Правителство на голямата промяна със сигурност няма да има. Това

...
Правителство на голямата промяна със сигурност няма да има. Това
Коментари Харесай

Милен Любенов: Политиците не се държат адекватно, по-вероятни са предсрочни избори

Правителство на огромната смяна сигурно няма да има. Това мнение изрази пред БНР Милен Любенов, учител в Катедра „ Политология “ на Софийския университет, някогашен секретар по вътрешна политика в Президентството сред 2012-а и 2017 година Според него „ това е показателно от спечелилата изборите партия Има Такъв Народ – държание, което мъчно може да се проучва “.

„ Кабинет може да има само в случай че Има Такъв Народ има някакъв прикрит дневен ред. Този кабинет да е формиран от Българска социалистическа партия и под някаква форма Движение за права и свободи. Аз изключвам освен това състояние Демократична България и ИБГНИ да поддържат това държавно управление, което сега е препоръчано като състав. Това е единственият вид за държавно управление, само че това ще бъде държавно управление на подмяната и няма да е в никаква степен публично задоволително. Аз чакам пред едно такова държавно управление пай небосвод. Но по-големият % възможност е да вървим към предварителни избори. “

„ На дневен ред от ден на ден излиза тезата, че става дума за инженерингов политически план, подобен е бил първичният план на този план. Другата догадка е, че през последния месец след изборите партията на Слави Трифонов е станала жертва на политическо рейдърство – това е в действителност и главният въпрос: кой взема решенията? Дали ги вземат основателите на партията или някой различен. Вчера и служебният министър-председател Стефан Янев сложи този въпрос. Когато тези въпроси се слагат от такава висока естрада, всички ние би трябвало да погледнем доста деликатно на протичащото се “, разяснява Любенов в предаването „ Преди всички “.

Бизнесът и политиката в България през последните години са в симбиоза – това, което назоваваме с класическия термин олигархия, уточни преподавателят.

„ Но откакто става дума за политически план, става дума и за политическо рейдърство. “

Милен Любенов напомни случая с „ България без цензура “ и Николай Бареков и посочи, че „ на сходен вид рейдърство към този момент сме ставали очевидци “.

Запитан неточност ли е, че от Има Такъв Народ не са заложили на последователност от служебното държавно управление, той акцентира:
„ За мен е изненада. Всички упования, или болшинството упования бяха такива – че част от служебното държавно управление ще останат и в постоянния кабинет. Това сме го виждали с кабинета „ Близнашки “. Кабинетът „ Близнашки “ беше умислен като формула на бъдещо ръководство сред ГЕРБ и Реформаторския блок. Не им стигнаха гласовете, имаше доста комплицирана коалиция, само че тогава част от служебните министри на Близнашки останаха във втория кабинет на Бойко Борисов. Да не се връщаме обратно при кабинета на Стефан Софиянски, който си беше партиен кабинет на процедура. Петър Стоянов назначи кабинет с представители на Съюз на демократичните сили, множеството от които останаха министри по-късно в държавното управление на Иван Костов. Съвсем закономерна е такава последователност, още повече, че това служебно държавно управление виждаме се радва на поддръжката на 60% от българските жители. “

Едни от най-харесваните министри – Кирил Петков и Асен Василев, имат позитивната оценка на специалисти от разнообразни елементи на политическия набор, добави Милен Любенов.

„ Хора, които са били канени в проектокабинета на Николай Василев, внезапно станаха извънредно неприемливи, даже станаха обект на офанзиви, които съответстваха като ден и час с офанзивите от Движение за права и свободи. “

Според Милен Любенов обаче няма по какъв начин целият състав на служебния кабинет да остане като постоянен и би било проблем, в случай че партиите не оферират кабинет.

„ Това е тичане от отговорност на партиите. Партиите би трябвало да посочат лица и хора, които да следват избрана стратегия – програмата на партиите, не програмата на президента. “

„ Странно е държанието на българските политици. Те не се държат съответно “, заключи Любенов.

Бел.ред.
И двете партии, и, дадоха обещание на гласоподавателите си мажоритарен избор и получиха общо 128 депутата. Сега ще изпълнят ли обещанието си?
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР