правителството утвърди мнение на Министерския съвет по конституционно дело № 17 за 2018 година, формирано по искане на 66 народни представители от 44-ото Народно заседание за определяне на противоконституционност на общо 31 параграфа в частта след израза „ 1 януари 2019 година “ от Преходните и заключителните разпореждания на Закона за бюджета на Националната здравноосигурителна каса за 2019 година.
В мнението е застъпена тезата, че оспорените разпореждания не нарушават правилото на правовата страна, както и че не са нарушени разпоредбите на законодателния развой. В мнението се предлага Конституционният съд да отхвърли като безпричинно настояването на народните представители.

Одобрена е Тарифа за таксите, които се събират в системата на Министерството на стопанската система по Закона за държавните такси

Правителството утвърди Тарифа за таксите, които се събират в системата на Министерството на стопанската система по Закона за държавните такси.
През месец ноември бе обнародван Законът за изменение и допълнение на Валутния закон, с който на Министерството на стопанската система се разпореждат функционалности по водене и поддържане на обществения указател на лицата, които реализират активност по извличане, преправяне и покупко-продажби с благородни метали и скъпоценни камъни. При поемането на функционалностите по водене и поддържане на обществен указател от Министерството на стопанската система, следва да бъде регламентирани и таксата, която ще се събира.

Одобрени са позицията и съставът на българската делегация за първото съвещание на българо-македонската комисия за икономическо съдействие

Правителството утвърди позицията и състава на българската делегация за първото съвещание на Междуправителствената българо-македонска комисия за икономическо съдействие. Комисията ще заседава в интервала 6-7 март 2019 година в Скопие под председателството на министъра на превоза, осведомителните технологии и известията на Република България Росен Желязков и на министъра на стопанската система на Република Северна Македония Крешник Бектеши.
Изграждането на транспортна и енергийна инфраструктура е измежду главните тематики на първото съвещание сред двете страни. В дневния ред са включени още въпроси от двустранното икономическо съдействие в области като търговия, вложения, селско стопанство и други
Република Северна Македония е значим стопански сътрудник за страната, което се обуславя от близостта на двете страни и преимуществата на македонския пазар за българските компании, като ниски транспортни разноски и сходни условия към стоките. Българската страна е измежду шестте най-големи вложители в Република Северна Македония, като най-вече вложения се осъществят в металургия, хранително-вкусова индустрия, банкова и застрахователна активност, геоложки изследвания, осведомителни технологии и телекомуникации, и в хотелиерството.

„ Гранд Енерджи “ ЕООД ще добива въглища от сектор „ Бобов дол “ на Бобовдолския въглищен басейн

Дружеството „ Гранд Енерджи “ ЕООД ще поеме напълно правата и отговорностите по концесионния контракт за рандеман на въглища от сектор „ Бобов дол “ на находище „ Бобовдолски въглищен басейн “. Това реши Министерският съвет на днешното си съвещание, одобрявайки поисканата от досегашния концесионер - „ Въгледобив Бобов дол “ ЕООД смяна.
Находище „ Бобовдолски въглищен басейн “, сектор „ Бобов дол “ е ситуирано в землището на едноименната община, област Кюстендил. Концесионният контракт за рандеман на въглища от него е подписан през 2005 година за период от 35 година
Към „ Гранд Енерджи “ ще бъде отправено също предложение за смяна на клаузите в концесионния контракт, свързани с даването на банкова гаранция, реши още държавното управление. До момента желаната банкова гаранция покриваше 50% от паричните отговорности на концесионера. След промените тя би трябвало да покрива напълно всички (не единствено паричните) отговорности, свързани с осъществяването на концесионния контракт. След въвеждането на по-широкия обсег на банковата гаранция, вноските във фонда за дефинитивно овакантяване на концесионната повърхност също ще бъдат финансово обезпечени с нея.

Изменя се Правилникът за използване на Закона за защитата и въоръжените сили на Република България

Правителството одобри промени в Правилника за използване на Закона за защитата и въоръжените сили на Република България.
Изменят се наредбите на член 63б и 63в, които регламентират преназначаване на военнослужещи на длъжности, изискващи военно звание „ капитан “/„ капитан-лейтенант “ III или IV степен и на длъжности, изискващи военно звание „ старши сержант “/„ основен старшина “ II или III степен. С влизането в действие, считано от 01.01.2019 година на Класификатора на длъжностите на военнослужещите в Министерството на защитата, структурите на директно послушание на министъра на защитата и Българската войска, признат с Постановление на Министерски съвет № 309/2018 година, към този момент не съществуват длъжности за „ капитан “/„ капитан-лейтенант “ III или IV степен и за „ старши сержант “/„ основен старшина “ II или III степен, което постанова заменянето им с длъжности, изискващи военно звание „ лейтенант “, надлежно „ младши сержант “/„ старшина II степен “.
Изменя се също по този начин наредбата на член 111, с която е основана правна опция офицерите, притежаващи военно звание „ капитан “/„ капитан- лейтенант “ I или II степен и „ подполковник “/„ капитан II сан “ I или II степен и офицерите с по-високо военно звание да аплайват за образование за придобиване на образователно-квалификационна степен „ магистър “ по специалностите „ Организация и ръководство на военни формирования на оперативно равнище “ и „ Стратегическо управление на защитата и въоръжените сили “ от професионално направление „ Военно дело “. Промяната в наредбата се цели привеждането й в сходство с условията на класификатора на длъжностите на военнослужещите, като в изискванията, на които следва да дават отговор офицерите, с цел да аплайват за придобиване на образователно-квалификационна степен „ магистър “ се сочат категорично и длъжностните равнища.
Прави се изменение и в член 7 от Правилника за устройството и активността на работа „ Военна информация “, с което се регламентира методът за установяване на размерите на главните месечни хонорари на заместник-директорите на службата - цивилни чиновници по трудово правно отношение. Директорът на работа „ Военна информация “ не попада в обсега на член 5, алинея 18 от Постановление на Министерски съвет № 67/2010 година за заплатите в бюджетните организации и действия, защото е военнослужещ
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР