Правителството на Румъния одобри закупуването на 12 влака, задвижвани с

...
Правителството на Румъния одобри закупуването на 12 влака, задвижвани с
Коментари Харесай

Румъния закупува водородни влакове за €170 милиона

Правителството на Румъния утвърди закупуването на 12 влака, задвижвани с водород. Това заяви министърът на превоза на северната ни съседка Сорин Гриндяну, представен от Romania Insider и money.bg.

Прогнозната стойност на контракта, по който ще бъде осъществена покупката и който е финансиран по Националната стратегия за възобновяване и резистентност (PNRR) на Европейски Съюз, се прави оценка на 170 милиона евро, с включен Данък добавена стойност.

Това е пилотен план, изпълняван от Румънската железопътна администрация (AFR), целящ придобиването на 12 160-местни влака. Проектът включва още дълготрайни услуги за поддръжка и ремонт на транспортни средства и доставка на водород.

Когато за първи път този контракт беше утвърден от Министерството на превоза на Румъния през май тази година, се смяташе, че планът коства 973 милиона евро без Данък добавена стойност - цена, доста по-висока от предстоящата през днешния ден цена от 170 милиона евро за 12-те влака.

AFR изясни през май за ClubFeroviar.ro, че 973 милиона евро (плюс ДДС) включват, с изключение на влаковете, поддръжката им за 30 години, както и станциите за зареждане с водород.

Несъответствието сред двете числа остава към момента незадоволително обяснено от управляващите. Ясно е, че ще бъдат закупени и още влакове след тези 12, само че по кое време и какъв брой не е ясно.

Целият план е финансиран от PNRR, което значи, че би трябвало да бъде приключен до края на 2026 година.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР