Правителството одобри българската позиция за сезиране на Съда на ЕС

...
Правителството одобри българската позиция за сезиране на Съда на ЕС
Коментари Харесай

България внася жалба срещу пакет „Мобилност“ в съда на ЕС

Правителството утвърди българската позиция за сезиране на Съда на Европейски Съюз за анулация на наредбата за наложителното връщане на транспортното средство, планувана в Пакета за Мобилност I, оповестиха от Министерски съвет.

На 23 октомври 2020 година България е подала три тъжби пред Съда на Европейския съюз за завеждане на каузи по всеки един от законодателните актове от Пакета за подвижност I. Заведени са каузи по отношение на анулацията, отчасти или в целокупност, на трите законодателни акта от Пакета Мобилност I.

Една от жалбите е обвързвана с анулация на наредбата за връщането на транспортното средство, както и на наредбата по отношение на интервала на отмора сред каботажните транспорти.

Българската страна постави оптимални старания да убеди Европейска комисия да показа законодателно предложение, което да планува цялостно изтриване на текста за връщане на транспортното средство. Въпреки подхванатите дейности, сходно законодателно предложение не е показано към сегашния миг, означават от държавното управление.

Регламент 2020/1055 планува наредбата по отношение на наложителното връщане на транспортното средство да се ползва от 21 февруари 2022 година

С сегашния план на позиция България насочва молба до Съда на Европейския съюз да спре осъществяването на част от новия правилник до изговаряне на Съда на Европейския съюз с финален акт по дело С-545/20, Република България против Европейския парламент и Съвета на Европейския съюз.

В плана на позиция са посочени няколко довода, които потвърждават основателността на жалбата:

На първо място - възможното въвеждане в деяние на мярката от февруари 2022 година ще аргументи, обилни и непоправими последствия за околната среда, като тяхното настъпване е с огромна степен на възможност. Новоприетата наредба ще сътвори условия за осъществяване на спомагателни транспортни курсове, което ще окаже доста негативно влияние, изключително върху околната среда.

България е отбелязвала неведнъж, че наложителното връщане на транспортното средство в страната по определяне ще докара до безрезултатно потребление на транспортните уреди в Европа, което видно е срещу всички старания да се обезпечи стабилно развиване на бранша.

България ще заведе дело пред Съда на Европейски Съюз поради пакет „ Мобилност”

След подаване на жалбите и внасяне на писмените отбрани, през февруари 2021 година Европейската комисия разгласява резултатите от предоставеното от нея изследване за разбор на въздействието от наложителното връщане на транспортното средство, което удостовери опасенията на България.

Изводи на Европейска комисия, както и други изследвания, като да вземем за пример това на KPMG от 2019 година и акомодацията му от 2020 година, дават съображение на България да изиска прекъсване на осъществяването на мярката за наложителното връщане на транспортното средство.

Второ - приемането на краткотрайната мярка би подсигурило ползите на транспортните сдружения. Транспортните компании няма да бъдат принудени да понесат големи финансови разноски и по-специално тези, които са открити в периферни страни членки като България. Много транспортни оператори ще бъдат принудени да прекратят активност или да се реалокират, което ще окаже голямо въздействие върху стопанската система и виталния стандарт в тези страни членки, в това число и повишение на безработицата. Ще бъдат избегнати евентуални промени в наличния транспортен потенциал, които могат да доведат до повишение на цените за някои типове транспортни интервенции.

В осъществяване на уговорките, поети от министъра на превоза, осведомителните технологии и известията Христо Алексиев към българския авто отрасъл, извършващ интернационален транспорт на товари, държавното управление ще предприеме всички нужни дейности за внасяне на писмена искова молба за процесуални дейности по обезпечаване отбраната на правата и ползите на Република България пред Съда на Европейския съюз във връзка със сезирането му на съображение чл.278 от Договора за действието на Европейския съюз по отношение на прекъсване на осъществяването на наредбата за наложителното връщане на транспортното средство, планувана в Регламент 2020/1055 (Пакет Мобилност I).
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР