Правителството много закъсня с някои от правните промени, които са

...
Правителството много закъсня с някои от правните промени, които са
Коментари Харесай

Симеон Дянков: Единственият реален начин да се борим с инфлацията е да вдигнем производителността

Правителството доста закъсня с някои от правните промени, които са нужни, а и нашата инфлация е над тази в Маастрихтските условия, тъй че януари 2024 година България няма да влезе в еврозоната. Да се надяваме, че ще можем да влезем по-късно през 2024 или към средата на 2025 година Това сподели някогашния министър на финансите Симеон Дянков в предаването „ Събуди се “ по Нова телевизия.

Влизането в еврозоната значи, че лихвите по заемите ще се понижат автоматизирано с към 1%, защото това е разликата сред лихвите в евро и тези в левове. „ А тъй като лихвите ще се подвигат в идващите година-две, това е добре пристигнало за България “

Необходима е сериозна информационна акция измежду българското общество, а такава сега липсва, уточни Дянков.

Според него настояванията на топлофикациите за повишаване с до 300% са действителни и са резултат от наложения мораториум върху енергоизточниците. Той дефинира тази мярка като неправилна, защото с времето тя натяга инфлацията. „ Сега се получава офанзива, че процесът се забави и когато в другите страни инфлацията към този момент стартира да понижава, в България назад – този развой ще усилва инфлацията и през идващите месеци. Така че да, аз чакам рекордно повдигане на тези цени – просто няма по какъв начин след мораториума това да не стане. Когато изкуствено държиш цените на избрани услуги или артикули ниски, като махнеш мораториума, те се подвигат от единствено себе си – елементарна икономическа логичност “, разясни някогашният финансов министър.

Според него намаляването на Данък добавена стойност на парното и топлата вода с 9% няма да понижи сметките. „ Това е проинфлационна поредност от ограничения. По време на инфлация би трябвало да се опитваш да задържиш и даже да вдигнеш налозите, вместо да ги намаляваш по този метод. Това ще има още по-висок резултат върху повдигането на инфлацията, само че е естествен развой. Голяма част от препоръчаните ограничения имат проинфлационен резултат “, добави Дянков.

Вече освен социалнослабите, само че и една забележителна група от работещите са към прага на бедността. Мерките на държавното управление са закъснели, а някои и неправилни. „ Затова единственият метод отсега нататък съгласно мен е доста огромен фокус тъкмо върху кои обществени групи и коя част от бизнеса държавното управление може да подкрепи “, счита финансистът.

Единственият действителен метод да се борим с инфлацията е да вдигнем продуктивността, уточни Симеон Дянков.

Около 13% е прогнозата му за средногодишната. „ Това значи, че в идващите месеци, изключително през лятото, ще сме очевидци на инфлация, доближаваща 20%, тъй като в България инфлацията е най-висока през лятото. А на месечна основа, като стигнеш до 20%, към този момент този развой за огромна част от семействата е неуправляем “, съобщи Симеон Дянков. Успокояване на инфлацията в България ще има евентуално чак напролет идната година, предвижда той.
Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР