Правителството на Румъния одобри придобиването на 32 бойни самолета втора

...
Правителството на Румъния одобри придобиването на 32 бойни самолета втора
Коментари Харесай

За 6 години Румъния е договорила 49 изтребителя F-16

Правителството на Румъния утвърди придобиването на 32 бойни самолета " втора употреба " F-16 от Норвегия за 454 милиона евро, без Данък добавена стойност, заяви Министерството на защитата на страната в четвъртък.

Сделката ще разреши на Румъния да изтегли от приложимост самолетите МиГ-21 от руската ера.

В момента Румъния разполага с флот от 17 бойни самолета F-16, всички закупени на старо от Португалия през 2016 година. Самолетите с настройка M5.2R ще бъдат осъвременени до настройка M6.X, прибавиха от министерството.

От август 2020 година компанията за строителство и ремонт на самолети Aerostar е снабдител на услугите по поддръжка и рационализация на изтребителите F-16 на страната.

През май Министерството на защитата заяви, че е получило нужните утвърждения да ръководи своите самолети МиГ-21 от руската ера за още една година, откакто ги спря за два месеца след злополука.

Президентът Клаус Йоханис сподели през февруари, че Румъния възнамерява да закупи аероплан F-35 на Lockheed Martin като част от програмата си за рационализация на Военновъздушни сили.

През март Йоханис разгласи, че Румъния би трябвало да усили разноските за защита до 2,5% от брутния вътрешен артикул от 2% след съветската инвазия в прилежаща Украйна, напомня See News.

Румъния, която се причисли към НАТО през 2004 година, съобщи, че възнамерява да похарчи общо 9,8 милиарда евро до 2026 година за повишение на отбранителните си качества.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР