Правителството на Северна Македония започва консултации с политици и експерти

...
Правителството на Северна Македония започва консултации с политици и експерти
Коментари Харесай

Солидна основа. Северна Македония започва обсъждане на френското предложение за спора с България

Правителството на Северна Македония стартира съвещания с политици и специалисти по така наречен френско предложение за решение на разногласието с България. Това заяви македонската работа на Радио Свободна Европа, като се базира на изявление на премиера Димитър Ковачевски .

Предложението беше получено публично в Скопие в четвъртък и беше разисквано от ръководещата коалиция в Северна Македония в петък. По думите на Ковачевски следват съвещания с президента, Народното събрание, опозицията и неправителствения бранш. Едва по-късно ще стане ясно дали предлагането ще бъде утвърдено от Скопие.

Македонският министър председател обаче оцени позитивно предлагането на Френското председателство за решение на разногласието сред София и Скопие.

„ Пред нас виждаме предложение, което включва нашите наблюдения и ясно изразени визии “, сподели Ковачевски, представен от македонската работа да Радио Свободна Европа. Той добави, че предлагането е „ солидна основа за създаване на съществено, отговорно и държавническо отношение към опцията, която се разкрива пред страната ни “.

Т.нар. планува българските условия пред Скопие да се трансфорат в част от уговорките на Северна Македония пред Европейски Съюз, а Европейската комисия да е поръчител за осъществяването им. Целта му е да докара до повдигане на ветото, което България наложи върху началото на договарянията на Северна Македония за участие в Европейски Съюз.

Този вид стана прочут като “френско предложение ”, тъй като пристигна по време на френското председателство на Съвета на Европейски Съюз. То завърши на 30 юни.

Българският парламент на държавното управление да утвърди така наречен френско предложение за решение на разногласието със Северна Македония, в случай че то дава отговор на избрани условия. Това включва записване на българите в македонската конституция, гаранции, че нищо в преговорния развой няма да бъде тълкувано като признание на македонския език от България и гаранции, че добросъседството и спазването на контракта от 2017 година с България и на протоколите към него ще бъде аршин при договарянията.

Решението планува също френското предложение да бъде утвърдено по едно и също време или след сред България и Северна Македония.

Първите реакции в Скопие на френското предложение за решение на разногласието със София. Опозицията изиска оставката на държавното управление, а три партии заплашиха да изоставен ръководещата коалиция.

В четвъртък обаче френският президент, че има вяра, че е открит компромис по разногласието сред София и Скопие.

В петък пред посланичката на Франция Флоранс Робин сподели, че Франция е направила „ компромисно предложение “, което „ не преразглежда, а уточни предходния документ “. Външната министърка на България Теодора Генчовска сподели в четвъртък вечерта в Народното събрание, че „ няма второ френско предложение “.
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР