Правителства от Източна Европа призоваваха технологичните фирми да се борят

...
Правителства от Източна Европа призоваваха технологичните фирми да се борят
Коментари Харесай

Държави от Източна Европа призовават Facebook да се бори с дезинформацията

Правителства от Източна Европа призоваваха софтуерните компании да се борят с дезинформацията, в това число създаваната посредством изкуствен интелект. Сред тях не е българското държавно управление, като не е известно дали е била отправена покана към София да се причисли.

Украйна и седем други страни приканиха през днешния ден водещите международни софтуерни компании да работят за битка в техните обществени медийни платформи от враждебни сили, които съгласно тях подкопават демокарцията, мира, стабилността и националната сигурност. Държавите в самодейността са Украйна, Молдова, Полша, Чехия, Словакия, Естония, Латвия и Литва.
В отворено писмо, подписано от съответните им министър-председатели, страните споделиха, че софтуерните платформи, като Фейсбук на Meta, би трябвало да подхващат съответни стъпки като отменяне на заплащания от глобени лица и смяна на логаритмите за поощряване на точността, а не толкоз ангажираността на потребителите.
Meta сподели, че е засилила потенциала си за инспекция на обстоятелства в Източна Европа и е подхванала редица други стъпки за битка с разпространяването на дезинформация, обвързвана с войната в Украйна, както и намаление на наличие от съветски държавно следени медии, напомня " Ройтерс ". " Ние отстраняваме дезинформация, когато има възможност да аргументи непосредствена щета или принуждение, и работим с самостоятелни сътрудници за инспекция на обстоятелства, с цел да развенчаем други погрешни изказвания и да ги покажем по-ниско във Feed зоната, тъй че по-малко хора да ги видят ", сподели представител на компанията.

" Също по този начин ограничаваме достъпа до (руските медии) RT и Sputnik в Европейски Съюз и Украйна и прибавяме етикети към всяка обява във Фейсбук, която съдържа връзки към техните уеб страници, тъй че хората да знаят, преди да кликнат или да ги споделят. Ние продължаваме да се консултираме с държавните управления в Централна и Източна Европа за справяне с този проблем. "

Асоциацията на компютърната и информационната промишленост (CCIA), чиито членове включват Meta, Twitter и Гугъл и други, съобщи, че поддържа ограничения за битка с дезинформацията като Европейския закон за цифровите услуги (DSA).

" Ние имаме вяра, че вярното използване на DSA, съчетано с неотдавна ревизирания Практически кодекс на Европейски Съюз по отношение на дезинформацията, е от основно значение за усилване на битката против дезинформацията ", сподели Кристиан Боргрийн, старши вицепрезидент и началник на CCIA Европа, в отговор на въпрос на " Ройтерс ".

В писмото се споделя, че дизайнът на алогиритмите би трябвало да бъде по-прозрачен и обществеността да знае за политиките на платформите и тяхното използване.

Платформите би трябвало да отделят задоволително личен състав и финансиране за модериране на наличие, да се оправят с възходящата опасност от така наречен дълбоки фалшификации (deepfakes) и дезинформация, генерирана от изкуствен интелект, се споделя в него. " Необходими са устойчиви вложения в принадлежности за идентифициране на deepfakes и автоматизирано генерирани текстове. Необходим е пореден световен метод към регулирането - и саморегулиране от страна на огромните софтуерни компании, с цел да се отговори на тези въпроси. Глобалното владичество на стеснен брой играчи прави тази нужда още по-голяма. "
Осемте страни споделят още, че платформите би трябвало да отделят подобаващ личен състав и финансови запаси, с цел да отговорят дейно на провокации пред модерирането на наличие, " изключително в комплицираната област на речта на омразата, където автоматизираните логаритми може да не са задоволителни и прегледът от човек е от решаващо значение ".

" Това е апел за деяние, защото манипулирането и намесата на непозната информация, в това число акциите за дезинформация, съставляват опасност за демокрацията, стабилността и националната сигурност ", се споделя в известието.

" Големите софтуерни компании имат силата да бъдат жизненоважни съдружници в нашите общи старания да се оправим с враждебните осведомителни офанзиви против демокрациите и интернационалния ред, учреден на правила. "
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР