Правителството на Украйна призова за извънредно заседание на Съвета за

...
Правителството на Украйна призова за извънредно заседание на Съвета за
Коментари Харесай

Украйна иска извънредна среща на ООН заради ядрените планове на Путин

Правителството на Украйна прикани за изключително съвещание на Съвета за сигурност на Организация на обединените нации, с цел да се " опълчи на нуклеарния шантаж на Кремъл ", откакто съветският президент Владимир Путин разкри проектите си да разположи тактически нуклеарни оръжия в Беларус.
Дмитро Кулеба, министър на външните работи на Украйна
Един от украинските публични представители съобщи, че Русия е " взела Беларус за нуклеарен пленник ".

Москва обаче съобщи, че подхваща този ход в отговор на възходящата военна поддръжка на Запада за Украйна.

Путин разгласи проекта си в телевизионно изявление, излъчено в събота, като съобщи, че той е провокиран от решението на Обединеното кралство от миналата седмица да даде на Украйна бронебойни снаряди, съдържащи обеднен уран.

Путин съобщи, че с разполагането на тактическите си нуклеарни оръжия в Беларус Русия следва образеца на Съединените щати.

Той означи, че Вашингтон разполага с нуклеарни оръжия, ситуирани в Белгия, Германия, Италия, Нидерландия и Турция.

" Ние вършим това, което те вършат от десетилетия - разполагаме ги в някои съюзнически страни, приготвяме платформите за изстрелване и образоваме екипажите им ", сподели той.

Министерството на външните работи на Украйна осъди този ход в изказване през днешния ден и изиска изключително съвещание на Съвета за сигурност на Организация на обединените нации.

" Украйна чака ефикасни дейности за противопоставяне на нуклеарното изнудване на Кремъл от страна на Обединеното кралство, Китай, Съединени американски щати и Франция, в това число като непрекъснати членове на Съвета за сигурност на Организация на обединените нации, които имат специфична отговорност да предотвратяват закани за експанзия с потребление на нуклеарни оръжия ", се споделя в изказването.

" Светът би трябвало да се сплоти против някой, който заплашва бъдещето на човешката цивилизация ".

Олексий Данилов, секретар на Съвета за национална сигурност и защита на Украйна, написа в Туитър, че изказването на Путин е " стъпка към вътрешна дестабилизация " на Беларус, която усилва оптимално " равнището на отрицателно разбиране и обществено отменяне " на Русия и Путин в беларуското общество.

Путин съобщи, че беларуският президент Александър Лукашенко от дълго време е изискал още веднъж да има нуклеарни оръжия в страната си, с цел да се опълчи на НАТО. Беларус граничи с три страни от НАТО - Латвия, Литва и Полша, а Русия употребява територията ѝ като плацдарм за изпращане на войски в прилежаща Украйна на 24 февруари 2022 г./БГНЕС

Киев / Украйна
Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР