Правилата влизат в сила от 6 юли тази годинаОт 6

...
Правилата влизат в сила от 6 юли тази годинаОт 6
Коментари Харесай

Всички нови модели в ЕС ще имат черна кутия и ограничител на скоростта

Правилата влизат в действие от 6 юли тази година

От 6 юли тази година във всички нови модели коли, камиони и рейсове, продавани в Европейския съюз стават наложителни редица нови системи. Правилата влизат в действие по-късно повече от месец за новите модели, които ще бъдат пуснати на пазара в Европа, а за тези, които сега се продават има гратисен интервал до 2024 година, написа.

Най-противоречива е по този начин наречената ISA система или Intelligent Speed Assistant. Това е ограничител на скоростта, който освен предизвестява за оптимално допустимата скорост, само че и може да се намеси автоматизирано при нужда.

Системата е в положение, следвайки знаците на пътя или навигацията, автоматизирано да понижи мощността на мотора, само че също по този начин да разрешава изпреварване или би трябвало да се изключи, когато лидерът натисне педала на газта. Въпреки че системата може да бъде деактивирана в менюто на всяко транспортно средство, тя ще бъде дейна още веднъж всякога, когато автомобилът бъде стартиран. Как ще работи на процедура? Ще забележим...Разделът за разрешаване и различаване на изпреварване е изключително провокационен.

Разпознаването на пътни знаци, круиз контролът и ограничителите на скоростта към този момент са познати от доста модели коли. Задачата на ISA е да свърже системите, с цел да помогне на лидера да съблюдава ограничаването на скоростта. ISA би трябвало да разпознае настоящото ограничаване на скоростта посредством видеокамера или благодарение на GPS.

Системата ISA е авансово конфигурирана в автомобила, притежателите не би трябвало да заплащат за технологията през първите седем години. След като това производителят може да начислява такса за услугата.

Ограничителят на скоростта ще усили алегорично цената на новите коли с до 100 евро, тъй като доста нови модели към този момент имат асистенти за съблюдаване на лентата, основани на камера круиз надзор, различаване на пътните знаци и асистенти за спешно прекъсване.

От 6 юли тази година всички нови модели ще бъдат оборудвани и с черна кутия или формален EDR. Тази система, която към този момент участва в доста нови коли, съхранява данни няколко секунди преди случая. Записва се информация за скоростта, ситуацията на кормилото и даже дали автомобилът има включени фарове. Засега тези данни могат да бъдат налични единствено от държавни органи и производители на коли, само че не са налични за застрахователите. Много самостоятелни специалисти стачкуваха против слагането на черни кутии, тъй като считат, че производителите на коли са лобирали за тях поради ползите си.

От 6 юли също по този начин колите ще бъдат оборудвани наложително със задни камери, автоматизирано спешно прекъсване, датчици за паркиране, системи за предизвестие при овакантяване на лентата на придвижване, системи за предизвестие за отмалялост и подготовка за инсталиране на Аlсоlосk, която няма да разрешава на водачи да карат в нетрезво положение. Засега устройствата за съществуване на алкохол ще се преглеждат настрана от всяко национално законодателство.

Микробусите, камионите и рейсовете би трябвало да бъдат оборудвани с надзор на налягането в гумите. Автомобилите имат тази функционалност от 2014 г.
Източник: dunavmost.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР