Правителството нито е преговаряло, нито ще преговаря за македонската идентичност

...
Правителството нито е преговаряло, нито ще преговаря за македонската идентичност
Коментари Харесай

Заев: Правителството няма да преговаря за македонските идентичност и език

Правителството нито е преговаряло, нито ще договаря за македонската еднаквост и македонския език. Универсално право на всички народи е да имат собствен личен език и своя национална еднаквост, това е въпрос, който е ясно и недвусмислено закрепен от интернационалното право. Възгледите на нашия съдружен сътрудник Любчо са си негови персонални. Това съобщи през днешния ден министър председателят Зоран Заев в отговор на журналистически въпрос да разяснява вижданията на съдружния сътрудник Любчо Георгиевски, чийто проект за разрешаване на казуса с България, който той показа в обществените мрежи този уикенд, провокира бурни реакции.
Той осведоми, че през вчерашния ден е разговарял с Георгиевски, където е удостоверил, че това е негова персонална позиция, и му е обяснил, че това не може да бъде позиция нито на държавното управление, нито на обединението, а вижданията на държавното управление по този въпрос са ясни.
 Джамбазки: Заев, от сръбското посолство ли не Ви дават да споменете българите в Македония? Джамбазки: Заев, от сръбското посолство ли не Ви дават да споменете българите в Македония?
" Зоран Заев, в оповестената от Вас през вчерашния ден хумореска на никое място не се вижда езика на болшинството в Република Северна Македония. Защо по този начин? Защ...
„ Това го няма на никое място. Затова и Европа не влиза в дебатите за историята. Подписахме съглашение с България, в което одобряваме обща история сред двете народи. И това в действителност е сериозна стъпка в духа на другарството “, сподели Заев.
Според министър-председателя, макар че България признава македонците и македонския език като действителност, тя желае да приказва за предишното, само че това, споделя той, е преобладаващ въпрос за историците и те ще намерят способи за привършване с частта от предишното, която България желае да се утвърди.
Той изрази вяра, че ще има смяна в намирането на решение след изборите в България.
„ Вярвам, че ще се откри решение, не бих правил задълбочени мнения, тъй като в този момент в България има избори. След изборите, незабавно откакто държавното управление бъде образувано в България, ще продължим с договарянията още по-съществено, тъй като желаеме да намерим решение допустимо най-скоро и да проведем първата междуправителствена конференция ", сподели Заев, представен от БГНЕС.
 Проблем в Скопие: Заев и Пендаровски разединени за етническа принадлежност в персоналните карти Проблем в Скопие: Заев и Пендаровски разединени за " етническа принадлежност " в персоналните карти
Логично е от време на време да имаме разнообразни възгледи с президента по някои въпроси, макар че имаме вяра в едни и същи полезности. Добре е презид...
Председателят на ВМРО-Народната партия Любчо Георгиевски в събота в обществените мрежи разгласи проект за деяние за излизане от, както той сподели, „ задънената улица в връзките с България “. Той предлага Северна Македония да даде гаранции, че няма искания към Източна Македония и няма да оказва помощ на македонското малцинство в България. Освен това българският парламент би трябвало да съобщи в декларация, че терминът македонска нация и македонски език значи единствено нация и език, образувани след 1944 г . Освен това той се застъпва за смяна в тактиката на историческите комисии и най-после предлага на македонската страна да даде на концесия железопътната линия на българските железници с изчислена спомагателна облага за нейното надграждане.
Вчера СДСМ се дистанцира от възгледите на Георгиевски, заявявайки, че партията остава на своите ясни и към този момент изложени визии по този въпрос.
„ Оставаме отворени за разговор за намиране на решение, само че още веднъж дублирам, че македонският език и македонската еднаквост не са тематика на диалог. Тази тематика не е обсъждана, нито ще бъде обсъждана в бъдеще. Възгледите на господин Георгиевски са негови персонални възгледи, с които нямаме безусловно никакви допирни точки “, сподели Мария Георгиевска от СДСМ.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР