Правителствата на САЩ, Великобритания и Австралия опитват да подкопаят единствения

...
Правителствата на САЩ, Великобритания и Австралия опитват да подкопаят единствения
Коментари Харесай

Сноудън: Без криптиране губим всяко лично пространство, това е новата битка

Правителствата на Съединени американски щати, Англия и Австралия пробват да подкопаят единствения способ за отбрана на информацията, на който може да се разчита - криптирането. Ако съумеят, публичната инфраструктура и персоналният ни живот ще бъдат в непрекъсната заплаха.

За това предизвести информаторът Едуард Сноудън в свое мнение, оповестено във в. " Гардиън ".

" Във всяка страна по света компютри поддържат лампите светещи, лавиците в магазините заредени, язовирите затворени и превоза движещ се. Уязвимостта на компютрите и компютърните ни мрежи е най-голямата заплаха в международната оценка на заканите на американското разузнаване – повече от тероризма, повече от възможна война. Банковата ви сметка, оборудването на локалната болница, президентските избори в Съединени американски щати през 2020 година - всички те зависят от сигурността на компютрите ", написа Сноудън.

" Всеки имейл, който изпращате, всяка дума, която пишете в търсачка, всяко срамно нещо, което вършиме онлайн, се предава през един все по-враждебен интернет ", напомня още той.

По-рано този месец Съединени американски щати, Англия и Австралия желаеха " Facebook " да сътвори " задна врата " в криптирането на чат приложенията си, което би разреши на всеки с " ключа " за тази врата да има безграничен достъп до персоналната връзка. Засега " Facebook " отхвърля.

Сноудън напомня още, че през 2013г., когато направи разкритията си, криптирането не е било толкоз публикувано. Но шест години по-късно огромните компании го употребяват по дифолт и към 80% от уеб трафикът е криптиран. Дори някогашният началник на американското разузнаване Джеймс Клапър признава, че разкритията за всеобщото наблюдаване, осъществено от службите, са създали интернет по-сигурен.

Натискът върху " Facebook " идва с отворено писмо, подписано от американския основен прокурор Бил Бар и министърът за националната сигурност Кевин Макалийнън, английският вътрешен министър Прити Пател и австралийският вътрешен министър Питър Дътън. Те настояха " Facebook " да се откаже от проектите си да криптира всички известия във всичките си платформи, с цел да могат управляващите да имат по-бърз достъп до тях при следствия за тероризъм, полова употреба на деца и други тежки закононарушения.

Ако това се случи, потребителите ще бъдат уязвими по дифолт, предизвестява Сноудън, а известията им ще са уязвими освен за проверяващите на Запад, само че и за разузнавачите на Китай, Русия и Саудитска Арабия, както и за хакери по целия свят.

Системите за криптирана връзка от вида E2EE са издигнати по този начин, че известията да могат да се четат единствено от изпращача и получателя, даже в случай че се съхраняват на трето място – да вземем за пример у " Facebook ". " Ключовете ", които служат за разчитане на всяко известие, се намират на единствено на техните устройства. Това значи, че те не могат да бъдат откраднати при огромни пробиви в сигурността и на процедура трансформира огромните компании от " всевиждащи очи " в " слепи вестоносци ", изяснява Сноудън.

" Американското държавно управление твърди, че в случай че няма безграничен достъп до всичко, което човек прави във " Facebook ", няма да може да проверява терористи, перачи на пари от дрога и детски насилници - злодеи, които в реалност не си възнамеряват закононарушенията по обществени платформи, изключително не и в американските, които имат едни от най-напредналите автоматизирани филтри и способи за докладване ".

Истината е, че криптирането от край до край реалокира контрола от ръцете на фирмите и преносителите на информация в ръцете на потребителите. Това значи, че държавното управление ще би трябвало да се преориентира към таргетирано и методично наблюдаване, вместо към всеобщо такова. То ще би трябвало да се върне към класическите способи на следствие, които са по едно и също време ефикасни и пазят правата на хората, вместо към тотално следене. В този сюжет ще останем освен в сигурност, само че и свободни, написа Сноудън.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР