Правителството на Република Кипър осъди категорично намерението на Турция да

...
Правителството на Република Кипър осъди категорично намерението на Турция да
Коментари Харесай

Кипър осъди новите планове за сондажи на Турция

Правителството на Република Кипър осъди изрично желанието на Турция да реализира сондажни действия югозападно от острова в изключителната икономическа зона и в шелфа на Кипър, заяви кипърският вестник "Филелефтерос ".

Повод за реакцията на Кипър е издаденият от Турция навигационен телекс, с който резервира част от блок 7 в кипърската изключителна икономическа зона до 20 януари за изследователски сондаж за въглеводороди, който ще бъде осъществен от кораба "Явуз ". През септември кипърското държавно управление даде на концесия блока за изследвания от консорциум от френската компания Тотал и италианската ЕНИ.

В днешното изказване на кипърското държавно управление се споделя, че желанията за осъществяване на сондаж, този път в блок, за който е издадена концесия от Република Кипър, съставлява извънредно сериозна ескалация на продължаващите нарушавания от страна на Турция на суверенните права на Република Кипър, както се са избрани от Конвенцията на Организация на обединените нации за морското право и от нормалното интернационално право.

Турция оспорва правата на Република Кипър върху изключителната икономическа зона край острова, оспорва легитимността на интернационално приетото кипърско държавно управление, като в същото време упреква Кипър, че лишава общността на кипърските турци от полагащите й се права върху естествените благосъстояния край острова.

Неназован турски посланик е съобщил през днешния ден, че "Явуз " ще стартира сондажи южно от Кипър на 7 октомври, заяви Ройтерс.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР