Правителството на Германия подготвя огромен инвестиционен план, с който да

...
Правителството на Германия подготвя огромен инвестиционен план, с който да
Коментари Харесай

Планът за €2 млрд. на Германия да отслаби Huawei

Правителството на Германия приготвя голям капиталов проект, с който да поддържа развиването на локалните телеком компании и да понижи зависимостта си от водещите снабдители като китайската Huawei, написа европейското бюро на Politico.

Планът е квалифициран взаимно от министерствата на вътрешните работи, стопанската система и превоза и разказва проектите на кабинета да влагат €2 милиарда от програмата за справяне със здравната и икономическа рецесия, показана през юни.

" Просперитетът и конкурентоспособността на Германия и Европа от ден на ден ще зависи от преодоляването на новите информационни технологии ", се чете в предлагането. Планът ще изисква и единогласие в политическите и индустриалните среди на локално и европейско равнище.

Планът идва в миг, в който европейските държавни управления подхващат стъпки, с цел да лимитират присъединяване на китайската Huawei в построяването на 5G мрежите поради терзания за сигурността. Ограниченията значат, че телекомите стават все по-зависими от шведската Ericsson и финландската Nokia, което от своя страна провокира апели от фирмите и някои депутати за отваряне на веригата за доставки за нови играчи.
 За да не разгневи Китай: Германия ще разреши на Huawei да взе участие в 5G мрежите в страната
За да не разгневи Китай: Германия ще разреши на Huawei да взе участие в 5G мрежите в страната

Поднебесната империя е най-важният търговски сътрудник на най-голямата европейска стопанска система

Предложението включва над €300 млн. вложения в технологията Open RAN, €237 млн. за развойна активност за 6G и €250 млн. за поддръжка на търсенето и разширение на 5G мрежите. В него са включени и €550 млн. немски обществени вложения в европейския пазар на микрочипове посредством взаимен план сред локалното държавно управление, Европейски Съюз и индустриални играчи.

Правителството желае да сложи акцент върху open RAN технологиите посредством капиталовия си проект — идея, която ще раздели веригата за доставки на 5G на по-малки елементи и ще понижи пазарната мощност на снабдители като Huawei, Ericsson и Nokia.

Ericsson и Nokia " от дълго време държат положителни позиции по света ", написа в документа, само че " Китай е на първа позиция при 5G мрежите ". " Германия и Европа незабавно би трябвало да засилят конкурентоспособността си и да развият индустриално екосистеми за Open RAN и 6G технологии ", гласи проектът.

Приемането на Open RAN значи удар за Ericsson и Nokia, които се възползват от рестриктивните мерки, наложени против Huawei. Концепцията се харесва на телеком операторите, които употребяват оборудването, и се оплакват, че са прекомерно подвластни от двата европейски доставчика.

Надеждите, изложени в проекта, са за основаването на нови компании на нишови пазари като мрежова интеграция и други, които сега са част от договорите сред операторите и снабдители като Huawei, Ericsson и Nokia.

Експерти предизвестяват, че Open RAN технологията към момента не е узряла задоволително и може да отнеме години новият тип мрежи да доближи равнищата на обичайните 5G системи. Но концепцията става все по-популярна в страни като Съединени американски щати и Англия. В Европейския съюз Германия е най-яркият покровител.

Във вторник Берлин заяви още, че желае да поддържа немската и европейска полупроводникова промишленост с нови вложения, обезпечени от Германия, Европейски Съюз и частни компании.

" Искаме Германия и Европа да стане по-независима от вноса, когато става въпрос за микроелектроника и информационни технологии ", съобщи министърът на стопанската система Петер Алтмайер при представянето на така наречен Important Project of Common European Interest (IPCEI) — европейска скица, която изключва страните от разпоредбите за държавна помощ за обезпечаването на вложения в създаването на нови технологии за микрочипове.

В момента веригата за доставки на полупроводници е доминирана от Съединени американски щати, Тайван, Китай и Корея.

Европейската комисия работи и по тактика, с която да навакса при чиповете. Брюксел стартира полемика за основаването на алианса от компании, институти и национални държавни управления, които да обединят вложения и да основат общи планове това лято, в това число фабрики за чипове.
 Бизнесът с полупроводници доближи $439 милиарда
Бизнесът с полупроводници доближи $439 милиарда

Съединени американски щати е огромен покупател, само че към този момент е относително дребен производител
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР