Правителството на Египет узакони 125 църкви и прилежащи към тях

...
Правителството на Египет узакони 125 църкви и прилежащи към тях
Коментари Харесай

Правителството на Египет узакони 125 християнски храма

Правителството на Египет узакони 125 църкви и прилежащи към тях здания, които досега са функционирали без позволение за прилагане , заяви в. " Ал Ахрам ". С това християнските храмове и обслужващи постройки, на които е даден легален статут, стават общо 2526, съобщи представителят на кабинета Надер Саад.

Египетският парламент гласоподава закон за построяването и обновяването на християнски храмове през 2016 година Година по-късно бе основана държавна комисия под председателството на премиера, която да узаконява църковните здания в сходство с новите регулации. В нея вземат участие представители на християнската общественост, на няколко министерства, както и на службите за сигурност, разследващите служби и държавния регулатор.



Новото законодателство замества закон от 1934 година, съгласно който построяването на нов християнски храм би трябвало да дава отговор на 10 условия, в това число да не е покрай учебни заведения, канали, държавни здания, жп линии и даже жилищни региони, се показва в обява на " Ватикан нюз ". Според старите правила разрешителните за градеж се издават само с президентски декрет.

На процедура тези строги условия вършат издигането на нови църкви невероятно. Християнските общности в Египет обаче постоянно ги нарушават и построяват храмове без позволение.

За да бъде позволен този проблем, в конституцията на Египет от 2014 година е заложен член 325, постановяващ да се одобри нов закон, който подсигурява свободата на практикуване на религиозни ритуали за християните.

Между 2014 и 2017 година египетските управляващи отредиха имоти за построяването на тридесет църкви в новостроящи се градове, а през 2018 година за още осем. Сред тях е най-големият християнски храм в Близкия изток - " Рождество Христово " в новата административна столица, който беше открит при започване на 2019-та.

Смята се, че християните са над 10 % от популацията на Египет или над 10 милиона. Около 95 % от тях принадлежат към Коптската православна черква.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР