Правителството изживява най-критичния си период от началото на мандата, а

...
Правителството изживява най-критичния си период от началото на мандата, а
Коментари Харесай

Агенция Афис: Правителството е в най-критичния си период, доверието в институциите продължава да се руши


Правителството изживява най-критичния си интервал от началото на мандата, а доверието в институциите продължава да се разрушава, сочи национално представително изследване на публичното мнение, осъществено от организация „ Афис” в интервала 14-19 септември 2018 година, оповестява Би Ти Ви.

Според изследването недоверието в Народното събрание е на по-високо равнище в съпоставяне със правосъдната власт и прокуратурата.

Оценките и самооценките на българските жители за заобикалящата ги реалност са се влошили спрямо предходните месеци. През септември едвам 12,4% от интервюираните са показали, че живеят по-добре на фона на 25,2%, които живеят по-зле. 62,4% пък не виждат смяна.

Като съществена причина за всичко това се откроява възходящото всеобщо безпокойствие за развиването на стопанската система, без значение от оптимистичните статистически оценки и прогнози.

В общия сан на посочваните значими въпроси за България интервюираните са посочвали „ Доходите и пенсиите “ (23,9%), „ Развитието на стопанска система “ (13,8%), „ Безработицата “ (10,7%) и „ Финансовата непоклатимост “ (10,2%), надлежно на първо, второ, четвърто и пето място в общата ранглиста. Между тези проблеми в челото се подрежда само въпросът за опазването на здравето, което заема третото място с 11,5 на 100. В съпоставяне с месец Юли цитираните стойности са били общо с 4 пункта по-ниски.

Не по-различна е класацията на проблемите, които хората отбелязват като персонални. Проблемите на „ Бедността “, „ Неясните вероятности “, „ Безработицата “ и „ Пенсиите “ се подреждат надлежно на първо, трето, четвърто и пето място със стойности от 15,2; 13,2; 11,0 и 10,8 на 100. Тук проблемите на здравето/здравеопазването са на второ място с 14,9 на 100.

Всичко това, дружно с повишаващите се цени на стоките от първа нужда, както и упованията за по-високи сметки за ток, парно, вода и други въздейства на наклонността към растеж на публичните паники и напълно разумно дава отражение върху отношението към ръководството на страната и върху оценката за политическата конюнктура като цяло.

От средата на месец юли бележи внезапно повишаване делът на жителите, които правят оценка ситуацията като извънредно напрегната – от 36,8% през юни на 52,3% в края на юли.

При политическите партии при ГЕРБ имат спад и през септември се радват на 21,3% от поддръжката на гласоподавателите. Българска социалистическа партия са близо зад тях с 20,9%. На трето място са Движение за права и свободи със 7,4%, а Обединените патриоти идват чак на четвърто място с 5,8%.

Под четирипроцентовата преграда остават подкрепящите „ Воля” и всички останали.

Има лек растеж на хората, които показват, че не биха дали своят вот – те са 13,6%, а тези които се двоумят са 16,7%.

На най-голямо доверие се радват омбудсмана Мая Манолова с 60%, а президентът Румен Радев е на втора позиция с 58,1%.

Те са следвани от Европейския съюз, който печели 47,7% от доверието на българските жители.

Парламентът този път се намира на последна позиция с 23,1% поддръжка,като преди него са прокуратурата (24%), правосъдната власт (25,4%) и държавното управление (30,8%).

Източник: 3e-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР