Правилник за предоставяне на финансова помощ на физически лица на

...
Правилник за предоставяне на финансова помощ на физически лица на
Коментари Харесай

Да се предоставя финансова помощ на физически лица, предлагат съветници от Стара Загора

Правилник за даване на финансова помощ на физически лица на територията на община Стара Загора са внесли общинските съветници от ГЕРБ Диян Димитров, Стефан Духтев и Таньо Брайков. Това стана ясно през днешния ден на конференция на тримата старейшини. 
„ До този миг не е одобряван устав, който да регламентира реда и метода на даване на еднократна финансова помощ от бюджета за обществени действия на хора с потвърдена потребност от подкрепяне. Държавата има механизми за това и общината е крайният вид за тази цел, по тази причина са заложени строги критерии, на които би трябвало да дават отговор тези, които имат право на помощ “, изясни Стефан Духтев. Той посочи, че групата на общинските съветници от ГЕРБ е отворена за оферти и корекции на плана, който на 28 май ще бъде прегледан на съвещанието на Общинския съвет на първо четене. Предвиденият бюджет за обществени действия на общината през тази година е в размер на 25 хиляди лв. таванът на еднократната помощ на човек е 2 хиляди лв.. Средно на месец Комисията по обществени действия преглежда сред 6 и 8 молби от жители. В изискванията на рецесията, породена от COVID-19 техният брой се е нараснал. На хората, които не дават отговор на нужните критерии, се търсят различни способи за поддръжка.
Председателят на групата на ГЕРБ в общинския съвет Диян Димитров заяви, че внасят и предложение за допълнение на Правилника на организацията и активността на Общинския съвет. „ Искаме работата на локалния парламент да бъде оптимално открита и обществена за жителите, по тази причина внасяме предлагането. За да има цялостна изясненост по какъв начин поименно всеки е дал своя вот в комисиите, протоколите от всяко тяхно съвещание ще бъдат оповестени в уеб страницата на Общинския съвет на Стара Загора “, изясни той. Създава се и опция съвещанията на комисиите да се отразяват по електронните медии в действително време, каквато процедура не съществува в други общини в страната. Димитров посочи, че предлагането е получило съвсем цялостна поддръжка от общинските съветници на Стара Загора.
На идното съвещание ще бъдат прегледани годишните финансови доклади на общинските търговски сдружения със 100 % общинско присъединяване в капитала и систематизиране на облагата. Диян Димитров заяви, че за поредна година „ Автосервиз на здравни заведения “ ЕООД и „ Обредни действия “ ЕООД са на загуба,заради което се обмислят и ще бъдат препоръчани промени в бъдещата активност на двете предприятия.
От Сдружението на хотелиерите и ресторантьорите в Стара Загора е постъпило предложение за освобождение от таксите за прилагане на общински терени за слагане на маси и столове пред заведения до края на месец юни и групата на ГЕРБ съвет ще го поддържа, с цел да се даде глътка въздух на бранша, който беше изключително обиден от изключителното състояние.
" Надяваме се, че посредством този поклон работодателите ще върнат хората, които останаха без работа през този интервал “, разгласи Димитров. Месечният доход от такса „ тротоарно право “ в общинския бюджет е 79 хиляди лв.. 
В дневния ред на сесията още веднъж е е организирането и провеждането на обществен търг за основаване право на градеж на постройка върху терена, на който се намираше така наречен Стар съвет, откакто предходните два бяха несполучливи. Данъчната оценка на парцела е 1,374 млн. лв., а началната тръжна цена – 1,915 млн. лв.. Предложението в този момент е продажбата да започва от 1,5 млн. лв., осведоми ръководителят на групата на съветниците от ГЕРБ Диян Димитров. 
„ Продажбата на парцела се постанова поради недостига от 1,4 милиона лв. за дейностите по чистотата. Той е резултат от запазването на размера на таксата за битовите боклуци на фона на двойно увеличената минимална работна заплата през последните 7 години и нарасналите отчисления, които общината заплаща на Министерството на околната среда и водите ", обясни той. 
Димитров разгласи и позицията на групата на ГЕРБ в за бъдещето на Летище Стара Загора. Очаква се през идващите месеци кметът Живко Тодоров да внесе предложение теренът да се трансформира в индустриална зона и групата изрично стои зад тази позиция
„ Преди години Летището е било на подобаваща локация, само че през днешния ден се намира прекомерно покрай жилищни региони, а е нужна най-малко 15 - 20 километра раздалеченост от тях. Полосата на оборудването е насочена към ядрото на града и това не дава отговор на актуалните условия, защото авиокоридорът ще минава над източната част на Стара Загора, която в допълнение ще бъде натоварена с звук “, изясни пък общинският консултант арх. Мартин Паскалев. Освен това единствено на 90 км от Стара Загора се намира Летище Пловдив, а от 2008-а старозагорското летище няма лиценз за авиационна активност. За да се сътвори сполучлив стопански модел, задачата е да се откри или огромен вложител за целия терен, или той да се раздели на сегменти. 
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР