Пращат контрольори на езиков курс по английски език. Това се

...
Пращат контрольори на езиков курс по английски език. Това се
Коментари Харесай

Контрольорите вече трябва да минават през езиков курс по английски език

Пращат контрольори на езиков курс по британски език. Това се прави за първи път у нас, споделиха от Центъра за градска подвижност пред " Телеграф “. Към момента към 20 чиновници са били подготвени.

Проверка на медията пък откри, че чужденци всеобщо се возят даром в превоза. Причината - не могат да се ориентират от кое място и по какъв начин да си купят билети.

Столица

От ЦГМ обявиха, че общо 180 души наблюдават за редовността на пасажерите. В софийското метро чужденците не могат да пътуват гратис поради пропускателния режим. Освен това във влакчетата има гласово уведомяване на два езика за маршрута. Не по този начин е в наземния превоз, където по няколко линии има единствено гласово уведомяване, само че единствено на български.

Персонал



В рейсовете на градския превоз на Благоевград множеството контрольори са над междинната възраст. Доста са тези, които са пред пенсия, не повече от двама-трима са младежите до 30-35 години, които носят тази работа в автобусите. Най-вероятно заплащането не е толкоз атрактивно, че да има напор на младежи към тази специалност. Голяма част от хората, които дават билетчетата, не знаят непознати езици. Причината е ясна - учили са най-вече съветски език, което обаче е било толкоз от дълго време, че са го не запомнили. Някои от младите, които са ъгъл в тази специалност, въпреки всичко могат да се схванат с пасажери, които знаят британски език. Но истината е, че чужденци рядко употребяват градския превоз. Градът не е огромен и те избират да се придвижват с таксита или пешком, макар че рейсовете са относително прилични - топли през зимата, не са мръсни. В града схемата за пътешестване е напълно опростена. Пътуващите, които нямат карта, си подготвят 1,20 лв. за билет, който им се дава против тази сума от контрольорите. Често минава и контрола, която ревизира дали всичко е изрядно в даването на билети. Целта е да се откри дава ли се пропуск на всеки пасажер, или някои инспектор е решил да прибере нещо над надницата. В някои рейсове даже има инсталирани видеокамери против сходни произволи, а и да се следи за сигурността на пасажерите.

Кондуктор vs инспектор

Кондукторите в градския превоз на Варна резервираха работните си места след въвеждането на новата автоматизирана система за продажба на билети. Доскорошните билетопродавачи имат към този момент контролни функционалности - ревизират картите и билетите, издавани от новите устройства. Разпознават се елементарно по сигналните жилетки и баджовете и дежурното " Всички билети и карти - за инспекция “. Работата им обаче не е по никакъв начин лесна и те постоянно са в устата на недоволни пасажери, изключително когато те имат съображение. " Абсолютно безсрамие - единствено по този начин мога да дефинира случилото се в рейс по линия номер 20 във Варна. Трябваше да сляза, тъй като автоматът за билети не работи, а контрольорът изясни, че повредата не я касае. Аз трябвало да звънна на изписаните номера за ремонт “. Това описа възмутена жена, която е пътувала от спирката на жп гара Варна, без да успее да си купи билет, и по гледище на кондуктора е трябвало да слезе, изпускайки часа си за лекарски обзор. При различен случай проверяващият плаши пасажерите с несъществуващи санкции, описват пострадали от " общителния чиновник “. " От " Възраждане “ се качи жена на междинна възраст и си купи електронен билет. Очевидно подразнена от обстоятелството, че въобще съществуват пасажери, които употребяват услугите на машината, тя сграбчи билета от ръцете на пасажера и стартира с изострен звук да й изяснява по какъв начин да го валидира при прехвърляне в идващия рейс. На пръв взор изглеждаше, като че ли желае да помогне, само че назидателният звук издаваше неспокойствие. " Като се качите в идващия рейс, слагате билета в това устройство и би трябвало да ви изпише, че валидацията е сполучлива. Ама да няма - имаше тапи, но да няма - не мина рейс в точния момент, да си ги нямаме такива. Ако е минало времето и край. Иначе 60 евро е санкцията! ", плаши изрично и авторитетно проверяващият. Същият чиновник предишното лято заплаши майка с дете, която беше не запомнила картата на малчугана вкъщи, че санкцията е 20 лв., в случай че мине контрола. Впоследствие излезе информация, че такава санкция в никакъв случай не е имало ", разяснява свидетел на случилото се.

При разправии с нередовни пасажери пък постоянно попадат в същински екшън, изключително с пияни или роми. От общинския транспортьор напомнят случай, при който неточен пасажер - тийнейджърка от града, потрошила стъклото на вратата на рейс след спор с контролата. Когато спрял на следващата спирка, девойката набила здрав ритник в една от вратите, счупила стъклото, съумяла да отвори и избягала. Малко по-късно била арестувана. На контрольорките е отредена и нелеката задача да се оправят с джебчиите.

Сблъсък



Контрольор не съумя да санкции нередовни пасажери, тъй като нямат базови знания по британски език. Случката е от трамвай номер 20 и се разви във времето след 20 ч. На сп. " Подуяне “ се качиха двама контрольори. След като ревизираха пасажерите, стигнаха до две девойки, които говореха на британски и за разлика от съобразителни възпитаници, които се майтапят с тях по този метод, с цел да избегнат санкцията, тук не ставаше въпрос за това. По една или друга причина девойките не бяха с превозен документ. Двамата проверяващи ги обкръжиха и започнаха неистово да вършат опити да съберат санкцията, само че не знаеха по какъв начин да я изискат. Едно от девойките им говореше на британски, а те повтаряха, че дължи санкция на британски и че е нередовна. На спирка " Бул. Васил Левски “ двамата мъже смъкнаха двете девойки от трамвая и ги придружиха до банкомат наоколо. За страдание това е един от многото сходни случаи. И до момента в който в метрото има гласово обявяване на спирките на британски, то в наземния превоз е единствено на български. Единствено валидаторите са двуезични.

Във Варна избавиха живота на жена

Пътничка във Варна счита, че чиновници в рейс по линия 409 са избавили живота й. Тя припаднала по време на придвижване и лидерът и контрольорът незабавно се притекли на помощ и повикали " Спешна помощ ". " Искам да благодаря на хората, които ми помогнаха и избраха да спасят живота ми ", написа дамата за спасителите си Ивайло Гатев и Ивелина Стойкова.

Друг случай за образец споделя пасажерът Марин Славчев, който се качва в градски рейс от спирка " Чаталджа “ и остава сюрпризиран, когато в транспортното средство го посрещат с усмивка, “Добър ден " и му пожелават “Приятно пътешестване ". Събитие, което не се случва постоянно съгласно нашия четец, впечатлен от вежливата служителка Светла Тодорова. " За пръв път попадам на такова отношение от човек, работещ в градския превоз в морската ни столица. Дано има повече такива индивиди на този свят! Останах очарован! ", споделя Марин.

Пътници недоволстват: Някои линии не се ревизират

Определени линии и хора не се ревизират, настояват пътуващи, снабдени с постоянни документи. Става дума за градския превоз, който обслужва ромските махали. В останалите транспортни средства представителите на този етнос се подминават от контрольорите. Според изрядните пасажери повода за това двойствено държание е страхът на проверяващите от ромите. Те възприемат протичащото се като дискриминация и двоен стандарт. Хора споделят още, че когато заловен неточен пасажер и той не е от етноса, контрольорите са безмилостни, постоянно арогантни и нерядко си служат с неприлични думи и опити да бутат, дърпат и блъскат хванатия в нарушаване.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР