Правителството на Ангела Меркел положи клетва в сряда миналата седмица

...
Правителството на Ангела Меркел положи клетва в сряда миналата седмица
Коментари Харесай

Олаф Шолц – Човекът с парите

Правителството на Ангела Меркел постави клетва в сряда предходната седмица и публично пое ръководството на най-голямата стопанска система в Европейския съюз, Германия, след шест месеца на политическа безтегловност. Постигнатото съглашение сред християндемократите на Меркел и социалдемократите, предвождани краткотрайно от Олаф Шолц, даде на канцлера опцията да се запише в историята, отпред на четвърти следващ кабинет. Макар и не всички прогнози за бъдещето му да са доста обещаващи.

Разпределението на местата в държавното управление за първи път от девет години насам даде министерството на финансите на социалдемократите в лицето на Олаф Шолц. Или “Шолц-о-матът ”, както е прочут в Германия досегашният кмет на Хамбург, поради технократският му метод. В публицистичният си коментар си за него, последният брой на авторитетното английско списание “Икономист ” го разказва с три думи “прагматичен, непосредствен и протестант ”. За последното свидетелствало, че на офис-коктейла, проведен в постройката на общината в Хамбург, във връзка изпращането на Олаф Щолц към министерския пост в Берлин, категорично не се е сервирал алкохол. В работен ден няма причина чиновниците да се разсейват от отговорностите им с порочни практики. Така го вършат в Германия.

Олаф Шолц идва на мястото на трансформиралия се в нарицателно за фискална дисциплинираност в Еврозоната дълготраен немски финансов министър Волфганг Шойбле. Който преведе страната си през почналата през 2008 година международна финансова и икономическа рецесия, и в един миг, при започване на това десетилетие, стана изключително известен в Гърция, наедно с канцлера Меркел. Според доста западни няблюдатели Шолц ше продължи в стъпките на Шойбле що се отнася до консервативното систематизиране на бюджетния остатък на Германия, който за предходната година възлиза на 37 милиарда евро. Коалиционната договорка планува също по този начин уравновесени бюджетни разноски и никакви нови заеми. Макар и неотдавна някогашният кмет на Хамбург да се разгласи за увеличение на минималната заплата в Германия. Но евентуално ще откри метод – кредото на “Шолц-о-мата ” е “мога да систематизирам единствено това, с което разполагам ”.

Същевременно, на първото си публично пътешестване в чужбина, с канцлера Ангела Меркел до Париж през уикенда, новият министър на финансите на Германия настоя, че Берлин ще продължи да работи за още по-задълбочена интеграция на стопанските системи на страните от Еврозоната. Последното идеално се вписва в оповестените проекти за бъдещето на Европейски Съюз на френския президент Еманюел Макрон, който още при оповестяването на състава на новото немско държавно управление (и кой поема финансите) го определи като “добра вест за Европа ”. Идеята за задълбочаване на интеграцията в Еврозоната обаче, въпреки и подкрепяна от Ангела Меркел, не е толкоз известна измежду нейните християндемократи, а и измежду по-широк набор гласоподаватели в Германия. Които ще имат потребност от увещание в нуждите.

Все задания, върху която Олаф Шолц ще може да се концентрира в допълнение незабавно откакто смъкват през април от плещите му лидерската тога на Германската социалдемократическа партия (ГСДП). Която пое преди месец след изпадането в недружелюбност на досегашния й ръководител Мартин Шулц, около договарянията за съставянето на новото държавно управление. Но да останем на Шолц.

Новият финансов министър на Германия е роден на 14 юни 1958 г. в град Оснабрюк, само че израства в Хамбург. Завършил е локалният университет със компетентност трудово право. Към редиците на ГСДП Олаф Шолц се причислява през тийнейджърските си години и даже членува за малко в радикална секта на млади социалисти. През 1990-те израства в партийната върхушка на социалдемократите в Хамбург и през 1998 година е определен за народен представител в Бундестага. В идващите години Олаф Шолц ще заема разнообразни водещи позиции в парламентарната секта на ГСДП. Назначен е за миинистър на труда в първата огромна коалиция на Ангела Меркел с социалдемократите сред 2007 и 2009 година и придобива славата на модернизатор, с увеличението на пенсионната възраст в Германия до 67 години. През 2011 година Олаф Шолц оглавява листата на ГСДП на локалните избори в Хамбург и печели кметския пост. Под негово управление градът процъфтява – приключен е градежът на огромната концертна зала “Ебфилхармони ”, план за 866 млн. евро., а през 2015 година Хамбург кандидатства за хазаин на Летните олимпийски игри през 2024 година В последна сметка Олаф Шолц се отдръпва от конкуренцията, откакто съгражданите му отхвърлят на референдум евентуалният разход на 11,2 милиарда евро. за организирането на игрите. Така го вършат в Германия.

Третият най-популярен политик

Само преди месец, още от позицията си на кмет на Хамбург, Олаф Шолц беше посочен в анкета на трето място по известност измежду политиците в Германия. На първата позиция, несъмнено е канцлерът Меркел, а след нея е някогашният водач на ГСДП и доскорошен мнистър на външните работи, Зигмар Габриел. При всички положения обаче, от новата му позиция високата кота на утвърждение на Олаф Шолц следва да бъде подложена на тестване в идващите месеци и години, споделят наблюдаващи.

ЗА НЕГО

Като търговец
от Ханзата

Той (б.р. Олаф Шолц) няма да обикаля Европа да чете лекции, както го правеше Шойбле. Но това не значи че Германия внезапно ще отпусне кранчетата с парите. Той е като търговец от едновременшната Ханза, благонадежден и резистентен, цялостната протвоположност на (б.р. – някогашният гръцки финансов министър) Янис Варуфакис. Шолц е доста немец: няма да предприеме нищо безогледно.
Йенс Цимерман,
народен представител от ГСДП
в Бундестага на Германия

Обожава детайлите
Той (б.р. – Олаф Шолц) е извстен като човек който обожава детайлите и гълтам папки с информация. Очаквайте един добре квалифициран немски финансов министър. Но в същото време не очаквайте да постави край консервативно насочените фискални политики. Единственото нещо, с което чакам Шолц да е друг от Шойбле – или най-малко първоначално – е да се въздържа да дадав уроци на други страни.
Карстен Бръзески,
основен икономист
в банковия конгломерат ING
пред телевизия CNBC

Ще движи политиките
в Европа

Г-н Шолц се чака да поеме юздите на финансовото министерство на Германия, вторият най-влиятелен пост в страната и опора на Еврозоната. (…) ГСДП ще бъде в позиция (б.р. – през Олаф Шолц) да подпринася за оформянето на политиките на Берлин в Европа. Роля, която през огромната част на последното десетилетие госпожа Меркел държеше за себе си.
Гай Чазан, публицист,
шеф на бюрото на
вестник “Файненшъл Таймс ” в Берлин
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР