Правителствата на Франция, Германия, Италия, Великобритания и САЩ излязоха със

...
Правителствата на Франция, Германия, Италия, Великобритания и САЩ излязоха със
Коментари Харесай

Призовават Косово и Сърбия към помирение

Правителствата на Франция, Германия, Италия, Англия и Съединени американски щати излязоха със взаимно официално съобщение, в което афишират, че са обединени в задачата си да доведат до цялостна нормализация връзките сред Белград и Прищина посредством всеобхватно, политически стабилно и правно обвързващо съглашение, което ще способства за стабилността в района. Това заяви електронното издание на прищинския всекидневник " Газета експрес ".

В взаимното известие се отбелязва, че статуквото стопира напредъка на Косово и Сърбия по пътя към Европейски Съюз и просто не е стабилно. " Призоваваме Косово и Сърбия да възобновят незабавно водения от Европейски Съюз разговор ", се показва още в документа. " Готови сме да увеличим нашата роля в процеса в поддръжка на висшия представител на Европейски Съюз, само че не можем да го създадем, до момента в който и двете страни не изпратят сигнал, че имат предпочитание да реализират компромис, да отстранен трудностите и да продължат диалозите. За Косово това значи да анулира наложените на Сърбия мита. За Сърбия това значи да спре акцията за анулация на признанията против Косово ", приключва официалното съобщение до пресата.

В известието си посолствата не загатват политическата рецесия и възможните предварителни избори след оставката на Рамуш Харадинай от поста министър председател на Косово. Миналата седмица политическите партии в страната се съгласиха да разхлабен сегашния състав на Народното събрание на 22 август, което е първата стъпка към насрочване на предварителни избори.

От канцеларията на Рамуш Харадинай реагираха, като подчертаха, че въвеждането на митата е било вярно решение и не Косово е спряло разговора със Сърбия. " Що се касае до разговора, Косово в никакъв случай не го е попречило и постоянно е готово да седне на масата за договаряния, с цел да разиска постигането на дефинитивно, правнообвързващо съглашение в сегашните граници, което ще докара до взаимно признание. В този развой не могат да се слагат условия ", се споделя в известието.

Междувременно част от американската администрация, и по-точно хора от най-близкото обграждане на президента Тръмп, се пробват да върнат в играта размяната на територии като допустимо решение на косовския въпрос, написа белградският в. " Вечерне новости ". За такова разрешаване на дългогодишния спор се афишира съветникът на Тръмп по национална сигурност Джон Болтън.
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР