Правителството на Еманюел Макрон изготвят планове френският да замени английския

...
Правителството на Еманюел Макрон изготвят планове френският да замени английския
Коментари Харесай

Bonjour - френският заменя английския като работен език на ЕС

Правителството на Еманюел Макрон изготвят проекти френският да размени британския като формален " работен език " на Европейски Съюз , когато поеме председателството на Европейския съвет през 2022 година, разкрива посланик, представен от " Индипендънт ".

Франция възнамерява да употребява първото си председателство след Брекзит, с цел да прокара родния си език като lingua franca на Брюксел , съгласно публикация на " Политико ".

Висш френски посланик съобщи, че " даже да признаем, че британският е работен език и се практикува постоянно, основата да се изразяваш на френски език остава изцяло на място в институциите на Европейски Съюз. " Трябва да го обогатим и да го накараме да заживее още веднъж, тъй че френският език в действителност да се върне, а над това усетът и гордостта на многоезичието . "

Дипломатът разяснява, че всички съвещания на високо ниво на Съвета - органът, който дефинира политическите цели на Европейски Съюз - ще се организират на френски вместо на британски по време на шестмесечното председателство.

Бележките и протоколите също ще бъдат " първо на френски " и Съветът ще чака всички писма от Комисията на Европейски Съюз да бъдат на френски език. " Винаги ще желаеме от Комисията да ни изпраща на френски писмата, които желае да адресира до френските управляващи, а в случай че не съумеят да го създадат, ще изчакаме френската версия, преди да я изпратим ", сподели дипломатът.

Председателството на Франция от януари до юни идната година е първият мандат, отговарящ за Съвета от 2008 година насам, когато Никола Саркози бе президент. Министрите на Макрон показват мощен интерес да изтласкат френския език пред британския " ерзац ", употребен от формалната власт в Брюксел, откакто Англия напусна блока .

Министърът по въпросите на Европейски Съюз Клемен Бон и държавният секретар Жан-Батист Лемуйн обявиха през април, че председателството е основало " опция за тази жизненоважна битка за многоезичие ". В публикация за Le Figaro те споделят, че използването на френски език в Брюксел " е намаляла в интерес на британския , а по-често и на простоватия - оня ерзац на британския език , който стеснява обсега на нечии мисли и лимитира способността да се изразите ".
 Вместо английско goodbay, френско au revoir: Британците започнаха да учат езици
Вместо английско goodbay, френско au revoir: Британците започнаха да учат езици

Испански е измежду най-важните, следван от френски с 20% и мандарин с 18%

Това се случва, до момента в който напрежението още веднъж се покачва сред Обединеното кралство и Европейски Съюз по отношение на използването на споразуменията за Северноирландския протокол , залегнали в миналогодишната договорка за Брекзит.

Министърът за Брекзит на Борис Джонсън Дейвид Фрост би трябвало да се срещне с вицепрезидента на Европейската комисия Марош Шефчович, с цел да разиска продължаващия спор в Лондон в сряда. Лорд Фрост съобщи, че времето " стартира да изтича ", за да се решат комерсиалните проблеми .

Уважаваният анализатор на Brexit Муджтаба Рахман - ръководещ шеф за Европа в Eurasia Group - сподели, че в този момент в Европейски Съюз има " доста мощен консенсус, че казусът е Фрост ". Експертите му споделиха, че водачите на Европейски Съюз се надяват да употребяват срещата на върха на Г-7 тази седмица в Корнуол " за да стигнат непосредствено до Борис Джонсън " и да го убедят в достолепията на компромисно съглашение по отношение на регламентите.

Очаква се американският президент Джо Байдън да употребява среща с премиера, с цел да изрази личната си поддръжка за Северноирландския протокол .

Външният министър в сянка Лиза Нанди съобщи в понеделник, че на държавното управление на Джонсън липсва по въпроса за граничния надзор в Северна Ирландия.

" Трябва да уредим границата в ирландско море, не тъй като Джо Байдън ни е споделил, а тъй като предизвиква безспорен безпорядък в Северна Ирландия и имаме отговорност да го създадем вярно ", разяснява тя пред Sky News.
 Европейски Съюз настоя Англия да съблюдава обещанията за Брекзит, другояче я чакат
Европейски Съюз настоя Англия да съблюдава обещанията за Брекзит, другояче я чакат " последствия "

Най-вече във връзка с риболова и Северна Ирландия
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР