Правителството не се справя с кризата. Нещо повече - правителството

...
Правителството не се справя с кризата. Нещо повече - правителството
Коментари Харесай

Корнелия Нинова: Предлагаме алтернативен бюджет за решение на проблемите с доходите, бедността, неравенствата и здравеопазването


Правителството не се оправя с рецесията. Нещо повече - държавното управление е една от аргументите рецесията да се задълбочава. Такава оценка даде ръководителят на Българска социалистическа партия Корнелия Нинова на ръководството на Ковид рецесията от страна на държавното управление.

Коментарът Нинова направи в предаването „ Неделя 150 “ по БНР.

„ Първо, проспаха лятото да приготвят системата на опазването на здравето за втората вълна. Второ, уплашиха се, че ще носят отговорност и трансферираха пълномощия. На кметове - по кое време да затварят заведения, на шефове на лечебни заведения – всяка лечебни заведения поотеделно да приема протокол за деяние, и на шефове на учебни заведения - кое да работи отдалечено и кое не. Това сътвори в допълнение безпорядък в страната. След това сътвориха неустановеност и комплициране с спорни заповеди, които сменят по два пъти дневно - като тази за извършването на покупки на възрастните хора. И най-после - упрекват за личната си несръчност и непросветеност хората, че не носели маски. Пълен неуспех е ръководството на рецесията “, продължи тя.

По думите на Нинова държавното управление се проваля в ръководството на рецесията поради изборите: „ Страх ги е от реакцията на хората. Харчат парите и дефинират бюджета за идната година не дълготрайно, не държавнически и за трайното решение на проблемите, а предизборно. Временно да се раздадат едни пари, както на пенсионерите – по 50 лева до март. Гледат да закърпят ситуацията до изборите – всеки изхарчен лев да е един обезпечен или платен глас. Това също е причина за задълбочаване на рецесията “, посочи Нинова. Според нея за ръководството на тази рецесия се желае способени и държавнически мислещи хора, които да решат проблемите - не мандатно и не поради изборите, а трайно. Управляващите са потвърдили, че не са такива.

Корнелия Нинова дефинира като несъответстващо държанието на премиера Борисов, който се самопохвали за стопански напредък в България по отношение на другите европейски страни.

„ Още на идващия ден Евростат го опроверга и приземи. Агенцията разгласява публични данни, от които се вижда, че стопанските системи на Европейски Съюз бележат близо тройно по-висок растеж спрямо нашата. Средно през третото тримесечие стопанските системи на Европейски Съюз са нараствали с 11.6 %, до момента в който растежът на Брутният вътрешен продукт на България е едвам 4.3%. В Италия е 16.1%, в Испания - 16.7%, във Франция - 18.2%. Съизмеримите Чехия и Полша са по-добре от нас - надлежно 6.2% и 7.7%. Това е по този начин, тъй като държавните управления им взеха съответни ограничения на икономическата рецесия още пролетта и лятото, а българското държавно управление не направи нищо. Всеки ден ръководещите надуват фанфари и се хвалят по какъв начин всичко е розово. Те живеят успореден свят. Реалностите са безусловно други “, разяснява водачът на българските социалисти.

Председателят на Българска социалистическа партия дефинира приходите, бедността и неравенствата и опазването на здравето като най-сериозните проблеми сега. За решаването им ръководещите оферират краткотрайни ограничения до изборите, счита Нинова.

„ В нашия различен бюджет предлагаме различен метод – с грижа за хората. Управляващите оферират на пенсионерите 50 лева единствено до март. Но рецесията няма да свърши март месец. Ние предлагаме трайно решение, без значение кой ще ръководи след март – преизчисляване на всички пенсии с нов коефицент на средноосигурителния приход. Нещо, което сме правили като партия и което е довело до над 100% нарастване на пенсиите “, означи тя.

Корнелия Нинова акцентира, че до момента в който препоръчаните от ръководещите 50 лева добавки към пенсиите костват на бюджета 1,2 милиарда лева, преизчисляването им би коствало 800 млн. „ Нашето предложение е по-трайно, по-справедливо и ще излезе на страната по-евтино “, посочи тя.

Сред другите оферти на Българска социалистическа партия, които Нинова показа, са фамилното подоходно облагане, при което на едно семейство, което работи, осигурявало се е и има деца – ще заплаща по-малко налози, както и анулация на плоския налог и въвеждането на напредничав подобен.

„ Нашето предложение за понижаване Данък добавена стойност на медикаментите по 20% на 9% обезпечено ще докара до намаляне на цената им, тъй като медикаментите се контролирана стока “, добави водачът на Българска социалистическа партия.

Тя даде решение и на казуса с дефицита на медикаменти: „ Да се освободят медикаменти от Държавния запас и да се зареди аптечната мрежа. Така всеки ще има достъп до медикаменти, няма да има суматоха измежду обществото и презапасяване и се предотвратява повишаване на цените на медикаментите и спекулата, която бипредизвикала дефицитът им “.

„ На всеки проблем предлагаме съответно решение “, безапелационна е Корнелия Нинова.

По мотив свадите в Народното събрание и обезпечаването на кворум, Нинова разяснява: „ Четири години в този парламент ГЕРБ и Обединените патриоти постановат език на омразата, експанзия към Българска социалистическа партия, показват надменност и самодостатъчност. Лошото е, че го вършат и в този момент в рецесията. Това, което изредих като наши оферти и още доста други, се отхвърлят автоматизирано, без разговор и без рационални причини. В същото време употребяват рецесията, с цел да прокарват тихомълком лобистки закони и закони, които лишават права и санкционират българските жители. Ще ви дам съответни образци в последните една-две седмици. Вкараха закон за застрояване на Черноморието, който ще оправдае градежа на Алепу да вземем за пример. Или - внесоха закон за лишаване трудови права на работещи с двойното увеличение на изключителния труд. Ощетиха хората с увреждания като им лишиха правото на помощник в почивните и празнични дни. Узакониха още един път едноличната власт на Борисов като позволиха той да харчи безсистемно и неконтролируемо от Народното събрание парите, събрани от всички българи. Приеха 10 милиарда недостиг - милиардни задължения за генерации напред, без Борисов да пристигна да регистрира по какъв начин се харчат тези пари. И на всичко това, желаят Българска социалистическа партия да стане съизвършител като им обезпечи кворум. Няма по какъв начин да стане това. Та ние четири години се борим този циничен модел на ръководство да бъде изменен, в този момент няма по какъв начин да го крепим. Всеки ден, в който те остават на власт е гибелен за България и ние не можем да бъдем съучастници в това “.

На въпрос за разнобоя в управническата коалиция поради детските надбавки, Нинова отговори: „ През последните четири години в управническата коалиция постоянно пораждат сякаш някакви несъгласия, които по-късно подмолно се изглаждат. И този път ще реализиран единодушие. Не, с цел да решат проблемите на хората, а в името на това – да останат още няколко месеца на власт. Още при съставянето на това държавно управление казахме, че това е коалиция по ползи и на пазарлъците. Това е първият недостатък на ръководството. Вторият е правилото „ разделяй и владей “, който Борисов го ползва непрекъснато. Преди месеци опълчи лекари на първа линия на други лекари. Преди години опълчи тютюнопроизводителите. Това опълчване на разнообразни групи от обществото е извънредно непродуктивно за държавническа политика и за просперитета на обществото. Сега опълчва майките на служителите на реда, а може да се решат и двата въпроса “.
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР