Правителството на Република Северна Македония ще положи всички усилия за

...
Правителството на Република Северна Македония ще положи всички усилия за
Коментари Харесай

Македония иска да реши спора с България, но без да жертва езика и идентичността

Правителството на Република Северна Македония ще постави всички старания за решение на разногласията с България, само че няма да прекрачи своите " червени линии " – взаимни отстъпки с македонските език и еднаквост.
" Искаме решение, което ще бъде трайно и от изгода за двете страни. Всяко решение, което визира тези въпроси, ще бъде мотив за в допълнение съмнение, а не за нова сила и религия в връзките с България ", сподели министърът на защитата Радмила Шекеринска на конференция, представена от организация МИА.
 Заев разкри кои са алените линии за Македония Заев разкри кои са " алените линии " за Македония
Премиерът на Северна Македония Зоран Заев съжалява за блокадата на България за Европейски Съюз, написа AFP след изявление със Заев, оповестява " Независен...
Тя акцентира, че всички в държавното управление на Зоран Заев са оптимисти, че ще се откри решение, само че тя не желае да дава някакви прогнози, тъй като оптимизмът и положителната воля на едната страна не са задоволителни за решаването на спор.
Шекеринска сподели, че като член на държавното управление работи, надява се и поставя старания за по-бързо решение на тези " алтернативи ", сложени от България.
Шекеринска изрази вяра, че по противоречивите въпроси сред София и Скопие ще бъде реализиран прогрес преди да се види с сътрудника си Красимир Каракачанов на срещата на военните министри на страните от НАТО през февруари.
" Ако не, уповавам се най-малко, че срещата ще бъде с физическо наличие, а не видеоконференция. Това дава опция за изпращане на послания на общата маса, само че и за двустранни полемики. Когато и съглашения в региона на защитата, упованията бяха да влагаме освен във военно съдействие, само че и в по-голямо доверие ", означи Шекеринска.
 Проф. Ангел Димитров: Скопие няма точна преценка за България Проф. Ангел Димитров: Скопие няма точна преценка за България
Зная, че е мъчно да се освободи от един десетилетен напън за един месец, само че не смятате ли, че реализмът е належащо качество в полит...

Министърът на външните работи на Северна Македония Буяр Османи разгласи, че към процеса на интеграция на Скопие в Европейския съюз може да се добави спомагателна пътна карта за осъществяването на Договора за добросъседство с България.
Според Османи, тезата за българските корени на македонските етнос и език е израз на съмнение в този контракт от 2017 година и с довода, че договорът не се извършва.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР