Правителствата на страните-членки на Европейския съюз се споразумяха днес за

...
Правителствата на страните-членки на Европейския съюз се споразумяха днес за
Коментари Харесай

Ройтерс: ЕС постигна съгласие за ценови таван на руския петрол - 60 долара за барел

Правителствата на страните-членки на Европейския съюз се споразумяха през днешния ден за горна граница от 60 $ за барел на цената на съветския нефт, доставян по море, като беше утвърден механизъм за поправяне, с цел да се поддържа горна граница, която да е с 5% под пазарната петролна цена, уточни европейски посланик, представен от Ройтерс и БНР.

Полша, която настояваше таванът да бъде допустимо най-нисък, има период до 17.00 часа българско време да се съгласи със договорката, която би трябвало да бъде утвърдена от всички държавни управления в Европейски Съюз в писмена процедура до петък, уточни дипломатът.

" Таванът на цената е избран на 60 $ с наредба да се поддържа с 5% под пазарната цена за съветския недопечен нефт, въз основа на данни на Международната организация по енергетика (МАЕ) ", уточни евродипломатът.

" Полша има време до 16:00 ч. централноевропейско време да се съгласи. Ако го направи, ще има писмена процедура за потвърждаване на съглашението ", сподели още той.

Полски дипломати обаче показаха, че консултациите с Варшава не престават.

Дипломати от Европейски Съюз споделиха, че Литва и Естония, които са подкрепили натиска на Полша за слагане на тавана допустимо най-ниско, също са съгласни с ограничаването от 60 $.

Таванът на цените на съветския морски недопечен нефт беше препоръчан от Г-7, с цел да ограничи приходите на Москва от износа на нефт и затова способността й да финансира военната си инвазия в Украйна, като в същото време бъде избегнат световен потрес в петролното предложение.
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР