Правителството на Грузия изчислява, че 80 000 руснаци, беларуси и

...
Правителството на Грузия изчислява, че 80 000 руснаци, беларуси и
Коментари Харесай

Младите и образовани руснаци бягат от Русия

Правителството на Грузия пресмята, че 80 000 руснаци, беларуси и украинци към този момент живеят в тази дребна кавказка страна с население от 4 милиона души. От тях 20 000-25 000 работят в региона на осведомителните технологии и софтуера, а към 30 000 са съветски жители, пристигнали след началото на войната. Много от тях са пристигнали неотдавна от Беларус и Украйна, написа Bloomberg, съобщи Bloomberg TV Bulgaria.

Като IT експерти те не виждат огромно бъдеще в Русия, защото службите за сигурност стягат контрола върху интернет, интернационалните наказания свиват стопанската система, а задграничните компании напущат. Те се насочват към други прилежащи страни като Армения и Казахстан, както и към Турция, Дубай и Израел, а Съединени американски щати се пробват да ги привлекат, като отстраняват някои визови условия. Изтичането идва в миг, когато съветските софтуерни компании, в това число интернет колосът " Яндекс НВ ", се борят със задълбочаващата се цензура, дефицита на основно съоръжение и отдръпването на непознатите пазари. Млади, образовани и финансово независими, идващите са от вида хора, за които софтуерни центрове като Берлин, Лисабон и Лондон харчат цяло положение, с цел да привлекат. Задържането им в Грузия, където обслужват клиенти от целия свят от своите преносими компютри, съставлява голяма икономическа опция за една бедна страна с демократична данъчна и бизнес среда.

" Целият свят се състезава за привличането на тези хора ", споделя някогашният шеф на централната банка Гиорги Кадагидзе на кафе в центъра на Тбилиси. Той твърди, че Грузия би трябвало да се популяризира нападателно като несъмнено леговище от репресивни режими, което предлага мощен финансов бранш, плажове, планини, топъл климат и добра храна. " Можем да бъдем Португалия на Изтока ". И въпреки всичко Кадагидзе не счита, че това ще се случи, защото множеството мигранти още веднъж напущат страната, откакто съумеят да си обезпечат визи за по-нататъшно пътешестване. Не оказва помощ и фактът, че доста елементарни грузинци, които през 2008 година претърпяха съветско настъпление, се отнасят с съмнение към новодошлите.

Според Кадагидзе грузинското държавно управление няма волята да сътвори и разпространява средата, която би ги привлякла да останат, както не съумя да си обезпечи статута на претендент за участие, който Европейският съюз към този момент даде на Украйна и Молдова. Този крах в връзките с Брюксел провокира едни от най-масовите протестни манифестации, които Грузия е виждала в бурната си постсъветска история. Правителството беше подложено на остра рецензия от страна на Европейския парламент, който предишния месец порица Грузия за угнетяване на медийните свободи и оттегляне в правосъдната промяна и гражданските свободи - в това число тези на някогашния президент Михаил Саакашвили, който сега е в болница, до момента в който излежава присъда в пандиза, която съгласно неговите поддръжници е политическа.

Опонентите на държавното управление го упрекват и в опити да се хареса на Москва. Леван Давиташвили, министър на стопанската система и устойчивото развиване, назовава тези рецензии несправедливи и политически стимулирани. Според него службите за сигурност подробно ревизират съветските имигранти за сътрудници или закани от наказания, а държавното управление е основало работна група, която да оказва помощ на фирмите и бизнесмените да се открият и да се ориентират в процедурите, като да вземем за пример инспекциите, нужни за разкриване на банкова сметка. Правителството също по този начин води договаряния за привличане на няколко интернационалните софтуерни компании, които реалокират чиновници от Русия, сподели Давиташвили в офиса си в шумния център за регистрация в Тбилиси.

" Това е доста значимо за Грузия, за грузинската стопанска система и за цифровата промяна на Грузия ", сподели Давиташвили за съветския напор. Други преимущества, в това число ниски налози върху приходите, специфична ставка от 5% корпоративен налог за привличане на задгранични софтуерни компании, както и просвета и език, познати на руснаците, са били налице доста преди войната, сподели той. Дмитрий Клименко, притежател на нощен клуб, е изумен, че регистрацията му като бизнесмен е лишила единствено 15 минути. Той приключва работата по нов нощен клуб в централния парк Ваке в Тбилиси, който има за цел да притегли част от десетките хиляди дезориентирани руснаци, беларуси и украинци, избягали в Грузия през последните месеци. В родния си град Новосибирск Клименко е отворил седем нощни клуба през годините, само че на 7 март, когато нашествието на президента Владимир Путин в Украйна помрачи политическия климат в страната, напуща Русия.

" Това умея да върша ", сподели Клименко, когато първо един, а по-късно и втори чифт любопитни руснаци се стопираха да прегледат " Балансът ", последното му начинание. " Когато попитах хората, те споделиха: " Направете го! Тук сме изгубени ". Що се отнася до статута на претендент за участие в Европейски Съюз, съгласно Давиташвили това също е съществено отчаяние за държавното управление, като се има поради, че Грузия води пред Молдова и Украйна по множеството критерии за участие в Европейски Съюз. Някои от пречките пред софтуерния взрив в Грузия, движен от Русия, нямат доста общо с политиката на държавното управление. От една страна, доста руснаци са избягали оттова, тъй като са могли просто да дойдат без потребност от виза, само че през цялото време са възнамерявали да продължат пътя си към друга страна, незабавно щом съумеят да си обезпечат нужните за това документи.

20-годишният Костя Амеличев съобщи, че е напуснал Москва на 4 март от боязън да не бъде свикан да се бие и в този момент приключва университетската си степен отдалечено. Плаща сметките си със стартъп за високочестотна търговия, който е довел в Тбилиси дружно с други изгнаници - 10 души от неговия академични випуск в този момент са в Тбилиси. Но той чака да се реалокира, откакто получи дипломата си. Уеб разработчикът Владислав Мидзянски, на 25 година, продължава да работи за шведската компания, която го е наела в Москва, само че споделя, че не може да бъде сигурен дали след три години към момента ще бъде в Тбилиси. Засега е благополучен, че заплаща налози на грузинското държавно управление, а не на " режима на геноцид " в родината си. Мидзянски харесва да посещава " Плохо " (Лошо) - един от няколкото рускоезични бара, които се появяват в Тбилиси. " Тук даже не ти би трябвало лиценз, с цел да продаваш алкохол ", споделя 24-годишният съсобственик Дария Женишан от Казахстан. Открит през октомври, стените и таванът на дребния бар са покрити с графити против Путин.

Някои от идващите в Грузия може би ще изберат да се върнат в Русия. Един от висшите ръководители на огромна съветска софтуерна компания съобщи, че някои служащи към този момент се завръщат, защото усещат, че първичните последствия от войната отшумяват. И не всички в Грузия посрещат имигрантите с отворени прегръдки. " Това в действителност е проблем, тъй като не знаем какво са правили тези хора в страната си ", сподели 30-годишният грузински IT експерт Михаил Амбукадзе, до момента в който чака за свободно гише в регистрационния център. Няколко други интервюирани споделиха същото. Наемите в столицата са се покачили внезапно - със 101% през май спрямо година по-рано, съгласно изследване на грузинската TBC Bank, а виновността за това е на руснаците, въпреки че огромна роля изиграха и ниските базови равнища. Зураб Еристави, ръководещ съучастник в компанията за недвижими парцели от висок клас Rentals, съобщи, че е получил 500 запитвания от руснаци в границите на един месец след войната, само че е дал отговор единствено на едно - на завърнал се грузинец.

Според Коба Гвенетадзе, сегашен шеф на централната банка на Грузия, е прекомерно рано да се каже какво дълготрайно влияние ще има съветската имиграция върху Грузия. Има индикации за кратковременен подтик. Паричните преводи от Русия са се нараснали десетократно през май; депозитите по банкови сметки на съветски жители са се нараснали с 25 млн. $ от края на февруари до края на май; а депозитите по всички банкови сметки като цяло в страната са се нараснали със 192 млн. $ - евентуално вследствие на парите, изхарчени от идващите мигранти - съгласно Гвенетадзе. Нетният резултат е подсилване на валутата и салдото по настоящата сметка на Грузия. Но в случай че завръщащите се етнически грузинци евентуално ще останат в дълготраен проект, " останалите имигранти евентуално ще изоставен на някакъв стадий ", сподели централният банкер. " Въпросът е по кое време, а ние не знаем. "
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР