Правителството на Словакия одобри в сряда предложение на министерството на

...
Правителството на Словакия одобри в сряда предложение на министерството на
Коментари Харесай

Словашкото правителство подкрепя предложението за данък върху преработката на руски петрол



Правителството на Словакия утвърди в сряда предложение на министерството на финансите за специфичен налог върху съветския недопечен нефт, модифициран в страната, който налог може да помогне за увеличение на бюджетните доходи за държавни антиинфлационни ограничения, демонстрира уебсайтът на държавната работа, оповестява Ройтерс.

Във вторник министърът на финансите Игор Матович предложи налога, който да се прегледа на съвещанието на държавното управление в сряда, предизвиквайки някои рецензии от държавен съдружен сътрудник.

След това законопроектът ще бъде гласуван в Народното събрание.

Предложението идва в миг, когато страните от Европейския съюз се стремят да се спогодят за ембарго на съветския нефт поради нашествието му в Украйна.

Словакия е една от страните, която изиска изключение от петролното ембарго.

Словакия разчита на съветски нефт през тръбопровода " Дружба " от руската ера. Единствената рафинерия в страната се ръководи от " Словнафт " (Slovnaft0, която се управлява от унгарската компания MOL.

Чрез специфичния налог могат да съберат близо 300 милиона евро, което ще помогне на бюджета, защото държавното управление търси способи да помогне за облекчение на тежестта на растящата инфлация върху семействата.

Матович сподели, че данъкът от 30% би трябвало да се заплаща от разликата сред цената на суровия нефт от Русия и цената на други снабдители.

Министърът на стопанската система Ричард Сулик, чиято партия SaS се опълчва на по-високите налози, сподели, че данъкът може да докара до по-високи цени на горивата и заплаши да наложи несъгласие на проекта.

През февруари държавното управление изиска налог върху " превишените облаги " от производството на нуклеарна сила, до момента в който търсеше способи да помогне на семействата да се оправят с растящите сметки за сила.

Данъкът беше отстранен, откакто беше реализирана договорка за ограничение на цените на електрическата енергия за семействата с Slovenske Elektrarne, която ръководи двете атомни централи в страната, чийто мажоритарен притежател е италианската Enel и групата EPH на чешкия милиардер Даниел Кретински.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР