Правителството на Венецуела спира преговорите с опозицията поради екстрадирането на ...

Правителството на Венецуела спира преговорите с опозицията поради екстрадирането на

Преговорите във Венецуела зациклиха

Правителството на Венецуела стопира договарянията с опозицията заради изгонването на жител на страната Алекс Сааб от Кабо Верде в Съединени американски щати. Това заяви в събота ръководителят на Народното събрание Хорхе Родригес, който оглавява преговорната делегация на държавното управление.

" Във връзка с тези груби дейности нашата делегация афишира, че стопира присъединяване си в диалога ", сподели той на конференция, която се излъчва по телевизия TeleSUR.
 Съединени американски щати дават $336 млн. като помощ на Венецуела
Съединени американски щати дават $336 млн. като помощ на Венецуела

Промяна в политиката на Държавния департамент

" Това изгонване е следващият акт на експанзия на Съединени американски щати против Венецуела, като се има поради, че Алекс Сааб беше включен от страната ни като пълновръстен участник в преговорния развой ", сподели Родригес. Каракас обяви решаването си да включи дипломата в делегацията на 14 септември, откакто Конституционният съд на Кабо Верде утвърди екстрадицията на Алекс Сааб в Съединени американски щати, където той е упрекнат в пране на пари посредством американската финансова система в интерес на венецуелското управление.

Ройтерс заяви, че управляващите на Кабо Верде са екстрадирали Сааб в Съединени американски щати. Каракас назова екстрадицията му похищение и нарушение на правата на индивида.
 Пореден неуспех на договарянията за Венецуела
Пореден неуспех на договарянията за Венецуела

Правителствената делегация не се показа в Мексико

Алекс Сааб беше задържан на 12 юни 2020 година на летището на остров Сал като част от взаимна интервенция на управляващите на Кабо Верде и Интерпол. Те са работили въз основа на интернационална заповед за арест, издадена от Съединени американски щати. Сааб беше арестуван по време на полет на частен аероплан от Венецуела до Иран. Правителството на Венецуела стачкува, че Алекс Сааб има освен дипломатически паспорт, само че и статут на специфичен делегат.

Правителството и опозицията на Венецуела започнаха договаряния в Мексико на 13 август при посредничеството на Норвегия. По време на първия кръг страните подписаха меморандум за съгласие, с цел да потвърдят готовността си за разговор.

Източник: news.bg