Правителството на Чехия подкрепи законопроект, който позволява еднополовите бракове, информира

...
Правителството на Чехия подкрепи законопроект, който позволява еднополовите бракове, информира
Коментари Харесай

Чехия на път да стане първата бивша соцдържава в Европа, узаконила еднополовите бракове

Правителството на Чехия поддържа законопроект, който разрешава еднополовите бракове, осведоми " Ройтерс ".

Ако предлагането бъде прокарано в Народното събрание, Чехия може да се трансформира в първата някогашна комунистическа страна в Европа, узаконила еднополовите бракове.

От 2006 година в Чехия еднополовите двойки имат право на записано партньорство.

Законопроектът е квалифициран от 46 депутати, които се аргументират, че двойките заслужават опцията да встъпват в брак.

Ответен проектозакон, показан от 37 депутати, пък приканва определението за брак сред мъж и жена да бъде включено в конституцията.

За прокарването на законопроекта за еднополовите бракове ще е належащо нормално болшинство в 200-местния парламент, до момента в който за конституционна смяна ще са нужни 120 гласа.

Повечето западноевропейски страни позволяват еднополовите бракове, само че единственият някогашен комунистически район, където е узаконено, е източната част на обединена Германия.

За разлика от Полша и Словакия, чешкото общество е едно от най-светските в Европа и религиозните организации имат релативно слаб глас.

Проучване от май демонстрира, че 50% от интервюираните поддържат еднополовите бракове. 74 на 100 утвърждават съществуващия вид за записано партньорство.

Премиерът на Чехия Андрей Бабиш съобщи, че държавното управление му поддържа законодателството за легализиране на еднополовите бракове. /news.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР