Правителството на Япония, в отговор на ситуацията в Украйна и

...
Правителството на Япония, в отговор на ситуацията в Украйна и
Коментари Харесай

Япония отпуска 1 милион долара за украинските бежанци в България

Правителството на Япония, в отговор на обстановката в Украйна и в съдействие с интернационалните организации, показани в България: Върховният комисариат по бежанците към Организация на обединените нации (ВКБООН), Международната организация по миграция (МОМ) и Детският фонд на Организация на обединените нации (УНИЦЕФ), е взело решение да даде през 2023 година помощ в размер на над 1 млн. щатски $ за украинските бежанци на територията на България, съобщи БТА, позовайвайки се на екипа на посолството на Япония в София. 

От посолството представят и информация за обособените планове за подкрепяне на украинските бежанци.

Наименованието на плана с Върховния комисариат по бежанците към Организация на обединените нации (ВКБООН) е „ Защита и помощ за украинските бежанци в България “, с размер на помощта (максимален) от 445 898 щ.д. Проектът ще даде на украинските бежанци (с акцент върху дамите и децата) гореща линия за съвещания по въпроси и проблеми, зараждащи в живота им в България, звено за правни съвещания, както и благоприятни условия за образование, в това число курсове по български език, нужни за живота им в България. 

Проектът, реализиран с Международната организация по миграция (МОМ), е „ Закрила и директна помощ на наранени от рецесията в Украйна лица, живеещи в България “. Максималният размер на помощта е 311 231 щ.д.  По него ще се даде поддръжка за ранното включване на украинските бежанци и усилването на достъпа им до обществени услуги като опазване на здравето, благоприятни условия за трудова претовареност, настаняване, както и до поддръжка, ориентирана към уязвимите групи със характерни потребности. 

Проектът с УНИЦЕФ е „ Подкрепа за филантропично обучение и развиване на подрастващите, и присъединяване на украински деца и младежи бежанци и други уязвими деца и младежи в приемащите общности в България “. Максималният размер на поддръжката е 262 500 щ.д. Проектът ще даде обезпечаване на благоприятни условия за висококачествено образование на украинските бежанци, включително отдалечено и онлайн образование, образование по български език, както и поддръжка за превъзмогване на възможни проблеми, свързани с половата дискриминация и подкрепяне на присъединяване на бежанците в обществени стратегии. 

„ Надяваме се, че тези планове, осъществени в съдействие сред държавното управление на Япония и разнообразни интернационалните организации, ще понижат уязвимостта и компликациите в живота на украинските бежанци в България и ще подобрят виталната им инфраструктура, в това число оцеляването им през настъпващата зима. Правителството на Япония се надява, че с тази помощ най-малко малко ще облекчи тежестта върху българската страна в напъните ѝ да поддържа украинските бежанци на своята територия. Правителството на Япония, в съдействие с интернационалната общественост, ще продължи да следи от близко обстановката и да оказва помощ на народа на Украйна “, се споделя в известието на посолството на Япония в България.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР