Правителството одобри доклад с мерки за подпомагане на въздушния транспорт.

...
Правителството одобри доклад с мерки за подпомагане на въздушния транспорт.
Коментари Харесай

Свалят таксите на летище „София“, облекчават концесонерите на „Бургас“ и „Варна“


Правителството утвърди отчет с ограничения за подкрепяне на въздушния превоз. Мерките са ориентирани към минимизиране на последствията от пандемията от COVID-19 в региона на въздушния превоз и са в сходство с използваните правни актове в региона на гражданското въздухоплаване. Предвидени са следните ограничения:

1. Намаляване на летищната такса за паркиране на летище София със 70%. Предвиденият период на деяние е 6 месеца, само че не по-късно от настъпване на ефикасната дата на концесията на летище София, по този начин, както настъпването на ефикасната дата на концесията е планувано в плана на концесионен контракт. Мярката е използвана за всички въздушни превозвачи, опериращи от и до летище София.

2. Отлагане на заплащането на таксите за аеронавигационно обслужване в зоните и регионите на летищата за 8 месеца от всички въздушни превозвачи.

3. Отлагане на заплащането на концесионно заплащане, дължимо за 2020 година и отсрочване на осъществяването на оперативни и финансови разноски.

Намаляването на оперативните и финансови разноски е мярка, използвана за „ Летище София “ ЕАД. Отлагането на заплащането на концесионно заплащане е използвано за концесионера на гражданско летище за публично прилагане Бургас и гражданско летище за публично прилагане Варна. Подобна мярка е утвърдена от Европейската комисия на 11 април 2020 година, за отсрочване заплащането на концесионни такси от операторите на летищата в Шарлероа и Лиеж, Белгия. Мярката е селективна, заради което изискване за нейното въвеждане е одобряването от службите на Европейската комисия.

Всяка една от препоръчаните ограничения в отчета ще бъде приведена в осъществяване след съблюдаване на нужните национални процедури, както и тези на равнище Европейска комисия.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР