Индийското правителство представя законопроект за запазване на една трета от местата в парламента за жени

...
Правителството на индийския премиер Нарендра Моди внесе законопроект за запазване
Коментари Харесай

Правителството на индийския премиер Нарендра Моди внесе законопроект за запазване на една трета от местата в долната камара на парламента и законодателните събрания на щата за жени .

Спорното законодателно предложение виси от десетилетия поради съпротивата на някои политически партии в централната част на страната и се нуждае от одобрението на двете камари на парламента и на мнозинството от законодателните органи на щата, за да стане закон.

Продължавайте да четете

списък от 4 елементаИндия: 25 години по-късно законопроектът за резервациите за жени все още не е реалностЖените в ИндияБорба за равенство между половете, докато Индия гласуваДокъде стигнаха индийците идват жени?край на списъка

Възраждането му във вторник идва месеци преди предстоящите общи избори през май 2024 г., когато Моди се кандидатира за трети мандат. Анализатори казват, че шансовете законопроектът да бъде приет в парламента са се увеличили, тъй като опозицията срещу него е намаляла през годините.

„Това е исторически момент, това е момент на гордост за нас. В продължение на много години имаше много дискусии относно законопроекта за резервацията на жените, след като беше представен за първи път през 1996 г.“, каза Моди в парламента във вторник, преди министърът на правосъдието Арджун Рам Мегвал да представи законопроекта пред законодателите.

„Нямаше достатъчно бройки за приемане на сметката и мечтата остана неосъществена. Изглежда за тези свещени дела Бог ме е избрал“, каза той и добави, че все повече жени трябва да се присъединят към процеса на развитие на страната.

Когато беше попитана за законопроекта, опозиционният лидер Соня Ганди от партията Индийски национален конгрес го нарече „наш“ – имайки предвид дългогодишното искане на нейната партия за приемането му.

Жените представляват почти половината от 950-те милиона регистрирани гласоподаватели в Индия, но само 15 процента от парламента и около 10 процента от щатските законодателни органи, което избутва най-голямата демокрация в света към дъното на глобалния списък по равенство между половете в законодателните органи.

Мегвал каза, че 542-местната долна камара има 82 жени членове в момента и ако законопроектът бъде одобрен, броят им ще нарасне до поне 181.

Субхашини Али, бивш парламентарист от Комунистическата партия на Индия, каза пред Al Jazeera, че внасянето на законопроекта е било „много, много дълго чакане“.

„Постоянно се борим за това и съм много щастлива“, каза тя. „Демокрацията се състои изцяло в разширяване и разширяване на представителството.“

Говорителката на Конгреса Шама Мохамед каза пред Ал Джазира, че управляващата партия Бхаратия Джаната е можела да внесе законопроекта по-рано, тъй като управляващата партия го имаше в предизборните си манифести през 2014 г. и 2019 г.

„Трябва да кажа, че това е победа за Конгресната партия, ако законопроектът най-накрая бъде приет“, каза тя, твърдейки, че нейната партия е дала на нацията първата жена министър-председател, първата жена председател на парламента и жена президент.< /p>

„Резервираността на жените в обикновената политика беше въведена от Раджив Ганди, когато той беше министър-председател... През 2010 г. беше приет в Раджа Сабха [горната камара на парламента] и тъй като нямахме номера в Лок Sabha [долната камара], не можахме да го приемем“, каза тя.

Поредните правителства се опитват да се справят с този дисбаланс от средата на 90-те години на миналия век, като се опитват да направят закон, който запазва една трета от местата за жени на национално и щатско ниво. Законопроектът беше внесен за първи път в парламента през 1996 г.

Но той многократно беше блокиран от партиите на хинди, като някои от техните законодатели агресивно прекъсваха процедурите и грабваха и късаха копия от законопроекта, преди да бъдат физически ескортирани от залата.

Противниците на този ход казват, че запазването на места за жени ще бъде от полза само за образованите и градските жени и ще лиши техните селски колеги в неравностойно положение от така наречените изостанали касти.

Те искат квота за жени от тези касти в рамките на общата квота за жени, за да гарантират, че това, което казват, ще бъде истински баланс между половете.

Активисти и анализатори обаче казват, че лидерите на тези партии са патриархални и се противопоставят на предложението, тъй като се страхуват да загубят властта в полза на жените, ако една трета от местата бъдат блокирани.

Силата на тези партии обаче е намаляла през годините и последното предложение вероятно няма да срещне толкова голяма опозиция, казват анализатори.

Тарушиха Сарвеш, която преподава изследвания на жените в мюсюлманския университет Алигарх, каза пред Ал Джазира, че въвеждането на законопроекта е положителен ход.

„Но има нужда да се следи как се формулира, за да се включат различните възгледи и опасения на жените“, каза тя. „Този ​​път атмосферата изглежда е по-благоприятна за приемането на законопроекта, но трябва да се вземат предвид реалностите на пола, кастата и общността.“

Източник: Ал Джазира и информационни агенции
Източник: aljazeera.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА
Последвай Новини 24/7 в Facebook Последвай Новини 24/7 в Google News
PromoMall.bg