Правителството избърза да раздаде парите за обещаното увеличение на заплатите

...
Правителството избърза да раздаде парите за обещаното увеличение на заплатите
Коментари Харесай

Кабинетът даде парите за чиновниците без да чака обществено обсъждане

Правителството избърза да раздаде парите за обещаното нарастване на заплатите на служителите в 28 администрации, макар че още няма нормативно съображение за отпущането на сумите. С поредност от постановления през днешния ден кабинетът е завишил разноските на 11 министрества, под шапката на които са всички наранени структури, с които да бъде подсигурено финансово нарастването. В същото време нормативното съображение за растежа - препоръчани промени в наредбата за заплатите на чиновниците в държавната администрация, занапред ще се разисква. В настоящия си тип наредбата разрешава до 20% растеж, освен това при изключителна оценка на съответния чиновник. 

Както " Сега " писа, измененията плануват нарастване с 30% на 28 администрации с аргумента, че те са натоварени с действия по преодоляване на пандемията и следствията от нея, в това число с работа на първа линия. Всъщност в листата попаднаха структури, за които по никакъв метод не може да се твърди, че работят по преодоляване на пандемията като изпълнителната организация по сортоизпитване, апробация и семеконтрол, националния институт за помиряване и арбитраж, институтът по метрология и други Оказа се, че общият брой на чиновниците, обханати от предлагането за 30% растеж на заплатите възлиза на 33  600 дши - половината от централната администрация (б.р. в случай че се изключат структурите на Министерство на вътрешните работи и МО, които не са обхванати от инструмента), а за обезпечаването му до завършек на годината ще са нужни 49,5 млн. лева и други 198 млн. лева - следващата година. 

Промените в наредбата бяха пуснати за публично разискване на портала strategy.bg на 31 юли, като крайрият период за даване на мнения по предлагането е 14 август. Кабинетът реши да не дочака края на процедурата и избърза с финнасовия запас, макар че предлагането е залято от сериозни отзиви. Част от мненията са извънредно остро, като има и упреци, че държавното управление си купува поддръжка за изборите.

Освен че бърза, кабинетът не споделя и какъв брой общо средства е дал за нарастването на заплатите. Съобщенията за множеството министерства не съдържат съответни суми, а единствено се оповестява, че разноските се завишават за обезпечаване на до 30% растеж на средствата за личен състав. От текста излиза наяве и че множеството министерства не са си създали труда да търсят икономии във към този момент наличните си бюджети. Само две министерства разчитат напълно на преструктуриране на съществуващия бюджет - Министерство на финансите и министерство на превоза, като няма да получат изключителни средства от хазната. Министерство на стопанската система също е декларирало, че ще обезпечи част от сумата с вътрешни преструктурирания. Ясни са спомагателните прехвърляния за обезпечаване на растежа на заплатите към МТСП - 15 млн. лева, към Министерство на регионалното развитие - 827 500 лева за растеж на заплатите в ДНСК, в министерство на опазването на здравето - 10,5 млн. за структури към Министерство на здравеопазването и 9,6 млн. лева за спомагателни прехвърляния към държавни и общински лечебни заведения, 5,1 млн. лева - за МЗХГ, 22,4 млн. е ресурсът, който се пренасочва в границите на бюджета на МФ. 

 
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР