Правителството на Япония реши днес да извади Южна Корея от

...
Правителството на Япония реши днес да извади Южна Корея от
Коментари Харесай

Япония извади Южна Корея от списъка с преференции в двустранната търговия

Правителството на Япония реши през днешния ден да извади Южна Корея от листата със страните, на които без ограничавания и по опростена скица се доставят наноматериали и високотехнологичнти детайли, оповестиха международните организации.

Решението ще влезе в действие на 28 август, разгласи японското министерство на стопанската система, търговията и индустрията. " Това са съответни ограничения, ориентирани към застраховане на националната сигурност " на Япония, съобщи министърът на стопанската система Хирошиге Секо, представен от ТАСС. Той означи, че тези ограничавания нямат за цел да навредят на японско-южнокорейските връзки, предава Българска телеграфна агенция.

Южна Корея изрази страдание за решението на Япония, което окачестви като незаслужено и съобщи, че ще даде корав отговор, съобщи Ройтерс.

Днешното решение е втората сериозна крачка на Токио към ограничение на износа за Южна Корея. На 1 юли японското държавно управление реши да затегне контрола върху износа за Южна Корея на три типа материали, нужни за производството на полупроводници и разнообразни електронни устройства. Сега за доставките им би трябвало да се получават обособени позволения. Причина за това са съмненията, че част от тези съставни елементи могат да се доставят незаконно в Северна Корея. Сеул изрично отхвърля сходна опция.

Отношенията сред Токио и Сеул внезапно се изостриха, откакто през есента на 2018 година Върховният съд на Република Корея излезе с решение, оспорено от Токио. Според него на четирима някогашни служащи на японската компания, която в този момент се назовава Нипон стийл енд Сумитомо метал (Nippon Steel & Sumitomo Metal), би трябвало да бъдат изплатени обезщетения за това, че по времето на Втората международна война са били наложително мобилизирани и накарани да поставят тежък труд в едно от предприятията на компанията. От четиримата ищци през днешния ден е жив единствено един.

Японското държавно управление не приема сходни правосъдни решения и твърди, че въпросът с обезщетенията е бил решен дефинитивно при нормализацията на връзките сред Токио и Сеул още през 1965 година. /24chasa.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР