Правителството на Нова Зеландия заяви, че ще въведе закон, който

...
Правителството на Нова Зеландия заяви, че ще въведе закон, който
Коментари Харесай

Нова Зеландия иска Google и Facebook да плащат за новини

Правителството на Нова Зеландия съобщи, че ще вкара закон, който ще изисква огромни онлайн цифрови компании като Alphabet Inc, Гугъл и Meta Platforms Inc да заплащат на новозеландските медийни компании за локалното новинарско наличие, което се появява на техните излъчвания, заяви " Ройтерс ".

Министърът на радиоразпръскването Уили Джаксън сподели в изказване в неделя, че законодателството ще бъде моделирано по сходни закони в Австралия и Канада и се надява, че ще подейства като тласък за цифровите платформи да реализират покупко-продажби с локални новинарски издания.

" Медиите за вести в Нова Зеландия, изключително дребните районни и публични вестници, се борят да останат финансово жизнеспособни, защото от ден на ден реклами се реалокират онлайн ", сподели Джаксън. " Изключително значимо е тези, които се възползват от тяхното новинарско наличие, фактически да заплащат за това. "

Новото законодателство ще бъде подложено на гласоподаване в Народното събрание, където се чака болшинството от ръководещата Лейбъристка партия да го одобри.

Припомняме, че Австралия вкара закон през 2021 година, който даде на държавното управление власт да накара интернет фирмите да договарят покупко-продажби за доставка на наличие с медиите. Преглед, оповестен от австралийското държавно управление предходната седмица, откри, че значително мярката работи.

" Google " първо заплаши да спре търсачката си в Австралия и " Facebook " предизвести, че ще отстрани новините от платформата за всички австралийски консуматори, в случай че нов цифров кодекс принуди софтуерните компании да заплащат на новинарските медии.

Това можеше да лиши 19 милиона австралийци, които употребяват " Google " всеки месец, от достъп до търсачката, а 17 млн. австралийци нямаше да могат да четат новинарски публикации във " Facebook ".
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР