Правителството и днес се наложи да вземе решение за изплащане

...
Правителството и днес се наложи да вземе решение за изплащане
Коментари Харесай

След съдебно решение България ще плати над 460 хил. евро обезщетение за Синята къща в Пловдив

Правителството и през днешния ден се наложи да вземе решение за погашение на компенсации за породени вреди по няколко каузи, заведени и извоювани против България пред Европейския съд по правата на индивида в Страсбург.

Едно от тези каузи е " Ченгелян и други против България ". Бившите притежатели на един от най-красивите монументи в Стария град на Пловдив - Къща " Павлити ", известна и като Синята къща съумя да осъди страната поради отхвърли на общината и дарителския фонд " 13 века България " да се изнесат от нея.

Присъденото от съда обезщетение за имуществени вреди е в размер на 462 ХИЛ. евро и 675 евро за разходи по делото.

Къщата е монумент на културата с национално значение от 1949 година През 1966 година е национализирана, а на притежателите е платена отплата. През 90-те те желаят общината да им върне парцела, само че кметът отхвърля. Те завеждат дело, което приключва през 1998 година в тяхна изгода, връщат компенсацията и получават нотариални актове.
Въпреки това общината и " 13 века България " отхвърлят да изоставен парцела. Второ дело, заведено от тях пред Върховния касационен съд приключва през 2007 година с анулация на реституцията и по този начин въпросът стига до Европейския съд. Той признава, че правото им на благосъстоятелност е нарушено и им присъжда цената на парцела и пропуснатите изгоди. По тази причина наследниците няма да желаят от Върховен касационен съд да възобновява и взема решение отначало делото. Тоест те ще си получат компенсацията от страната, а парцелът ще остане на общината.

Министерският съвет ще изплати общо 927 400 лева компенсации в осъществяване на пет решения на Европейския съд.

За неприятни хигиенични условия в затворническото общежитие в Кремиковци съдът е присъдил обезщетение за претърпени неимуществени вреди от 3 хиляди евро и 767 евро за разходи по делото " Христосков против България ".

Съдът е приел, че по случай с жалбата на някогашен полицейски чиновник ( " Йончев против България " ) управляващите не са изпълнили обвързване да обезпечат ефикасна и предвидима процедура, в която той да получи цялостна информация за психическите му оценки. Присъдено му е обезщетение от 3930 евро за неимуществени вреди и за разходи.

По жалбата на родители на три деца, иракски жители, за неприятни условия в мястото на задържането им след противозаконен опит за прекосяване на границата, съдът показва, че все още на задържането България не е била сложена пред рискови усложнения в оправянето с имиграционната вълна. С този мотив съдът присъжда обезщетение за неимуществени вреди в размер на 600 евро за всеки от тримата малолетни и общо 1000 евро за разходи по делото " С. Ф. против България ".

По делото " Фъртунова против България ", формирано поради неспособност за обжалване към оня миг на наложена по Закона за придвижване по пътищата санкция в размер на 30 лева, съдът не присъжда обезщетение, а единствено погашение на 1000 евро разходи по делото. Необжалваемият най-малко на глобите е анулиран от Конституционния съд през 2012 година

Правителството ще завърши с приятелско съглашение дело пред Европейския съд по правата на индивида, формирано по жалбата на Петя Пиличева против България. То е поради нарушени права на обективен правосъден развой и на ефикасни правни средства за отбрана. Причината е несъблюдение от страна на Национален осигурителен институт на правосъдно решение, с което институтът е бил наказан да заплати на жалбоподателката обезщетение за претърпени имуществени вреди и за разходи по съответното дело. Национален осигурителен институт заплатил единствено дължимата сума за обезщетение и макар издадения изпълнителен иск, Петя Пиличева не съумяла да получи дължимата й сума за разходи.

Правителството признава осъщественото нарушаване и приема да изплати препоръчаните от съда 600 евро за претърпени вреди и направени разноски и разходи, с което се поставя завършек на делото.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР