Правителството одобри доклада с резултатите от заседанието на Съвета на

...
Правителството одобри доклада с резултатите от заседанието на Съвета на
Коментари Харесай

Одобрен е докладът с резултатите от заседанието на Съвета ЕКОФИН във формат „Бюджет“

Правителството утвърди отчета с резултатите от съвещанието на Съвета на Европейски Съюз по стопански и финансови въпроси (ЕКОФИН) във формат „ Бюджет “, което се организира на 11 ноември 2022 година в Брюксел, Белгия.

По време на срещата, в която България бе показана от дипломат Румен Александров, непрекъснат представител на Република България към Европейски Съюз, страните членки дадоха мандат на Чешкото председателство на Съвета за договаряния с Европейския парламент по плана за бюджет на Европейския съюз за 2023 година Преговорите на съвещанието на Помирителния комитет се водиха в стеснен формат, в който Съветът бе представляван от Чешкото председателство. След дълги диспути на 11 ноември двете институции не съумяха да реализират единодушие по общия бюджет на Европейски Съюз за 2023 година.

Преговорите продължиха на 14 ноември, когато Чешкото председателство на Съвета показа компромисно предложение за реализиране на съглашение за общ бюджет, което беше доказано от двата бюджетни органа минути преди да изтече срокът на помирителния интервал.

Съветът ЕКОФИН официално утвърди общия бюджет за 2024 година на 22 ноември, а Европейският парламент го гласоподава на пленарната си сесия на 23 ноември 2022 година.
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР