Правителството на ГЕРБ назначи нов изпълнителен директор на Летище София“

...
Правителството на ГЕРБ назначи нов изпълнителен директор на Летище София“
Коментари Харесай

Следизборно ГЕРБ назначи нов шеф на „Летище София“ ЕАД

Правителството на ГЕРБ назначи нов изпълнителен шеф на „ Летище София “ ЕАД броени часове, откакто стана ясно, че партията губи над 350 000 гласа на изборите и фантазията на водача си да ръководи още един мандат.

 

В понеделник следобяд (5 април), пред чиновниците в администрацията на летището публично е бил показан новият началник на сдружението Христо Ханджиев. Досега Ханджиев е бил шеф на Дирекция „ Сигурност “ - същата, която преди него ръководеше досегашният началник на аеропорта Владимир Рапонджиев. Така че защо друго, с изключение на за цялостна последователност приказва това предопределение часове след изборите?

Всъщност, точно с претекста „ равномерен преход “ е бил показан на чиновниците новият управителен екип. За самия Христо Ханджиев се знае прекомерно малко - че е

непосредствен на досегашния шеф Рапонджиев,

както и че е приключил право.

Заедно с Христо Ханджиев, като нов член на Съвета на шефовете е била показана и Христина Янкова, също някогашен чиновник на летището, която си е тръгнала от него след спор с досегашния началник на борда Ася Иванова. Както първи писа „ БАНКЕРЪ “, в края на 2020 година, Янкова беше определена с конкурс от Агенцията за обществените предприятия и надзор (АППК).

Припомняме, че на 2 април (петък) изтече последният формален работен ден на Владимир Рапонджиев, а две седмици по-рано от аеропорта си потегли - след приключването на 3-месечно предупреждение - и Мая Андреева, някогашен член на директорския ръб.

Тук основният въпрос е

какво тъкмо значи претекстът " равномерен преход "

с който са били показани Ханджиев и Янкова?

Ако става дума за преход сред досегашното държавно ръководство и определения концесионер SOF Connect, това значи единствено едно. И то е, че би трябвало да чакаме в сряда (7 април) Министерският съвет да гласоподава фрапантна смяна в подписания на 22 юли 2020 година концесионен контракт: заплащането на над 245 млн. евро да бъде отсрочено с 25 години!

Ако обаче иде тирада за „ равномерен преход “ сред настоящето и бъдещото държавно управление (каквото и да е то) - на 45-ия парламент или служебно - кадровата рокада би могла да се одобри за естествена. Все отново летище София не може да работи незнайно какъв брой време

без законно назначено оперативно управление.

И ето тук незабавно поражда въпросът " Доколко новоназначеното управление на аеропорта е законно, откакто състезанието на МТИТС за избор на нови членове на директорския съвет беше преустановен? " Така новият 3-членен ръб на „ Летище София “ е хибрид, формиран от досегашния му ръководител Ася Иванова, новоизбраната от АППК Христина Янкова и от новия началник Ханджиев, който не се е явявал на никакъв обществено разгласен конкурс за това. Интересно е и по какъв начин ли ще работят дружно Христина Янкова и Ася Иванова след спора, поради който Янкова е напуснала?

Освен това, с цел да бъде формиран съветът на шефовете в сходство с настоящия Закон за обществените предприятия, бордът би трябвало да се състои от петима души, определени след състезания от АППК и от МТИТС.

Да, но не - ГЕРБ не престават да си ръководят държавните компании като бащиния! И тъкмо тук очевидно се крие разковничето в претекста „ равномерен преход “. Ако за началник на „ Летище София “ ЕАД беше назначен външен човек, той незабавно би изискал

цялостна финансова проверка на сдружението,

с цел да види обективно в какво положение го поема. Такава проверка сигурно ще бъде направена от идващото управление на аеропорта, а до тогава новото най-вероятно ще се опита да прикрие някои неща от работата на предходното, които не трябва да бъдат разкрити от ревизорите. Още повече, че както нееднократно „ БЪНКЕРЪ “ писа, в течение на съвсем 4 години досегашното управление на „ Летище София “ ЕАД не направи нищо освен за развиването на аеропорта, само че даже и за опазване на положението, в което го одобри.

През този дълъг интервал вместо да влага, с което да резервира и даже да усили летищните такси, то, в противен случай, ги понижи фрапантно от 01.01.2019 година, заради което му се наложи даже и да връща пари на самолетните компании.

А всички значими решения, за които „ БАНКЕРЪ “ нееднократно писа, които бяха отлагани с години, в този момент ще би трябвало да бъдат взети от последващо държавно управление и, надлежно, разноските за тях направени от него, с цел да отговори летище София на интернационалните условия за авиационна сигурност и сигурност на обслужваните от него пасажери и самолети. Защото става въпрос

за много неизпълнени наставления

на Групово дело „ Гражданска въздухоплавателна администрация “ по отношение на положението на полосата за политане и кацане и на значими пътеки за рулиране, както и за доставка на скенери за инспекция на багажите от нов, по-висок клас – така наречен „ Стандарт 3 “. Заради бездействието на досегашното управление, под опасност бе сложена даже активността в Северния регион, където се обслужват самолетите на нашите сътрудници от НАТО!

Така че на изборите близо 3/4 от хората на процедура гласоподаваха освен против ГЕРБ, само че и против провалена политика на кабинета „ Борисов-3 “. И по-конкретно - на транспортното министерство в региона на гражданската авиация, за чието избавяне по време на пандемията не бе направено съвсем нищо. А последното управление на „ Летище София “ ЕАД оставя още едно държавно дружество, освен това – част от стратегическата инфраструктура на страната, в цялостен колапс –

с раздут щат и без средства както за заплати,

по този начин и за посрещане на най-належащите експлоатационни разноски, свързани с сигурността на полетите и сигурността на самолетите и пасажерите.

И още – макар 3-месечните предупреждения за овакантяване, подадени от Мая Андреева и Владимир Рапонджиев, транспортното министерство не реагира съответно, с цел да съблюдава Закона за обществените предприятия и не организира конкурс за избор на ново, този път – професионално управление.

Вместо това, управлението на МТИТС се пробва да неглижира оповестените информации за положението на летище София, като даже и се пробва

да оказва напън върху редакциите

без да уточни публично и съответно нито един погрешен факт в изявленията на „ БАНКЕРЪ “ и останалите медии.

Дано идващите ръководещи загърбят политиката за назначение на „ наши хора “, без значение дали те са физкултурници, калинки или други непрофесионалисти, на основни позиции  - освен на „ Летище София “ ЕАД, само че и в останалите държавни сдружения, а да се опират само на експерти, назначавани с обективно извършени състезания.

Освен това в действителност е и извънредно време, вместо да се занимава с треторазредни „ шпионски “ кавги, прокуратурата да потърси отговорност за проваленото ръководство и нанесените на летище София вреди в изключително големи размери!

Белчо Цанев
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР