Правителството на САЩ спря да одобрява лицензи на американски фирми

...
Правителството на САЩ спря да одобрява лицензи на американски фирми
Коментари Харесай

Технологична война: САЩ удря Huawei по нов начин

Правителството на Съединени американски щати спря да утвърждава лицензи на американски компании за експорт на повече продукти за китайския софтуерен колос Huawei. Това излиза наяве от нов отчет, представен от Reuters. Новината идва на фона на все по-голямото стягане на правилата от страна на администрацията на президента Джо Байдън, свързани с износа на американски технологии към Китай.

Вашингтон упреква Huawei, че е опасност за националната сигурност на Съединени американски щати и че работи с Китайската комунистическа партия

Компанията и китайското държавно управление неведнъж отхвърлят тези обвинявания. Така или другояче, към този момент няколко години Huawei се сблъсква с ограничавания в износа от Съединени американски щати за артикули за 5G мрежи и други технологии. Въпреки това, Министерството на търговията на Съединени американски щати предоставяха лицензи на някои американски компании, посредством които те можеха да продават избрани артикули и технологии на компанията. Така през 2020 година Qualcomm получи позволение да продава 4G чипове за смарт телефони на Huawei.
 15 производители на коли ще употребяват безжичните технологии на Huawei
15 производители на коли ще употребяват безжичните технологии на Huawei

Те ще бъдат употребявани в 15 милиона коли, създавани в международен мащаб всяка година

Според източници на Reuters, американските управляващи основават нова публична политика за отвод на доставки на артикули до Huawei, като описът ще включва продукти, които са под 5G равнището, а ще включват и такива за 4G, Wifi 6 и 7, изкуствен интелект, високопроизводителни калкулации и облачни услуги.

Новият удар на Съединени американски щати отразява стягането на политиката на администрацията на Джо Байдън по отношение на Huawei 

Лицензите за 4G чипове, които не могат да се употребяват за 5G и които може да са получавали утвърждение по-рано, в този момент попадат в неразрешените за експорт, добавя източникът. Към края на ръководството на Доналд Тръмп и при започване на мандата на Джо Байдън американските управляващи към момента даваха лицензи за детайли, ориентирани най-вече към 4G мрежите.

През 2019 година американските управляващи сложиха Huawei в черния търговски лист на страната, ограничавайки множеството локални снабдители да не могат да продават артикули и технологии на компанията, в случай че не им бъдат предоставени специфични лицензи. 

Според коментар на софтуерни специалисти, представени от британската BBC, главната концепция на новите правила, съгласно които американските компании би трябвало да получат лиценз от управляващите за експорт или трансфер на някои технологии е поради опасения от страна на Съединени американски щати, че те могат да бъдат употребявани непозволено от китайската войска.
 Ето какво се случва с огромните софтуерни компании
Ето какво се случва с огромните софтуерни компании

Нещата не наподобяват по никакъв начин блестящо
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР