Правителството и Народното събрание следа да развиват отбранителните способности на

...
Правителството и Народното събрание следа да развиват отбранителните способности на
Коментари Харесай

Радев: Има дълбоко непознаване за работата на ДАНС

Правителството и Народното събрание диря да развиват отбранителните качества на Българската войска.  Не да ги употребяват за донор на непознатите армии, разяснява президентът Румен Радев в Карнобат, където е на посещаване по случай празника на града.

Думите му са в коментар на решението на военната комисия в Народното събрание, която утвърди предлагането България да изпрати на Украйна  неизправни зенитно-управляеми ракети  от вида 5В55Р и  муниции за автоматизирано стрелково оръжие  с диаметър 5.56х45 мм с отпаднала нужда за потребностите на Министерство на вътрешните работи.

" Има надълбоко непознаване на работата на ДАНС -  когато някой бъде осветен като сътрудник, това не значи, че той безусловно би трябвало да бъде изпъден от страната. Тогава стартира същинската оперативна работа - да се откри обектите му на интерес, кои хора е вербувал, от кои хора в България получава информация. Когато бъде експулсиран всички старания по тази причина отпадат ", съобщи президентът във връзка изгонването на упрекнатите в шпионаж чиновници на Руската черква в София.

Според него политическите водачи нападат службите, тъй като не срещат отпор от обществото.

" Липсата на съответна социална реакция за  приетите престъпления и користни кроежи на политически водачи  от злощастния запис за  отдаване на нашата национална сигурност и суверенитета под концесия,  за опорочаване на изборите и за приватизиране на държавността,  окуражава тези водачи да нападат институциите ", добави президента.

Президентът е уверен, че единствената цел за промени на службите е т. нар тяхно покоряване.

" Такива дейности се прикриват зад шумни заявления, и  действително ни отдалечават от Европейски Съюз и НАТО. Хора, които снемат документи с  гриф секретно и ги разпръскват по всякакви уеб сайтове и които ръсят в ефир класифицирана информация, би трябвало да дават отговор пред закона ", акцентира Радев.

" Шизофренно е всеки ден да плачеш за Шенген и еврозоната и да тръбиш, че  службите са пробити и на всички места има единствено шпиони. Досега не съм чул някой водач да спомене и дума за своите служби. Призовавам за повече професионализъм и повече национално отговорно отношение за националната сигурност. ДАНС е значим детайл от националната сигурност,  ДАНС не е боксова круша, върху която да се упражняват невежи и с заболели упоритости  политици и когато ги нападат по неграмотен метод, службата е длъжна да се отбрани ", изясни още Радев.

Държавният глава добави, че има доста неща, които би трябвало да се свършат във връзка с Шенген.

" Неслучайно повдигам тази тематика от предходната година 3 пъти, с гледище да стартира това разглеждане. Интензивна работа имаше на всички равнища, произнесоха се и Европейски Съюз, и Съветът на Европейски Съюз, всички евроинституции, доста систематична работа на дипломатическо и всяко равнище, постигнахме ангажимент за октомври месец тази година, най-малко най-късно до края на годината. Ще се радвам  в случай че държавното управление с по-активни дейности навакса темпото на служебното държавно управление ", добави Румен Радев.
Източник: inews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА
Последвай Новини 24/7 в Facebook Последвай Новини 24/7 в Google News


КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР


PromoMall.bg