Правителствата на Европейския съюз засилват натиска върху Pfizer и други

...
Правителствата на Европейския съюз засилват натиска върху Pfizer и други
Коментари Харесай

ЕС иска промяна в договорите с Pfizer за доставки на ваксини

Правителствата на Европейския съюз ускоряват натиска върху Pfizer и други производители на ваксини против Covid-19 за преразглеждане на договорите, като предизвестяват, че милиони инжекции, които към този момент не са нужни, могат да бъдат бракувани, съгласно публични представители на Европейски Съюз.

По време на най-острата фаза на пандемията Европейската комисия и държавните управления на страните от Европейски Съюз се съгласиха да закупят големи количества ваксини, най-вече от Pfizer и нейния сътрудник BioNTech, на фона на опасенията за незадоволителни количества.

Но с отшумяването на пандемията в Европа и на фона на забележителното закъснение на имунизациите, доста страни в този момент упорстват за промени в договорите, с цел да се понижат доставките и надлежно да се понижат разноските им за ваксини.

Въпросът беше прегледан през днешния ден на срещата на министрите на опазването на здравето на Европейски Съюз в Люксембург, макар че Комисията остана внимателна във връзка с това какво може да се реализира.

Полша, която е водещата страна в този опит за преразглеждане на договорите, има на склад над 30 млн. ваксини и ще би трябвало да закупи още 70 млн. според съществуващите съглашения, съобщи полски посланик пред Ройтерс, като прикани за промени, с цел да се избегне разхищението.

Населението на Полша е към 38 млн. души, като към 60 % от тях са изцяло имунизирани, без да се включват подсилващите ваксини - при над 70 % в Европейски Съюз.

В писмо, изпратено до Комисията по-рано през юни и забелязано от Ройтерс, полският министър на опазването на здравето Адам Недзелски дружно с сътрудниците си от България, Хърватия, Естония, Унгария, Латвия, Литва и Румъния приканват за " понижаване на количествата " на поръчваните ваксини.

Те обявиха, че договорите са били подписани, когато не е било допустимо да се планува по какъв начин ще се развие пандемията, и в този момент би трябвало да бъдат изменени, защото обстановката се усъвършенства.

По време на обществената сесия на срещата на министрите на опазването на здравето на Европейски Съюз през днешния ден Словакия съобщи, че поддържа писмото. Други страни, измежду които Кипър и Малта, приканиха за нерешителност, защото изискванията за пандемия могат още веднъж да се трансформират.

Pfizer и Moderna, която е различен главен снабдител на ваксини Covid за Европейски Съюз, се съгласиха да отсрочат някои доставки.

В взаимното си писмо обаче министрите обявиха, че това е половинчато решение и единствено отсрочва казуса, като се позоваха единствено на контрактуваните с Pfizer промени.

Комисарят на Европейски Съюз по въпросите на опазването на здравето Стела Кириакидис съобщи на обществената сесия, че Комисията ще работи за по-нататъшно удължение на доставките след тази година и че в бъдеще може да се наложи да се употребяват непотребните дози.

Но тя добави: " Договорите би трябвало да се съблюдават ", като добави, че Европейски Съюз " не може едностранно да трансформира изискванията на договорите ".

Служител на Европейски Съюз, поискал анонимност, съобщи през май, че страните от Европейски Съюз евентуално ще изгубят всяко правосъдно дело, заведено против доставчиците.

Понастоящем няма заведено правосъдно дело, обявиха чиновници.

Говорител на Pfizer отхвърли да разяснява писмото, само че удостовери към този момент направените промени в контракта за адаптиране на графиците за доставка.

" Свидетели сме на несъразмерна тежест върху държавните бюджети, съчетана с доставка на ненужни количества ваксини ", се споделя в взаимното писмо. " Съществува огромна възможност дозите, доставени в Европейския съюз, да се наложи да се унищожат ".
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР