Правителствата на всички страни от ЕС днес са одобрили писмено

...
Правителствата на всички страни от ЕС днес са одобрили писмено
Коментари Харесай

ЕК с разяснения за тавана върху руския суров петрол, транспортиран по море

Правителствата на всички страни от Европейски Съюз през днешния ден са одобрили документално решението за въвеждане на таван на цената на съветския недопечен нефт, превозен по море, като таванът е в размер на 60 $ за барел. Това удостовери през днешния ден Европейската комисия и съобщи, че това проправя пътя и към издание на решението в Официалния бюлетин на Европейски Съюз и влизането му в действие на 5 декември, съобщи Ройтерс, представена от Българска телеграфна агенция.

Мярката е концепция на Г-7, а към нея се причисли и Австралия .

Тя съпътства и ембаргото на Европейски Съюз върху вноса на транспортируем по море от Русия недопечен нефт, което също влиза от 5 декември.

" Г-7 и всички страни членки взеха решение, което ще удари приходите на Русия даже още по-силно

и ще понижи нейната дарба да води война в Украйна ", се споделя в изказване на председателката на Европейска комисия Урсула фон дер Лайен, оповестено през днешния ден. " Това също по този начин ще ни помогне да стабилизираме световните енергийни цени, от което ще се възползват страните по света, които в този момент се сблъскват с високите цени на петрола ", добави тя.

От понеделник Европейски Съюз няма да купува никакъв превозен по море съветски недопечен нефт ,

който съставляваше 94 % от всички доставки на съветския недопечен нефт за 27-те страни от блока, отбелязва Ройтерс, като се базира на разяснителни инструкции на Европейски Съюз.

Европейски Съюз ще спре също по този начин и всевъзможен импорт от 5 февруари на съветски петролни артикули.

Относно тези петролни артикули Г-7 ще вкара също таван на цените на по-късен стадий, като ще употребява тъкмо същия механизъм, като за суровия нефт, разясни Европейски Съюз.

От понеделник фирмите за превоз по море, регистрирани в Европейски Съюз, ще могат да транспортират съветски недопечен нефт ,

единствено в случай че той се продава под или на цената от 60 $ за барел, като на всеки два месеца този ценови таван ще се преразглежда, като първо преразглеждане ще има в средата на януари. Целта на това ще бъде да се държи цената на превозения по море съветски недопечен нефт най-малко 5 % под пазарната цена.

Тъй като основните компании за превоз по море и застрахователните компании са основани в страните от Г-7, таванът върху цената ще направи доста мъчно за Москва да продава петрола си на по-висока цена.

Руски танкери, натоварени с съветски недопечен нефт преди 5 декември, ще бъдат освободени от ценовото ограничаване за 45 дни или до 19 януари.

Ако при преразглеждането на ценовия таван има промени в него, то тогава ще има 90-дневна пролонгация, с цел да се подсигурява, че нито един транспортен съд няма да се окаже блокиран в морето с нефт, закупен на неприемлива цена.

Прегледът на ценовия таван е характерен европейски механизъм ,

който ще изисква единогласие от 27-те страни членки. След като се контракти смяна в ценовия таван, тя ще бъде дискутирана на равнище Г-7, в която влизат и Съединени американски щати, Канада, Англия и Япония.

Европейски Съюз ще забрани застраховането за 90 дни на кораби на трети страни, пренасящи съветски нефт на цена над тавана ,

се споделя още в разясненията на Европейска комисия по отношение на въвеждането на ценовия таван, добавя ТАСС. А в случай че кораби под флага на една от страните от Европейски Съюз нарушават тавана, то ще бъде наложено наказване, планувано в националните законодателства на страните членки, се споделя още в напътствията.
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР