Правителството одобри доклад с резултатите от неформалното заседание на европейските

...
Правителството одобри доклад с резултатите от неформалното заседание на европейските
Коментари Харесай

МС одобри доклад с резултатите от неформалното заседание на европейските министри на културата и аудиовизията

Правителството утвърди отчет с резултатите от неофициалното съвещание на европейските министри на културата и аудиовизията, извършено на 7 и 8 март в гр. Анже, Франция.

Основна тематика по време на първия ден на съвещанието бе обстановката в Украйна. По покана на Френското председателство присъединяване посредством видеоконферентна връзка взе министърът на културата и осведомителната политика на Украйна Александър Ткаченко с изказване, в което осведоми сътрудниците си за настоящата обстановка в страната, последвано от изказвания на министрите на културата и аудиовизията по отношение на тематиката. Министрите обмениха визии по отношение на ограниченията, които могат да бъдат подхванати на национално и европейско равнище в поддръжка на културата, медиите и представителите на тези браншове в Украйна. В този подтекст министрите на културата единомислещо одобриха Декларация за обстановката в Украйна, в която показват своята взаимност с Украйна и нейния народ и битката им за независимост, суверенитет и самостоятелност. Чрез тази декларация министрите показват поддръжката си към артистите, публицистите и експертите в региона на културата и украинските медии и показват своята угриженост за културното завещание в Украйна, което е обект на съществени закани и в риск от опустошение.

В рамките на двудневното събитие се организираха полемики за укрепването на европейския културен модел, отдадени на следните тематики: „ Бъдещето на медиите в Европа и усилване на културното разнообразие в Интернет “ и „ Нови европейски провокации за политиките по опазването и подсилването на наследството “. Министрите потвърдиха упоритостта за предприемане на дейности на европейско равнище за подсилване на европейските политики за поддръжка на бъдещето на медиите и разнообразието от онлайн културно наличие, от една страна, и за поощряване на наследството, от друга. Министрите разискаха своята визия за бъдещето на медиите в Европа и средствата за повишение на културното разнообразие онлайн, както и новите политически провокации за запазване и разпространение на културното завещание.

В изявлението си по тематиката за „ Бъдещето на медиите в Европа и усилване на културното разнообразие в Интернет “, България акцентира значимостта на поставената тематика за полемика както за България, по този начин и на европейско равнище.

Подкрепата на свободните и самостоятелни медии и зачитането на свободата на изложение ще имат значимо влияние върху културното разнообразие и демокрацията в новите действителности.

В сегашния подтекст, характеризиран с редица провокации (пандемия, софтуерни промени, световна конкуренция, дезинформация и пр.), ролята на надеждните медии и качествената публицистика е по-важна от всеки път.

ДЧ следва да обезпечат условия за основаване на среда, която разрешава на медиите да извършват задачата си да осведомят обществеността; обезпечава сигурност на журналистите; поддържаща надеждни медии, с качествено наличие, създадено съгласно журналистическите стандарти, както и редакторска отговорност и жизнерадостен стопански модел, посредством който да се обезпечава стабилно финансиране. По линия на бъдещи законодателни намеси, вниманието би могло да се насочи върху възстановяване на прозрачността, отговорността и независимостта на медиите, усилването на ръководството на обществените медии, включително и ограничения за попречване на политизирането на медиите и ограничения, свързани с финансирането на медиите в поддръжка на плурализма и многообразието.

Изказването по тематиката за „ Нови европейски провокации за политиките по опазването и подсилването на наследството “ беше ориентирано към поддръжката за подсилването на инструментите за битка с трафика на културни ценности/стоки; усилването на съдействието сред всички заинтригувани страни както на европейско, по този начин и на интернационалните ниво; разширението на използването на цифрови и новаторски технологии в интерес на тези цели. Беше очебийно, че държавите-членки на Европейски Съюз и другите европейски страни би трябвало да работят в тясно съдействие за справяне с противозаконния трафик и търговия с културни предмети, които са нелегално изнесени от техните страни на генезис, както и за попречване на дейности, които могат да застрашат културното завещание.
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР