Правителството на САЩ няма практика да предоставя подробности и доказателства

...
Правителството на САЩ няма практика да предоставя подробности и доказателства
Коментари Харесай

Стив Ханке: САЩ са уверени във фактите, с които разполагат по закона "Магнитски"

Правителството на Съединени американски щати няма процедура да дава детайлности и доказателства във връзка с глобени по закона " Магнитски ", съобщи в предаването " 120 минути " по bTV американският икономист Стив Ханке.

Пред Светослав Иванов някогашният стопански консултант на президента Роналд Рейгън разяснява и опциите за вероятно дело от страна на засегнатите.

" Няма да бъдат показани доказателства. Министерството на финансите на Съединени американски щати е решително във обстоятелствата, с които разполага, и са подготвени да се пазят и в съда при нужда. Правили са го и преди, имало е повече от 100 души, глобени до момента по този закон и министерството в никакъв случай не е губело дело. Следователно, българите, в случай че апелират и заведат дело, вероятността да изгубят е 100% “, съобщи Стив Ханке.

Единствената разлика сред корупцията по времето на комунизма и в настоящо време е, че в този момент има доста повече за крадене, в сравнение с тогава. Това не е нищо ново за България, означи икономистът.

" Представете си ловджия на наедрял дивеч, той желае да улови дивеча, желае огромен трофей. Байдън желае огромен трофей и по тази причина глобите се случват в този момент. Байдън е едвам от няколко месеца на поста и се пробва да е доста нападателен в налагането на наказания по закона " Магнитски ", въведен през 2016 година ", изясни още Стив Ханке.

" Законът съществува, а в България корупцията е толкоз огромна, че тя е просто лесна цел, по тази причина е по този начин. Затова, това е и най-голямото деяние по закона " Магнитски " ", счита той.

" Имаме обвиняване към трима българи, както и към 64 компании, свързани с тях. Резултатът не е невиждан, даже и в Европейски Съюз. През 2019 година беше глобен най-богатият човек в Латвия – Лембергс. Тогава и в Словашката република имаше глобен. И двете страни са членки на НАТО и Европейски Съюз, както и България. Не е невиждано, не е за първи път ", уточни икономистът.

Той изясни, че повече от 60% от всички интернационалните транзакции в международен мащаб употребяват щатския $. " Те минават през Ню Йорк и трите огромни банки – " Джи Пи Морган ", " Сити банк " и " Мелън банк ". На всяко лице или дружество, глобено по закона " Магнитски " е неразрешен достъп до щатския $ – не могат да го употребяват. Това значи, че даже да нямат банкова сметка в Съединени американски щати, нямат достъп до щатския $, тъй че ги лимитира в това ", изясни Стив Ханке за последствията от наложените наказания.

Снимка: btvnovinite.bg

" Нито едно огромно дружество в България няма да работи с тези глобени компании. Ако го създадат, има заплаха и те самите да бъдат глобени ", добави той.

" Има огромна мрежа от компании в България, свързани с работещи по един или различен метод с посочените 64 сдружения, тъй че ще ги засегне. Но най-важното е рискът за репутацията и цената на престижа ", счита икономистът.

" Няма нищо по-важно от репутацията, България пое тежък удар по репутацията си ", съобщи Ханке.

Снимка: btvnovinite.bg

По думите му, с помощта на валутния ръб, България стопански е по-добре от всички останали в района. Според него обаче Балканите като цяло са захласнати от споразумяване на остарели сметки.

" Бизнес моделът на Балканите е пагубно безнравствен – моделът е този на потегнатата за подаяния ръка, желаят единствено интернационална поддръжка от Западна Европа, а в тази ситуация на Сърбия – и от Китай. Това не е формула за триумф, а за стимулиране и поддържане на корупция ", означи икономистът.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР